Social Icons

vineri, 31 octombrie 2014

Vai, domnișoara Udrea, ce haină frumoasă aveți!

Fotografii cu Udrea la Paris
   Haina, d-ra Udrea, haina, cât a costat? Da`, gențile Hermes sau Louis Vuitton, alea, cât au costat? Cât costă  Jimmy Choo-urile schimbați zilnic de minim trei ori? Cât ne costă frunza brandului de țară? Cât ne costa șpăgile încasate de fostul soț, despre care d-voastră, bineînțeles, nu știți nimic?

joi, 30 octombrie 2014

Salariile președinților României

Salariile nete  ale președinților Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu
   Salariile șefilor de stat, de la Ceaușescu încoace, nu depășesc salariul minim din țările occidentale. E drept că nici performanțele acestora nu-i îndreptățesc să primească mai mult, dar, totuși, sumele primite de aceștia sunt la limita supraviețuirii într-o țară ca Germania.

miercuri, 29 octombrie 2014

Bătălia în sondaje

Alegeri 2014 - sondaje
   La mai puțin de o săptămână până la turul întâi, toată lumea își umflă mușchii cu sondajele de casă sau din apropiere. Lumea s-a mai fript cu sondaje, s-a fript chiar și cu exit-poll-uri, care se presupune că ar avea un grad de predicție mai ridicat, dar, fără ele, „viața e pustiu”.

luni, 27 octombrie 2014

Evoluția economiei județelor controlate de baroni

Cum a evoluat economia județelor controlate de baroni
    Baronul local e specia rezultată din încrucișarea slabei aplicări a legii la nivel local cu entuziasmul pomanagiilor de la urne. După anul 2000, specia s-a extins la nivel teritorial, existând posibilitatea ca unele județe să fie la cheremul a doi baroni, cum e cazul Constanței, sau la cheremul unui primar de capitală de județ, cum e cazul județelor Neamț, Iași, Arad, Bacău.

vineri, 24 octombrie 2014

Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai

Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai
   Turismul românesc este mârțoaga ce mănâncă jar în strategiile guvernului atunci când se dorește un nou studiu/strategie/master plan/sau mai știu eu ce denumire poartă trei coli A4 scrise la repezeală cu copy-paste și ajutor de pe regielive.

joi, 23 octombrie 2014

Comunism vs. capitalism - salarii și prețuri reale

Comunism vs. capitalism - salarii și prețuri reale
   Acum vreo două săptămâni am scris despre miturile economiei RSR. Am văzut cum au sărit o serie de nostalgici să mă pună la punct, nu cu argumente, ci cu impresii personale. În acel articol am raportat macro-indicatorii PIB, exporturi, importuri, buget la dolar, acum vom raporta salariile și prețurile la leu, la cel real, prin inflatare.

miercuri, 22 octombrie 2014

Noaptea cuțitelor lungi în PSD

   La PSD a venit Ignatul mai repede. După seppuku executat de Hrebenciuc, le-a venit sorocul godacilor Guiță și Șova și vierului bătrân în ale primăriei, recte Marean, sau, cum i se zice între cunoscuți, Grămăticul.

luni, 20 octombrie 2014

Top 10 cele mai mari țepe date de guvernele din 2000 încoace

Top 10 cele mai mari țepe date de guvernele din 2000 încoace
   România este țara unde țeapa își are rostul ei, indiferent dacă ești sau nu vinovat de ceva. Din 1990 încoace, diversele guverne s-au organizat pe principiul țepelor - cu cât mai mare, cu atât mai bănoasă pentru ei și dureroasă pentru restul. De țepele anilor `90 m-am ocupat în trecut, acum încerc să fac o ierarhie a celor de după 2000.

joi, 16 octombrie 2014

Restitutio in integrum cu dobândă

Fondul forestier al României în proprietate privată
   Avântul retrocedărilor, fără a ține cont de reformele agrare succesive din perioada interbelică și de după cel de-al doilea război mondial, a fost una din mizele Legii nr. 247/2005 privind „reforma” în domeniile proprietății și justiției.

miercuri, 15 octombrie 2014

Cum au evoluat viciile după 1990

Cât cheltuie un român pe băutură și mâncare
    Între 7,5% și 8,1% din totalul cheltuielor pe gospodărie au fost alocate anul trecut, pe trimeste, pentru acoperirea viciilor reprezentate de băuturile alcoolice și fumat. Dacă vi se pare că procentul este mic, ei bine, aflați că, în sumă absolută, acesta reprezintă circa 16,2 miliarde de lei.

marți, 14 octombrie 2014

A fost sau n-a fost, România, grânarul Europei?

România n-a fost grânarul Europei
   Poziția de grânar al Europei, atribuită României interbelice, e o chestiune discutabilă. Acest mit s-a perpetuat atât de mult, încât e greu să convingi pe cineva că nu corespunde întocmai realității.

luni, 13 octombrie 2014

OTP cântă aceeași manea cu dedicație în franci elvețieni

Evoluția francului elvețian nu ascultă de OTP
   În doi-trei ani, francul elvețian se va devaloriza în fața euro de-o să zici că nu-i adevărat. Asta ne spune OTP, prin directorul său general Laszlo Diosi. Dl Laszlo nu e vreun analist al pieței Forex, dar are el un feeling că francul se va deprecia în fața euro pe fondul îmbunătățirii economiei europene.

joi, 9 octombrie 2014

Goe de la Statistică numără moravurile ușoare

Cât contribuie prostituția, contrabanda și traficul de droguri la PIB
   Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, Eurostatul i-a promis tânărului Goe, INS pentru cunoscători, să-l ducă la Amsterdam să vadă ce și cum stă treaba pe strada cu felinare roșii. Goe al nostru e mare figură.

miercuri, 8 octombrie 2014

Cinci mituri false despre economia de dinainte de 1989

Cum arăta economia României în 1989 față de 2013
   Miturile economiei românești din perioada regimului comunist sunt folosite ca argument de fiecare dată când nostalgicii după acel regim au prilejul să-și facă publice opiniile.
   

marți, 7 octombrie 2014

Diferențele salariale în România anilor 1938 și 2014

Cât câștiga un angajat în 1938 și cât caștigă în 2014
   1938 este anul considerat ca reprezentând apogeul economic al perioadei interbelice. România acelui an era o țară cu o populație apropiată de cifra de 20 milioane de locuitori (la recensământul din 1930, numărul populației totale era de 18,057 milioane, pentru ca la cel din 1948, când Basarabia, Bucovina de Nord, Herța și Cadrilaterul nu mai făceau parte din componența statului, populația să scadă la 16 milioane).

luni, 6 octombrie 2014

Invitație la lansarea Windows 10

Lansarea Windows 10 în România
   Microsoft România
General Manager: Cine-o mai fi Georgică


   Are plăcerea să vă invite la lansarea oficială în România a Windows 10, luni, 17 noiembrie 2014 (după al doilea tur al alegerilor prezidențiale), la sediul DNA, sau la Romexpo, în funcție de rezultatul alegerilor.

miercuri, 1 octombrie 2014

Drumuri expres între doi neuroni

Autostrăzile din România, hartă
   Un părinte, îngrijorat prin 2011 că pramatia sa nu va lua bac-ul, își trimite moștenitorul la o școală profesională. Greu, cu sacrificii, reușește să-l țină timp de trei ani la școală, pentru ca, la final, să iasă cu o meserie învățată, cea de sculptor în lemn.