Pagina Analize economice vă dorește să aveți un Paște fericit!
sâmbătă, 30 aprilie 2016
vineri, 29 aprilie 2016
Topul județelor după cifra de afaceri cumulată a companiilor
29% din cifra de afaceri a unităților locale din industrie, construcții, comerț și alte servicii din România se realizează în București, conform statisticilor INS (320 miliarde de lei din totalul de 1.105 miliarde lei). Din statistică sunt excluse cifrele de afaceri ale unităților din agricultură, silvicultură și servicii anexe. Procentul deținut de capitală e ceva mai mare decât procentul deținut în PIB-ul național (24,24% vezi datele din imaginea 2).
joi, 28 aprilie 2016
Bula imobiliară se umflă din nou, dar se sparge, probabil, doar în București
O serie de studii comentate pe la emisiunile economice estimează o creștere masivă a numărului de locuințe terminate în 2016. Majoritatea acestor studii vorbesc despre București și, eventual, câteva orașe din Transilvania.
miercuri, 27 aprilie 2016
De lângă Cristina Guseth, Codruța intră la rupere în SIE
Pe Cristina Guseth o mai știți? Ea a fost o propunere tehnocrată pentru justiție. Lumea s-a oripilat atunci din ce plămadă e făcută „societatea civilă”, cea care ne tot bate la cap cu statul de drepți. La șase luni distanță, Laura Codruța Kovesi, alături de dna Guseth, tot șefă la Freedom House, atacă Serviciul de Informații Externe pe motiv de necolaboraționism cu statul de drepți.
marți, 26 aprilie 2016
Finanțe de 2 euro
Ok, deci, categoric dna Dragu n-o să revoluționeze finanțele din România. Nu, după ce-și va fi finalizat mandatul de tehnocrat stipendiat, ce să vezi, nu pe 2 euro lunar, ci pe vreo 13 - 14 mii de lei net, deci de 18 ori mai mare decât salariul minim net pe economie, dna Dragu se va întoarce la Bruxelles pe un salariu mai mult decât dublu față de cel de ministru.
luni, 25 aprilie 2016
Topul celor mai slabi primari de reședință de județ din ultimii patru ani
Între 2012 și 2015, șapte primării de reședință de județ au reușit „performanța” să aibă venituri la buget mai mici decât în anii în care au preluat mandatul. Mai grav e că în toți acești ani, economia României a crescut, revenindu-și după anii de criză din 2009 și 2010.
duminică, 24 aprilie 2016
Cu suspendare și cu dispensă de la partid
Noaptea cuțitelor lungi de la PSD l-a lăsat pe colegul lui Mihai Viteazul fără nasturi la pantaloni. Ținându-și nădragii cu ambele mâini, n-a putut să pareze șuturile în fund luate de la partid. La final, a sfârșit mai știrb ca Sinan Pașa, iar partidul a rămas la status quo-ul original, acela de adunătură imundă, incapabilă „să întineze idealurile” stalinismului.
vineri, 22 aprilie 2016
Top 3 cele mai bogate primării de comună din județul tău
Aricești Rahtivani e comuna cu cele mai mari venituri la bugetul local în 2015 din județul Prahova (29,4 milioane de lei), conform statisticilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale). E cel mai exotic nume de de comună dintre toate comunele bogate din România anului 2015 (vezi harta din imagine).
joi, 21 aprilie 2016
Cât de mult s-a adâncit prăpastia dintre săraci și bogați după aderarea la UE
România e țara din UE în care prăpastia dintre bogați și săraci e cea mai adâncă. Indicele inegalității calculat de Eurostat, dar și de INS-ul nostru, reprezintă raportul dintre veniturile celor mai bogați (quintila 5 de venituri - cei mai bogați 20% din populație ) și cei mai săraci (quintila 1 - cei mai săraci 20% din populație).
miercuri, 20 aprilie 2016
Faceți cunoștință cu următorul guvenator al BNR - Cristiana Anghel
There will be blood - ăsta pare să fie mesajul transmis lui Mugur Isărescu de către senatoarea Cristiana Anghel, alias Foamea din Carpați. Mugurele, pân` aici ți-a fost! Eu îți zic să-ți cauți de lucru, „că cu” Foamea nu-i de glumă. Vezi cum faci, mai trimite și tu un CV, mai bagă o pilă pe la vreo bancă pe care n-ai stresat-o prea tare, că până la urmă, mai știi, dacă nu cade, pică.
marți, 19 aprilie 2016
Harta celor mai subvenționate județe de anul trecut
Aproape 7,9 miliarde de lei (1,77 miliarde de euro) au totalizat subvențiile la bugetele locale pe parcursul anului 2015. Suma reprezintă 12,8% din totalul veniturilor de 61,46 miliarde de lei adunate la bugetele administrațiilor locale (aici intrând consiliile județene și primării de municipii, orașe și comune).
luni, 18 aprilie 2016
Ce taxe s-au colectat la nivel de regiuni în 2015
Din cele 196,8 miliarde de lei colectate de ANAF anul trecut, Direcțiile Generale Regionale au colectat 106,7 miliarde de lei, în sume nete (inclusiv sumele colectate de vămi). În subordinea direcțiilor regionale se află administrațiile județene ale finanțelor publice (A.J.F.P.).
duminică, 17 aprilie 2016
Hai să ne lămurim ce bugete au primăriile din București
Dacă vrei să vezi până unde merge „profesionalismul” părerologilor chemați pe la emisiuni la posturile de știri, pune-i să discute despre bugetele primăriilor din București. Așa vei afla că oamenii nu au nicio treabă cu tema.
vineri, 15 aprilie 2016
Cât și ce au exportat județele anul trecut
-8,37 miliarde de euro, este valoarea la care s-a ridicat deficitul balanței comerciale anul trecut. La acest deficit, Bucureștiul are o contribuție de 116%, adică doar deficitul capitalei depășește cu mai mult de 1,2 miliarde de euro deficitul național (-9,68 miliarde de euro față de -8,37 miliarde de euro - vezi datele din imaginea 1).
joi, 14 aprilie 2016
Ce se aruncă la coș și nu e minge de baschet? Răspuns: Legea salarizării bugetarilor
Avorton, asta e denumirea corectă pentru legea salarizării bugetarilor. De luni de zile ni se spunea „pe surse”, pe bucăți, cât de minunată va fi. Mințile luminate tehnocrate, scoborâte taman din Bruxelles, lucrau intens la această a opta minune a lumii.
miercuri, 13 aprilie 2016
Cât din cheltuielile de personal ale primăriilor de comune sunt acoperite din venituri proprii
93,4% din cheltuielile de personal ale primăriilor de comune pot fi acoperite de veniturile proprii. Restul, de 6,6%, se acoperă prin transferuri de la bugetul de stat și de la bugetele consiliilor județente. Modul cum este finanțată administrația locală la momentul actual face din primăriile de comună cele mai dependente de resursele alocate de la centru (vezi datele din imagine).
marți, 12 aprilie 2016
Ce venituri au avut anul trecut reședințele de județ, consiliile județene și comunele bogate
61,46 de miliarde de lei au totalizat veniturile administrațiilor locale în 2015, conform datelor centralizate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Prin administrațiile locale înțelegem consilii județene, primării de orașe și municipii și primării de comune.
luni, 11 aprilie 2016
Harta raportului pensionari/salariați în 2015
Anul trecut, deficitul la bugetul asigurărilor sociale (fondul de pensii) a ajuns la 18,364 miliarde de lei (vezi aici). Suma e echivalentul a 7,5% din cheltuielile totale ale bugetului centralizat din 2015 (în 2015, cheltuielile totale ale bugetului centralizat au fost 243,9 miliarde de lei - vezi aici). Față de anul 2014, deficitul e mai mare cu aproape 6 miliarde de lei (în 2014, deficitul a fost de 13,472 miliarde lei).
duminică, 10 aprilie 2016
Așezați-vă liniștiți la locurile voastre! Cubul n-a găsit nimic compromițător
M-am liniștit, mă trecuseră toate sudorile! Azi noapte am avut un vis, și nu, nu era despre ceea ce-i place sau nu lui Dumnezeu, adică mare sau mic, de lemn sau de plastic, de termopan sau de beton, sau toate astea la un loc. Las asta în seama experților Teo, „Cărtărăscu”, Ianțu, etc. Nu, frate, visul, de fapt, coșmarul, era despre Codruța și Cubul Negru cu mossadiști băgați în el.
vineri, 8 aprilie 2016
Harta celor 3,7 milioane de români apți de muncă, ce nu fac nimic
Nimic, nicio activitate economică cuprinsă de statistica oficială, asta fac aproape 3,7 milioane de români, conform datelor INS. Nu sunt plecați în străinătate, nu sunt șomeri, nu intră în populația ocupată, practic, nu există.
joi, 7 aprilie 2016
miercuri, 6 aprilie 2016
Câte locuințe au fost finalizate în județul tău anul trecut
Aproape 47 de mii de locuințe au fost finalizate în România anul trecut. Cifra este în creștere față de anul 2014, când au fost finalizate aproape 45 de mii (vezi tabelul din imagine). 53% din locuințele finalizate anul trecut au fost construite în mediul urban (24.851 din 46.982).
marți, 5 aprilie 2016
Rătăciți în Panama
În urmă cu un an și ceva mă miram de avântul comerțului dintre România și insulele exotice, majoritatea dintre ele fiind și paradisuri fiscale (vezi aici). Cea mai mare parte a exporturilor în aceste insule era acaparată de I-le Virgine Britanice.
luni, 4 aprilie 2016
Cine a distrus economia județului tău
Argeș, Bacău, Bihor, Hunedoara, Neamț, Galați, Vâlcea, Mureș, Mehedinți și Suceava sunt județele ale căror economii au înregistrat în ultimul deceniu cele mai mari reduceri ale ponderii deținute în PIB-ul național.
duminică, 3 aprilie 2016
Kapitalism - rețeta noastră necompensată
Factorii de producție pot fi asemuiți cu un combustibil ce alimentează un motor. În cazul nostru, motorul e economia. La începuturile științei economice, se considera că munca și pământul erau factorii de producție principali, iar capitalul era rezultatul celor doi, fiind un factor derivat.
vineri, 1 aprilie 2016
Câți asistați social avem în județe și cât ne costă
Acum un an și ceva, ziarele aruncau cifra de 7 milioane de asistați, cifră mestecată de Institutul de Politici Publice. Cifra era aferentă anului 2013, dar, chiar și așa, era impresionantă. Mai mult de o treime din populația României e asistată social! Senzațional, nu?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)