Aproape 7,9 miliarde de lei (1,77 miliarde de euro) au totalizat subvențiile la bugetele locale pe parcursul anului 2015. Suma reprezintă 12,8% din totalul veniturilor de 61,46 miliarde de lei adunate la bugetele administrațiilor locale (aici intrând consiliile județene și primării de municipii, orașe și comune).
În mare, bugetul administrațiilor locale e format din veniturile proprii, sumele din TVA defalcate de la buget de stat, subvențiiile de la bugetul de stat, sumele atrase de la UE și alte venituri. Procentul de 12,8% din veniturile totale e cel ce face diferența de multe ori între a putea face o investiție sau nu.
Care au fost cele mai subvenționate administrații locale?
Consiliile județene sunt cele mai subvenționate administrații locale, conform datelor centralizate ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, 45% din totalul subvențiilor mergând către aceste instituții anul trecut (3,56 miliarde de lei din totalul de 7,88 miliarde lei - vezi tabelul din imagine).
Consiliile județene din Vâlcea (220 milioane lei), Prahova (173 milioane lei) și Hunedoara (149 milioane lei) au fost cele mai subvenționate anul trecut. Covasna, Giurgiu, Ilfov și Ialomița au fost consiliile județene ce-au primit cele mai mici subvenții anul trecut (mai mici de 50 de milioane lei - vezi tabelul din imagine).
Primăriile de comună sunt administrațiile locale aflate pe locul doi, în ceea ce privește subvențiile, cu peste 33% din totalul sumelor (2,61 miliarde de lei din 7,88 miliarde de lei). Comunele din Neamț, Giurgiu, Iași, Bistrița-Năsăud și Timiș au primit cele mai mari subvenții anul trecut (de peste 100 milioane lei fiecare - vezi tabelul din imagine). Ialomița, Brașov și Covasna au avut cele mai puțin subvenționate primării de comună, sumele situându-se sub 30 de milioane lei pentru fiecare.
Primăriile de municipii (aici intrând atât municipiile reședință de județ, cât și municipiile simple) au primit subvenții de 1,27 miliarde lei (peste 16% din totalul subvențiilor). Capitala, încadrându-se doar la această categorie de administrație publică, conduce topul alocărilor de subvenții pentru municipii, cu 319 milioane lei. În top urmează municipiile din județele Bihor și Iași, cu 168, respectiv 138 milioane de lei. Municipiile din 14 județe, plus Ilfovul (județ fără niciun municipiu), au primit mai puțin de 10 milioane de lei subvenții de fiecare (vezi tabelul din imagine).
Primăriile de orașe (aici intrând, în general, orașele mici) au primit doar 442 de milioane de lei (5,6% din totalul subvențiilor). Arătam zilele trecute (vezi aici) că majoritatea comunelor și orașelor mici nu pot să-și achite cheltuielile de personal din veniturile proprii. Acum vedem că, în cazul orașelor mici, nici subvențiile nu le ajută prea mult.
Care au fost cele mai subvenționate județe per ansamblu?
Iașul, Bihorul Vâlcea, Bucureștiul, Timișul, Hunedoara și Suceava au încasat cele mai mari subvenții anul trecut (de peste 250 de milioane de lei - vezi tabelul din imagine). Brașov, Brăila, Harghita, Teleorman, Covasna și Ialomița au fost județele ce-au primit cele mai mici subvenții (sub 125 de milioane de lei).
Raportând subvențiile la veniturile totale ale administrațiilor locale, topul se schimbă. Astfel, procentele cele mai mari de subvenții primite în totalul veniturilor s-au înregistrat în județele Vâlcea, Giurgiu și Bistrița-Năsăud (peste 20% - vezi harta din imagine). Iașul și Bihorul, ocupantele primelor locuri în privința subvențiilor totale primite, sunt în cazul ponderilor deținute de subvenții în veniturile totale ale administrațiilor locale, pe locurile 7 și 9, cu ponderi de 17,7%, respectiv 17,5%. Procentele cele mai mici ale subvențiilor primite în totalul veniturilor s-au înregistrat în județele Mureș, Cluj, Ilfov, Brașov și în capitală (mai mici de 10% - vezi harta din imagine).
Cât de mult influențiază factorul politic modul de alocare a subvențiilor?
Anul trecut, timp de zece luni, la butoanele bugetului de stat s-a aflat PSD-ul și la fel a fost cu un an înainte.
Dacă luăm ca reper consiliile județene, care primesc cea mai mare parte din totalul subvențiilor (peste 45%), atunci, în primele zece consilii județene în ordinea subvențiilor, șase erau ale PSD (Prahova, Timiș, Suceava, Constanța, Bistrița-Năsăud și Argeș) și patru erau ale PNL (Iași, Vâlcea, Hunedoara și Bihor). Din totalul subvențiilor acordate primelor zece consilii județene, de 1,38 miliarde de lei, 755 de milioane de lei erau alocate celor șapte consilii PSD. Există o favorizare a consiliilor PSD, dar la nivel de alocare medie pe județ, consiliile PNL conduc cu aproape 50 de milioane în plus față de cele PSD.
Dacă ne referim la primele zece județe, tendința de favorizare a consiliilor conduse de oameni din același partid, ea a existat, dar n-a fost atât de evidentă, de veme ce, alocarea medie pe județ a fost mai mare în județele PNL. La nivel general e greu de făcut o diferențiere corectă, atâta timp cât PSD-ul deține mai multe consilii județene față de PNL.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu