Pages

joi, 4 decembrie 2014

Bilanțul cheltuielilor de protocol din epoca Băsescu

Cum au evoluat bugetele de protocol în mandatele lui Traian Băsescu
   După bilanțul economic al deceniului Băsescu, am intrat în cancanisme bugetare pentru a avea o imagine a celui mai petrecăreț, ca imagine, președinte al României.
Anul de debut 2004 nu poate fi trecut în contul lui Băsescu decât într-o mică măsură, mai exact 11 zile, atât a avut timp președintele proaspăt ales atunci să dea iama în pivnițele Cotroceniului pentru a răvăși bugetul dedicat, pentru cea mai mare parte a anului, președintelui Iliescu.
   34,3 milioane de lei, la atât se ridică sumele aferente cheltuielilor de protocol pe parcursul deceniului Băsescu. Această sumă ține cont de cele 11 zile din 2004 și cele 11 de anul acesta ce se scad. De asemenea, mai trebuie spus că, în perioada 2009 - 2012, Administrația prezidențială a publicat bugetul pe componente mari, cheltuielile de protocol aferente acelor ani fiind estimate pe baza evoluției anilor anteriori și a situației cheltuielilor pe componentele mari. Sumele pot fi mai mari, dacă în anii respectivi cuantumul cheltuielilor a revenit la procentele din anii 2005 și 2006, ani în care relația președinte - guvern era mai puțin marcată de conflict. 
   Conflictul între Traian Băsescu și Tăriceanu s-a văzut în bugetul de protocol din anii 2007 și 2008. Deși bugetul Președinției a fost mai mare, răzbunarea lui Tăriceanu s-a văzut în cheltuielile de protocol, acestea diminuându-se cu circa 80%, în 2007 față de 2006, iar în 2008 au mai suferit o diminuare de 2,5% față de anul anterior. Așadar, Băsescu a pătimit mult în conflictul cu Tăriceanu prin tăierea masivă a cheltuielilor de protocol.  Din acest motiv, poate, în mandatele lui Emil Boc, bugetul cheltuielilor de protocol a fost disimulat în cheltuielile pentru bunuri și sevicii. Deși a existat o reducere treptată a bugetului general al Președinției în perioada 2009 - 2012 cu aproape o treime față de anul 2008, e de presupus că secțiunea cheltuielilor de protocol a înregistrat o creștere, altfel nu s-ar justifica nepublicarea exactă a lor. 
   Odată cu venirea guvernului Ponta, austeritatea a lovit din nou bugetul de protocol, lucru de altfel invocat în numeroase rânduri de Traian Băsescu. În 2013, bugetul de protocol propus de guvernul Ponta pentru Președinție era mai mic cu 40% decât în anul 2008, an în care guvernul Tăriceanu avea aceeași distracție. Cheltuielile aferente protocolului au fost evidențiate în bugetul general al Președinției. Față de anul 2013, anul acesta, bugetul de protocol a fost, din nou, diminuat cu 5,5%. 
   Se pare că singura armă a guvernelor aflate în conflict cu Președinția e să impună Cotroceniului bugete de abstinență, restul cheltuielilor fiind oarecum scutite de astfel de măsuri, altfel, ar fi pusă în pericol funcționarea instituției. Ultimul an de mandat a lui Băsescu corespunde unui buget de protocol de unsprezece ori mai mic decât primul an. Războaiele fac victime pretutindeni, în cazul nostru, victima a fost bugetul de protocol. Putem spune că Băsescu „a beneficiat ” de o grijă sporită a guvernelor pentru starea sa de sănătate. Nu știm exact dacă în peioada Boc și-a luat revanșa, probabil că da, și chiar cu dobândă, dar, per ansamblu, putem vorbi de un președinte mai puțin răsfățat decât Ion Iliescu, dacă e să ne ghidăm după bugetul de protocol din 2004. La final, ne întrebăm, dacă tot nu i-a mai rămas mare lucru pentru petreceri, oare președintele și-a făcut vreun cont la localurile de prin apropiere?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu