Opinia majorității economiștilor, cu, sau fără, diplomă de la Harvard, e că un nivel de 80% din PIB al datoriei publice e limita sustenabilității. După acest nivel apar problemele de finanțare. La noi, acest nivel a tot fost mestecat de diverși miniștri, ca fiind un adevăr ce nu trebuie să ne îngrijoreze în viitorul apropiat.
marți, 30 septembrie 2014
joi, 25 septembrie 2014
Procesomania în economia românească
Am, n-am dreptate, eu te dau în judecată și, până la o decizie definitivă, îmbătrânim amândoi și ne lovește Alzheimerul. Ăsta pare a fi raționamentul ce stă la baza unui procent important din cauzele aflate pe rolul instanțelor civile, între ele detașându-se cele comerciale. În România anului trecut, în instanțele civile, erau pe rol circa 1,38 milioane de litigii, din care circa 203 mii, respectiv 14,7%, erau de natură comercială.
miercuri, 24 septembrie 2014
Legea nesimțirii perfect inelastice la carburanți
Trei ciori negre, așa arată tiparul apărut pe harta cotațiilor petrolului la time-frame-ul de o lună. Ce semnifică acest tipar? Semnifică o continuare a trendului de scădere pe piața ținută sub papuc de OPEC. De ce scade petrolul?
marți, 23 septembrie 2014
Cum au evoluat salariile nete după 1990
Cine a dus-o mai bine, în privința lefii încasate, din 1990 încoace? La această întrebare, astăzi, răspundem fără a sta mult pe gânduri. Salariații din bănci/asigurări și comunicații/IT au fost cei mai câştigaţi din acest punct de vedere. Este adevărat, ei au avut cea mai mare creștere a câștigului salarial net calculat în USD între 1990 și 2013.
luni, 22 septembrie 2014
Toamna deconspiraților
Mă deconstip, scuze, deconspir! Nu mai suport! Sunt juma` locotenent-colonel, juma`ziarist și zece la sută duhovnic, că vorba americanului motivat -You must give 110%! În timpul liber, mai sunt ceva procente de limbă aspră, sau moale, după cum o cer interesele.
joi, 18 septembrie 2014
McMerkel
Referendumul din Scoția, indiferent de rezultat, dă naștere la acutizarea conflictelor etnice în toată Europa. Nu contează rezultatul de astăzi, contează doar precedentul stabilit odată cu susținerea acestuia. David Cameron, locatarul de la 10 Downing Street, și-a dat seama cam târziu că treaba e serioasă și, prin urmare, și-a ajustat discursul, abandonându-l pe cel despre români și bulgari.
miercuri, 17 septembrie 2014
Cum au evoluat subvențiile la bugetele locale din 1991 încoace
Bugetele locale din anul 1991 depindeau de subvențiile alocate de la bugetul de stat în proporție de 71%. Pe atunci, majoritatea întreprinderilor aparțineau statului, prin urmare, taxele se duceau la bugetul central, iar cele două-trei srl-uri proaspăt înființate erau în mare parte scutite de legislație de plata unor impozite, ca urmare a măsurilor de la cea dată de a încuraja mediul privat.
marți, 16 septembrie 2014
Avântul economiei printre gropi și autostrăzi lipsă
Anul de grație 1996 era un an electoral ca și anul în curs. Atunci PDSR-ul, în frunte cu Ion Iliescu, încerca menținerea la putere după patru ani de guvernare pe principii socialiste cu față umană, și capitaliste de cumetrie, de tranziție, de nu ne vindem țara, de caritasuri și bănci falimentate, și de orice altceva numai de ceea ce era nevoie nu.
luni, 15 septembrie 2014
Discurs de 15 septembrie
- Unu-doi, unu-doi, doi-zece, probă de microfon. Gata, d-le primar, merge!
- Bravo, Ghiță, bravo! Merge și la microfonu` lu` domn`președinte?
- Merge, dom` primar, cum să nu meargă, că-s scule, scule.
vineri, 12 septembrie 2014
miercuri, 10 septembrie 2014
Industria muzicală n-a auzit de criză
Fie că lălăie cu ceva talent, fie că face precum un țap castrat, dar cu drepturi de autor, ca Moga, per ansamblu, industria lăutarilor pop, rock, pop-rock, hip-hop, dance-pop, și care or mai fi, o duce bine. N-am făcut noi merțane, iphoane, plasme, dar le-am dat peste nas cu IIInna de le-au crăpat timpanele și neuronii!
luni, 8 septembrie 2014
Grivco - bătălia pentru supraviețuire
După condamnarea lui Dan Voiculescu, presa a trecut la și altele suma de 60 milioane de euro ce trebuie recuperată. Luând de bune toate topurile făcute de diverse publicații economice, în mintea multora, faptul că familia Voiculescu era cotată cu o avere de câteva sute de milioane făcea din recuperarea prejudiciului o chestiune de timp.
vineri, 5 septembrie 2014
Un summit ca o șezătoare de babe bârfitoare
La summitul NATO s-au adunat „n” șefi de stat, „n” miniștri de externe și tot „n” de-ai apărării și peste 2000 de ziariști. Oaau! Câtă frunză, câtă iarbă, ai zice. Tot ca niște frunze și iarbă au stat de la debarcarea crizei lideroii NATO și ... și nimic. Absolut nimic n-au făcut ca să prevină situația de față.
miercuri, 3 septembrie 2014
Pelerinaj la Marele Zid Chinezesc
- În China ... în China am mers mai mult forțat de împrejurări. Am sunat săptămâna trecută la Berlin și mi-a răspuns parțial robotul, că era setat să-i răspundă doar lui Iohannis. La Paris nu era nimeni că-și dăduseră toți demisia.
luni, 1 septembrie 2014
Dependența economică interregională
Cât de mult depinde economia unei regiuni de celelalte? La această întrebare nu ne răspunde INS-ul, dar pe baza datelor furnizate se poate ajunge la răspuns. Dacă plecăm de la PIB-ul regional pe anul trecut, din care scădem exportul net regional și consumul final regional rezultat din consumul populației și cel al administrațiilor, rezultă la final o cifră ce comensurează dependența economiei regiunii de celelalte regiuni ale țării.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)