Social Icons

luni, 11 august 2014

România cu WC-ul în curte

Harta gradului de dotare al instalațiiolor de canalizare
   35%, la atât se ridică procentul locuințelor ce nu au în dotare niciun fel de instalaţie de canalizare, cu alte cuvinte, au WC-ul în fundul curții. Ce înseamnă 35% din totalul locuințelor? Statistic înseamnă circa 2,95 milioane de locuințe și aproape 7 milioane de români.
În realitate, numărul românilor e mai mare, dacă se ține cont că numărul de persoane pe locuință este mai mare în mediul rural, caracterizat de un grad de dotare al lucuințelor cu instalație de canalizare mult mai scăzut decât cel din mediul urban.
   În România rurală, WC-ul din curte e o realitate ignorată de ignoranții cu funcții de decizie. Nu există o strategie care să aducă satul, și chiar unele areale urbane, din secolul XIX în secolul XXI. Nu numai că nu există o strategie sau preocupare în acest sens, dar nici nu e tratată această problemă ca o prioritate. Un oraș precum Bucureștiul care, deși are cel mai mare grad de dotare din țară (96,6%), totuși, are peste 27 de mii de locuințe fără WC-uri, sau mai bine spus, cu WC-uri în curte. Aceste 27.344 de locuințe fac cât un oraș de mărime medie din România. Și? Și nimic, n-am auzit de mari programe de racordare la utilități în București. Cred că pentru unii faptul că ești în top îi face să se orienteze către alte priorități, cum ar fi, de pildă, păstrarea în circulație a WC-urilor pe șine, numite pompos tramvaie.
Care județe au mai multe wc-uri în curte   La nivel național, județele cu cel mai mare grad de dotare a locuințelor cu instalație de canalizare, indiferent că e în sistem public sau e doar pentru uzul gospodăriei, sunt, după București, Brașov (85,5%), Timiș (85%) și Constanța (83%). În schimb, județele cu cele mai multe WC-uri în fundul curții sunt: Olt (30,5%), Vaslui (35,1%) și Botoșani (37,3%). Gradul de dotare variază semnificativ și în privința orașelor, așa se face că diferența între Cluj și Olt este de aproape 20 de puncte procentuale. Oltul, cu 76,9%, e de fapt mai apropiat de gradul de dotare al satelor din Timiș (66,6%) decât de cel înregistrat în mediul urban din județul vecin, Dolj (88,8%). La acest capitol, nici Suceava nu stă cu mult mai fericit,  77,4% cât reprezintă gradul de dotare îl clasează pe penultimul loc al topului pe mediul urban. Decalaje majore se înregistrează și în topul dotării cu instalații de canalizare în mediul rural. Astfel, între Timiș (66,6%), Ilfov (65,7%) și Caraș (60%) - județele fruntașe, și cele din coadă - Olt (1,2%), Vaslui (7,2%) și Botoșani (11,5%), e o diferența de 50 - 60 de puncte procentuale.
   La nivel de regiuni se observă o poziționare a județelor din Ardeal în fruntea topului și a celor din sud și est în coada topului. Explicația poate ține de gradul de urbanizare al județelor, dar nu oferă o explicație suficientă. Nu cred că un vasluian de la țară e cu mult mai avut decât un țăran din Olt într-atât încât să aibă un grad de dotare de șase ori mai mare. Cred că vina administrațiilor de la nivel local primează în fața gradului de urbanizare. WC-ul din curte e ancora noastră în Evul Mediu. Un centru IT nou, deschis printr-un oraș mai mare, e încercarea noastră de a ține pasul cu secolul XXI. În medie, suntem la începutul epocii moderne, în realitate suntem între două falii ce se depărtează, una de alta, tot mai mult.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu