Anul trecut, cele 2.861 de comune din România au avut venituri totale de 17,95 miliarde de lei, în scădere cu 102 milioane de lei față de anul 2015.
Pentru prima dată din 2009 încoace, veniturille bugetelor locale, inclusiv cele ale primăriilor de comună, au fost mai mici decât cele din anul anterior. Totuși, față de scăderile înregistrate de veniturile consiliilor județene față de anul anterior (1,08 mld. lei) și ale primăriilor de orașe și municipii (761 mil. lei - vezi aici topurile consiliilor județene și reședințelor de județ după veniturile de anul trecut), în cazul primăriilor de comune, veniturile au înregistat o scădere mai mică.
Cele mai bogate comune de la nivelul celor 41 de județe au avut venituri cumulate de aproape 868 milioane lei (4,8% din totalul veniturilor comunelor din România), conform datelor furnizate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Această sumă e mai mare decât veniturile primăriilor Timișoara (815 mil.lei) sau cele ale Sectorului 3 (860 mil. lei - vezi aici topul primăriilor după veniturile din 2016).
Care au fost cele mai bogate comune de la nivel național și de la nivelul fiecărui județ în 2016?
Comuna Chiajna din județul Ilfov a înregistrat anul trecut cele mai mari venituri la bugetul local, în valoare de 54,7 milioane de lei (vezi harta din imagine). În 2015, această comună era pe primul loc la nivelul județului Ilfov, dar pe locul doi la nivel național, după comuna Miroslava din Iași (vezi aici cele mai bogate comune din 2015).
Pe locul doi la nivel național e comuna Florești din județul Cluj, veniturile primăriei din această comună ridicându-se la valoarea de 46,2 milioane de lei în 2016. Și în 2015 această comună era în topul celor mai bogate comune din România (vezi aici topul din 2015).
Pe locul trei la nivel național se află comuna Valu lui Traian din județul Constanța. Veniturile la bugetul local din această comună s-au ridicat la valoarea de 38,1 milioane de lei în 2016 (vezi harta din imagine). În 2015, cea mai bogată primărie din acest județ era cea a comunei Lumina (vezi aici topul pe anul 2015).
Locul patru de la nivel național e ocupat de comuna Tomnatic din județul Timiș, cu venituri totale de 35,9 milioane de lei în 2016 (vezi harta din imagine). Aceste patru comune conduc atât în topul celor mai bogate comune de la nivel național, cât și în topul celor mai bogate comune de la nivelul județelor.
După locul patru, topul celor mai bogate comune de la nivelul județelor nu mai corespunde cu topul celor mai bogate comune de la nivel național, pentru că la nivelul județelor există mai multe comune cu venituri mari.
Astfel, dacă la nivelul județelor, ar urma comuna Brazi din Prahova, cu venituri de 30,4 milioane lei (vezi harta din imagine), la nivel național, pe locul cinci se situează comuna Periam din Timis, cu venituri de 35,3 milioane lei. Locul șase de la nivel național e ocupat de comuna Dragomirești din Ilfov, cu venituri de 35,2 milioane lei.
În top 10 de la nivel național mai intră comunele Balotești din județul Ilfov (31,7 mil. lei), Giroc (31,5 mil. lei) și Dumbrăvița (31,1 mil. lei) din județul Timiș și comuna Brazi (30,4 mil. lei) din județul Prahova. Așadar, în top 10 al celor mai bogate comune de la nivel național după veniturile din 2016 intră patru comune din Timiș, trei comune din Ilfov și câte o comună din Cluj, Constanța și Prahova.
La nivelul fiecărui județ, veniturile celor mai bogate comune ne arată o discrepanță mare între județe (vezi harta din imagine). Cea mai bogată comună din Ilfov, Chiajna (54,7 mil lei), a avut venituri de peste cinci ori mai mare decât cea mai bogată comună din Hunedoara, Criscior (10,6 mil. lei - vezi în harta din imagine cele mai bogate comune de la nivelul fiecărui județ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu