Da, nu râdeți, conform Eurostat, Vrancea, ca parte componentă a regiunii Sud-Est, atături de Galați, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța, are un PIB pe locuitor superior Clujului, ce face parte din regiunea de Nord-Vest (alături de Sălaj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Bihor).
Calculat la paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul pe locuitor din Nord-Vest e de 13.100 euro (48% din media UE), pe când cel din Sud-est e de 13.600 euro (aproape 50% din media UE - vezi harta din imagine).
Dacă regionalizarea se va realiza, așa cum o vede Cioloș, adică prin dispariția județelor, atunci, diferențierea statistică la nivel de județe va dispărea și ea. Așa, între Vrancea și Cluj nu se va putea face nicio diferență, iar aportul celor două județe la PIB-ul regiuni nu va mai fi diseminat statistic.
Suntem o țară a extremelor. Avem a patra regiune cea mai săracă din UE (regiunea Nord-Est), dar avem și una dintre cele mai bogate din UE, București-Ilfov, cu un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 129% din media UE (vezi aici raportul Eurostat). București-Ilfov este, conform acestui indicator, peste toate regiunile din Ungaria, Polonia, Bulgaria, țările baltice, Grecia, Croația, Malta și Cipru. A doua regiune după București-Ilfov e regiunea de Vest, cu un PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 58% din media UE. Regiunile noastre, fără capitală, se încadrează în ecartul de 34% - 58% din media UE a PIB-ului PPC pe locuitor. Ecartul e mult mai strâns decât în alte state din care nu s-a luat în considerare cea mai bogată regiune. Putem spune că, în afara capitalei, sărăcia e distribuită unitar.
Raportul ne arată că vecinii noștri de UE nu sunt mult mai bravi ca noi în materie de productivitate. Astfel, vedem că la sud de Dunăre, în Bulgaria, doar o regiune, cea în care se regăsește capitala Sofia (Yugozapaden), depășește media UE a PIB-ului PPC pe locuitor (20.600 euro - 75% din media UE). În celelalte cinci regiuni, PIB-ul PPC pe locuitor nu depășește 39% din media UE (vezi harta din imagine).
În Ungaria, regiunea ce include Budapesta (Kosep Magyarorszag) are un PIB PPC pe locuitor de 29.500 (107% din madia UE). Două regiunile din vest depășesc 60% din media UE, iar restul de patru regiuni, din estul și sudul țării, sunt cu un PIB PPC pe locuitor de sub 50% din media UE (vezi harta din imagine). Regiunile de la granița noastră, Del-Alfold și Eszak-Alfold, din dreptul regiunilor Vest și Nord-Vest, au un PIB PPC pe locuitor sub cel existent la noi, echivalent cu 47%, respectiv 43% din media UE. Părerea că bogăția crește pe măsură ce înaintezi în vest e infirmată de aceste două regiuni din Ungaria de la granița noastră de vest.
Acest raport ne mai arată ceva, și anume că noi avem mari probleme cu modul de comunicare între cei de la Institutul Național de Statistică și Comisia Națională de Prognoză (CNP). Datele din raportul Eurostat sunt preluate de la INS. Comisia Națională de Prognoză realizează estimări ale evoluțiilor economice pe baza acelorași date colectate și tratate statistic de INS. Problema e că, deși INS-ul a transmis CNP faptul că regiunea de Sud-Est a avut un PIB pe locuitor în 2013 mai mare decât cel din Nord-Vest, și, probabil, a transmis și datele din 2014, cei de la CNP continuă să poziționeze regiunea Nord-Vest peste regiunea Sud-Est (vezi aici ultima prognoză). Asta ne arată că între cele două instituții e o comunicare deficitară. Guvernul, în special Ministerul de Finanțe, se bazează pe prognozele și analizele realizate de CNP. Dacă există asemenea erori vizibile de la distanță în modul de tratare a datelor de câtre cei de la CNP, cum să te poți baza pe estimările privind evoluțiiile macroeconomice de maximă importanță, ce-ți pot pune un buget pe butuci?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu