Pages

marți, 14 iunie 2016

Balenele din economie susțin cu mai puțin de 40% bugetul. Afară, procentul e de 65%.

Aportul la buget al Marilor Contribuabili e mult mai mic decât în statele dezvoltate
   Din cele 507 mii de întreprinderi active, câte erau la finalul anului 2014 (pentru 2015, datele INS vor fi publicate la anul), mai puțin de 1.700 aveau 250 și mai mult de 250 de salariați.

Majoritatea acestor companii intrau pe lista Marilor Contribuabili, care, în același an 2014, conținea un număr de 2.496 de companii. Pentru a completa numărul de Mari Contribuabili, o parte dintre întreprinderile active cu un număr de salariați cuprins între 50 și 249 (8.374 la număr - vezi tabelul din imagine) au intrat în această categorie în 2014.

   Marii Contribuabili au contribuit la bugetul centralizat în 2014, conform Raportului de Performanță ANAF, cu circa 91,09 miliarde lei (49,9% din veniturile colectate de ANAF și 42,6% din veniturile bugetului centralizat). Anul trecut, lista Marilor Contribuabili a conținut 2.392 de companii, iar contribuția la bugetul centralizat a fost de 93,05 miliarde de euro (47,3% din veniturlile colectate de ANAF și 39,8% din veniturile bugetului centralizat).
   Contribuția ANAF-ului la bugetul centralizat a fost de 85,4% din venituri în 2014 și cu 84,2% din venituri în 2015. Restul sumelor la buget provin de la UE, și din alte surse.

   Modul cum sunt administrați Marii Contribuabili de către ANAF ridică serioase semne de întrebare asupra eficienței

   Recent, dl Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, atingea aceeași problemă - eficiența administrării marilor companii (vezi aici). Dacă în țările dezvoltate, Marii Contribuabili au un aport la veniturile bugetului centralizat de 65%, la noi, această contribuție e cuprinsă între 42% - 45%. Datele folosite de dl Georgescu erau pentru anul 2014 și perioada anterioară. Vedem că, în 2015, acest procent a scăzut sub 40%.

   Dacă luăm datele INS referitoare la cifrele de afaceri ale întreprinderilor după personalul ocupat (a nu se confunda cu numărul salariaților), atunci vedem că 459 de miliarde de lei a reprezentat cifra de afaceri a întreprinderilor al căror personal ocupat depășea 250 de persoane (vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că 41,6% din cifra de afaceri a întreprinderilor cu activitatea în industrie, construcții, comerț și servicii de piață e realizată de companiile mari. În acest procent intră toți Marii Contribuabili și o parte din contribuabilii mijlocii.

   Ce a făcut ANAF-ul cu acest procent?

   La nivelul anului 2014, ANAF-ul a reușit să colecteze 42,6% din veniturile bugetului centralizat de la Marii Contribuabili, restul de la cei mijlocii, mici și populație. Cifra poate părea oarecum echilibrată, doar că, în lumea civilizată, procentul e de 65% din veniturile atrase la buget. Asta pentru că e mult mai ușor să administrezi 2.496 de Mari Contribuabili, decât restul de peste 500 de mii de întreprinderi active, PFA-uri și persoane fizice. Anul trecut, procentul a scăzut la 39,8% din veniturile la bugetul centralizat, iar anul acesta va scădea și mai mult, de vreme ce numărul companiilor intrate la categoria de Mari Contribuabili a scăzut și el la 1.418, după ce în 2015 a fost de 2.392 (vezi aici repartiția pe județe).

   Marile companii sunt și cele mai profitabile

   Din totalul profiturilor brute realizate în 2014 de întreprinderile active din industrie, construcții, comerț și servicii de piață (34,5 miliarde de lei - vezi tabelul din imagine), jucătorii mari și-au însușit jumătate (cei cu un personal ocupat mai mare de 250 de persoane - 17,8 miliarde de lei). Marja profitului brut realizat de balenele economiei românești (firmele cu un personal ocupat de 500 și peste 500 de persoane) a fost de 4,3%, iar marja celorlalte categorii la un loc era de 2,5%. Media de la nivel național a marjei de profit brut pentru toate întreprinderile active a fost de 3,1% (vezi tabelul din imagine).

   Vedem că marile companii o duc mai bine decât restul lumii și, totuși, contribuie procentual la buget cu mai puțin de 40%, deși ar trebui să susțină bugetul în proporție de aproape două treimi. Principalul vinovat pentru această situație nu sunt companiile, ci Fiscul, în cazul nostru ANAF-ul. În loc să alerge după „evazioniștii” de la colț de stradă, inspectorii ANAF ar putea să supravegheze mai bine marile companii. Nu e vorba de suprataxare a corporațiilor, ci de un tratament corect, care să împiedice, în principal, externalizarea veniturilor și evaziunea fiscală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu