Acum o săptămână și ceva Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice dădea un comunicat despre veniturile administrațiilor locale. Potrivit acestui comunicat, preluat de mai toată presa, comuna Necșești din Teleorman e cea mai săracă din România, iar comuna Miroslava din Iași e cea mai bogată.
Dacă în cazul Miroslavei, ne dă cifre privind bugetul comunei din 2015, în cazul Necșeștiului, ne spune câți pensionari are și cam atât.
Anul trecut, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din același minister, veniturile totale ale primăriei Necșești au fost de 2,12 milioane lei, din care 468 mii de lei reprezentau veniturile proprii. Cu asemenea venituri, nu e pe ultimul loc nici în județul Teleorman și nici la nivel național. La nivel național, cea mai săracă primărie de comună după după veniturile la bugetul de anul trecut e Primăria Comunei Bătrâna din Hunedoara, cu venituri totale la bugetul local de 1,7 milioane lei (conform statisticilor direcției sus-amintite din MDRAP).
Comunicatul Ministerului Dezvoltării amestecă cifre privind execuția bugetelor locale pe anul trecut, în care cele mai mari venituri le-a avut comuna Miroslava din Iași (56,18 milioane lei - vezi tabelul din imagine), cu un studiu realizat prin 2013, din care reieșea că Necșeștiul e cea mai sărăcă comună, conform mai multor criterii, nu doar al bugetului. Din această combinație, plus un interviu din presa locală cu primarul comunei Necșești, unii deștepți au înțeles că veniturile la bugetul comunei sunt de doar 400 de mii de lei, acesta vorbind despre veniturile proprii și nu despre veniturile totale la buget (ce cuprind și sumele transferate de la bugetul central pentru echilibrarea bugetului local). Culmea e că, nici după veniturile proprii pe anul trecut (468 mii lei), comuna nu e pe ultimul loc în Teleorman, în urma ei fiind încă vreo trei comune. Și uite așa, amestecând bugetul pe anul trecut cu studii de acum câțiva ani, lumea a înțeles că ieșenii din Miroslava nu mai pot de bine și teleormănenii din Necșești au cel mai mic buget.
Să ne lămurim cum stau lucrurile în privința veniturilor la bugetele locale ale primăriilor de orașe și comune în 2015. Datele sunt preluate de pe site-ul Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Care au fost primăriile de orașe cu cele mai mari și cele mai mici venituri la nivel de județe și de la nivel național în 2015?
Bucureștiul, prin Primăria Municipiului București (primăria generală), a avut cele mai mari venituri în 2015 (3,595 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). După Primăria Municipiului București, urmează în top Primăria Sector1, cu venituri de 1,163 miliarde lei. Cele șase primării de sector, plus primăria generală, au avut venituri totale de 8,068 miliarde de lei în 2015 (vezi tabelul din imagine).
În afara capitalei, cele mai mari venituri le-au avut Primăria Municipiului Cluj-Napoca (832 milioane lei), Primăria Municipiului Timișoara (831 milioane lei) și Primăria Municipiului Iași (821 milioane lei - vezi situația în detaliu în tabelul din imagine). Primăriile orașelor municipii reședință de județ Slobozia și Alexandria au avut cele mai mici venituri dintre toate municipiile de județe, de 108 milioane lei, respectiv 105 milioane lei.
Cea mai sărăcă primărie de oraș de la nivel național, după veniturile din 2015, a fost Primăria Orașului Nucet din județul Bihor (7,11 milioane lei). În același județ, cea mai bogată primărie, cea a municipiului Oradea, a avut venituri de peste 100 de ori mai mari, mai exact de 804,8 milioane de lei.
În majoritatea cazurilor, cele mai bogate primării de comune de la nivelul județelor au avut venituri mai mari decât cele mai sărace primării de orașe de la nivelul aceluiași județ (vezi situația în detaliu a celor mai sărăce primării de orașe după veniturile la buget, pe fiecare județ în parte, în tabelul din imagine).
Care au fost primăriile de comune cu cele mai mari și cele mai mici venituri la nivel de județe și de la nivel național în 2015?
Dacă Primăria Comunei Miroslava din Iași a avut cele mai mari venituri din țară în 2015 (56,18 milioane de lei), la polul opus, s-a aflat Primăria Comunei Bătrâna din Hunedoara, cu venituri totale de 1,7 milioane lei. Totuși, dacă ne uităm la veniturile proprii ale acestei primării, ce însumează 765 mii lei, vedem că e mult mai sustenabilă decât Necșeștiul din Teleorman.
După Miroslava, la nivel național, cele mai mari venituri le-a avut Primăria Comunei Chiajna, de 55,15 milioane lei. În 2014, Primăria Chiajna a avut cele mai mari venituri la nivel național dintre primăriile de comună (vezi aici). Ilfovul dă și a treia cea mai bogată primărie de comună după veniturile la buget de la nivel național, fiind vorba de Primăria Dragomirești, 49,3 milioane de lei (vezi aici topul celor mai bogate trei primării de comună de la nivelul fiecărui județ). Pe locurile 4 și 5 se află primăriile comunelor Lumina din Constanța și Florești din Cluj, cu venituri de 41,3 milioane lei, respectiv 40,8 milioane lei (vezi cele mai bogate primării de la nivelul fiecărui județ în tabelul din imagine).
Bugetele celor mai sărace primării de comună de la nivelul fiecărui județ se situează între 2 și 3 milioane de lei (vezi tabelul din imagine). Cea mai „bogată” primărie săracă e Dărăști din Ilfov, ale cărei venituri pe anul trecut au fost de 4,8 milioane lei.
De remarcat că multe din primăriile de orașe sărace au venituri mai mici, chiar mult mai mici decât primăriile de comune bogate. De asemenea, un oraș precum Voluntariul, ce nu are statut de reședință de județ, are un buget mai mare decât al unor reședințe de județ, unele dintre ele, cu o populație mult mai numeroasă (vezi tabelul din imagine).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu