A doua zi după ce un guvern e investit în România începe operațiunea aruncatului de pe banchetă a pasagerului din dreapta premierului. Fundul celui aflat la volanul bugetului se expandează brusc și simte cum proximitatea aliatului de până ieri atentează la bunăstarea sa și a clicii de partid aferente.
Nu e doar cazul de ieri. Așa a fost și-n cazul Tăriceanu - Băsescu sau Boc, dar de fapt tot Băsescu. Așa a fost în alianța Băsescu/Boc cu Geoană. Așa e în România, țara c-un buget prea mic pentru câți pretendenți să-l administreze sunt. Cerberul politic românesc din ultimii ani a dat dovadă de un talent deosebit în a o întoace ca la Ploiești. Tratamentul pentru aceste piruete declarative și atitudinale în România nu există, și, chiar dacă ar exista, a face psihoterapie cu trei capete răsărite din același trunchi al nesimțirii e muncă de Sisif.
Ruperea alianței de ieri nu ne arată decât cotraproductivitatea votului negativ. Decât să mergi la vot pentru a-i rade una peste rât celui ce te enervează, știind că și cei ce vin ar merita încă de pe acum o smetie pentru ceea ce încă n-au făcut, mai bine îți alegi un outsider, îl votezi, deși știi că n-o să iasă și, pentru patru ani, nu te gândești la răzbunare. PSD-ul nu putea sta cu liberalii în căsnicie dintr-un motiv simplu - n-au destul mălai. Nu, pentru peste 70% din administrația centrală și tot atât în cea locală și cu un buget în termeni reali pe scădere față de 2012, mălaiul trebuie servit precum caviarul și asta pentru încă aproape trei ani. Ponta e o corcitură între Geoană și Năstase. De la Năstase a împrumutat aroganța și camarila de baroni, iar de la Geoană l-a luat pe Dragnea și IQ-ul subțirel. La final a rezultat un arogant, nu prea inteligent, c-o gardă veche condusă de socră-su și un Dragnea fără bătălii câștigate în afara Teleormanului.
Crin este genul de opozant guraliv ce-și dă arama pe față când e la putere. Acolo, la putere, scoate din turbincă niște „competențe” și „valori morale” de teapa lui Câmpeanu, Chițoiu, Fenechiu, Rușanu, ce mai, numai unul și unul. Mai apoi, pentru a spăla puțin mizeria, ni-l arată, precum arăți unui copil pofticios o acadea, pe Iohannis. Nu știu dacă e de-ajuns, dar la cât de mult începe să enerveze Ponta și cum nu există alternativă, poate fi.
Despre Băsescu ... nu, n-am ce comenta, el e potrivit pentru Euronews la rubrica No comment. Acolo îl vedem ba dând cu sapa, ba făcându-i partid lui Udrea, ba fugind după Martin Schulz să-i arate pactul semnat cu Ponta. Oricum, după ce măgării politice a făcut Victoraș, parcă, încet, încet, față de Traian se mai înmoaie inima chiar și a celor castrați în 2010 cu 25%.
La alegerile din iarnă vom asista la o nouă permutare a unuia dintre cele trei capete ale cerberului și vom regreta că mitologia grecească n-a făcut cerberul să samene mai mult cu soră-sa Hidra, așa am fi avut mai multe opțiuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu