Dacă repeți întruna cuvântul reformă, lumea nu va înțelege că tu chiar faci o reformă. Cel mult te va confunda cu un disc stricat sau cu un papagal. De o săptămână și ceva, Cioloș și Dragoș Pîslaru (ministrul muncii) ne tot bat la cap cu reforma lor în domeniul salarizării bugetarilor. N-am înțeles dacă le-a cerut cineva această reformă, dar ei țin cu tot dinadinsul să ne spună că asta e ceea ce ne-am dorit de la ei.
Da, românul n-are chef de autostrăzi, spitale decente, școli bune, tot ce-și dorește el e nițică dreptate pentru ... ați ghicit!, administrația centrală. Să mănânce și secretara domnului Cioloș ceva mai bine, la fel ca secredara dlui Dâncu. Restul, educație, administrație locală, armată, poliție, când vor fi bani, adică mai la anu` și la mulți ani. N-am înțeles de ce trebuie doar sănătatea și administrația centrală să fie „reformate”, dar dl Pâslaru plescăie mulțumit nevoie mare că așa se reformează statul, care, în cazul administrației centrale, e statul degeaba.
A trecut peste jumătate de an de la descălecatul lui Cioloș la Victoria și vedem că tehnocrația miroase tare a amatorism. Lumea a ieșit în stradă după Colectiv să se schimbe ceva. După aceasta, Iohannis a chemat 20 de fripturiști ce se numesc „societatea civilă” și a tras concluzia că se dorește un guvern tehnocrat. Nimeni din stradă n-a strigat că vrea un guvern tehnocrat, dar Iohannis a înțeles ce-a vrut el să înțeleagă. Scandalul Hexi Pharma ne-a arătat că toată discuția despre statul de drepți e o ciorbă străvezie și că nici tehnocrații, nici DNA-ul, nici Iohannis nu vor face nimic să oprească genocidul din sănătate, cauzat de firmele căpușă ale SRI-ului. Includerea sănătății pe lista prioritară a reformei e un fel de „Mircea, fă-te că lucrezi!”. Dacă nu era acest scandal, intrau, probabil, profesorii la „reformă” pentru că se apropie examenele naționale. Așa, cu ditamai scandalul în desfășurare, anchetat in rem în continuare, nu de Codruța, ci de parchet, e musai să te faci că lucrezi.
Dacă aș fi un tehnocrat, le-aș închide gura profesorilor printr-un bac și o capacitate drastică. Cu o promovare dezastroasă la bac, vociferările sindicaliștilor ar scădea în tonalitate, iar Cioloș își va vedea subalternii din ministere „reformați”. Viziunea strategică a lui Cioloș are la orizont salariul dnei Lenuța de la contabilitate din nu știu ce minister. Dincolo de orizont e neantul, iar după neant e restul României.
Aud că săptămâna aceasta Cioloș merge la Licurici. El și cu Biden au un lucru în comun, amândoi ies din politică la finalul anului. Ce-o fi discutând cei doi? „Bună, sunt prim-ministrul României, ales de Iohannis, sprijinit de nimeni, și conduc o echipă de încropiți, care mai de care mai tăntălău pe domeniul său, pe care presa îi numește tehnocrați”. Așa oare o suna prezentarea sa în fața Licuriciului? Iar Biden, Biden ce-o să-i zică? „Mulțumesc, am înțeles, luați loc pe hol și așteptați să vă cheme la interviu secretara asistentului meu secund. Minunată capitală aveți dle Cioloș, de-abia aștept să vizitez din nou Budapesta.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu