Eurostatul a publicat săptămâna aceasta datele referitoare la infracțiunile cercetate de poliție pe parcursul anului 2014 (datele pentru 2015 vor fi publicate la anul). România, conform acestor date, pare o oază de securitate față de unele state membre UE, multe dintre acestea considerate ca făcând parte din „Europa civilizată”.
Unde s-au petrecut cele mai multe omoruri?
Din cele 4.379 de omoruri ce-au fost cercetate pe parcursul anului 2014 pe teritoriul UE, în dreptul României s-a consemnat cifra de 298 (vezi tabelul din imaginea 1). Cele mai multe omoruri s-au înregistrat și cercetat în Franța (792), Germania (645) și Marea Britanie (603).
Dacă ne raportăm la populația rezidentă (vezi tabelul din imaginea 2), atunci, cele trei state baltice conduc la numărul de omoruri la suta de mii de locuitori cercetate pe parcursul anului 2014. Lituania (5,3 omoruri la suta de mii de locuitori), Letonia (3,8), Estonia (3,1), Belgia (1,8) și Irlanda (1,7) sunt statele ce conduc la categoria de omoruri. Media UE a omorurilor la suta de mii de locuitori cercetate de poliție în 2014 a fost de 0,9. România, cu o medie de 1,5 omoruri la suta de mii de locuitori, se situează în prima parte a clasamentului, pe locul 8. Austria, cu o medie de 0,5 omoruri cercetate la suta de mii de locuitori, se află pe ultimul loc la acest indicator (vezi tabelul din imaginea 2).
Unde s-au petrecut cele mai multe agresiuni urmate de vătămări corporale?
Nici la capitolul vătămări corporale rezultate de pe urma unei agresiuni, România nu stă rău, înregistrând o medie de 11,4 vătămări cercetate la suta de mii de locuitori. Media în UE e de 226,7. Cifra mică poate fi explicată de faptul că la noi nu se reclamă toate aceste infracțiuni, dar și, probabil, din cauza metodologiei de raportare a poliției, vătămarea corporală gravă fiind cel mai adesea raportată în statistici.
Ca număr absolut, cele mai multe vătămări corporale s-au înregistrat în Marea Britanie (377 mii), Franța (227 mii) și Germania (126 mii - vezi datele din imaginea 1). 43 de persoane au fost agresate în fiecare oră din anul 2014 în Marea Britanie. Totuși, cele mai multe agresiuni rezultate cu vătămări corporale la suta de mii de locuitori se înregistrează în „civilizatele” state nordice Suedia (864 la suta de mii) și Finlanda (604), și în Belgia (617 - vezi datele din imaginea 2).
Unde sunt cele mai multe tâlhării și furturi?
Aproape 30% din tâlhăriile cercetate de poliție de pe teritoriul UE în 2014 s-au petrecut în Belgia (171 de mii dintr-un total de 590 de mii - vezi datele din tabelul 1). Zilnic, în acest stat, au loc peste 468 de tâlhării. România, cu 6.418 tâlhării cercetate de poliție în 2014, are o medie orară de 17 tâlhării.
Raportat la suta de mii de locuitori, cele mai multe tâlhării cercetate au fost înregistrate în Belgia (1.532 tâlhării la suta de mii de locuitori), urmate la mare distanță de Franța (173) și Spania (159). La noi s-au înregistrat 32 tâlhării cercetate la suta de mii de locuitori, situându-ne pe un loc 17 din 28 la nivelul UE (vezi datele dinimaginea 2).
La capitolul furturi, Marea Britanie, Germania și Franța dețin împreună jumătate din furturile cercetate de poliție pe cuprinsul Uniunii europene (3,9 milioane dintr-un total de 7,8 milioane de furturi). În aceste state, în fiecare minut din 2014, au avut loc peste 2 furturi (vezi datele din imaginea 1).
Statele nordice (Suedia, Finlanda și Danemarca) și Olanda sunt campioanele la furturile raportate la suta de mii de locuitori (peste 2000), media UE fiind de 1.540 de furturi cercetate la suta de mii de locuitori.
Îmi amintesc de unele reportaje inepte de la o televiziune, ce ridicau în slăvi țările nordice pentru „siguranța” oferită cetățeanului. Ne erau prezentate cazuri în care locuitorii nu-și încuiau casele, neavând nicio frică că cineva îi va fura. Statistica ne arată fie că ziariștii mințeau, fie că nordicii chiar erau niște idioți, ce nu se învățau minte.
Unde sunt cele mai multe infracțiuni sexuale?
Marea Britanie, Germania, Franța și Suedia sunt statele în care s-au înregistrat cele mai multe infracțiuni sexuale în 2014. 81% din violurile cercetate în 2014 s-a petrecut în aceste patru state (57,5 mii dintr-un total de 70,9 mii - vezi datele din imaginea 1).
Suedezii au de departe cele mai multe violuri cercetate la suta de mii de locuitori (65 la suta de mii). Are și „civilizația” prețul ei. România, cu 4,4 violuri cercetate la suta de mii de locuitori e în liga mică. E clar că multe violuri de la noi nu sunt declarate, dar, chiar dacă am înmulți cu zece cifra noastră, tot am fi în urma Suediei și Marii Britanii (49,3 violuri cercetate la suta de mii de locuitori - vezi datele din imaginea 2).
Statistica prezentată de Eurostat ridică serioase semne de întrebare, mai ales pe domeniul contrabandei cu țigări, alcool și droguri legale. Deși știm că suntem campioni în materie de țigări și alcool cărate peste graniță, suntem pe ultimile locuri la numărul de infracțiuni cercetate (2.407 de infracțiuni de contrabandă în 2014 - vezi datele din imaginea 1).
Trăgând linie, vedem că, în afara contrabandei și agresiunilor rezultate cu vătămări corporale, unde am niște rezerve în privința raportărilor, România pare un rai față de Belgia, Suedia, Marea Britanie, Franța, Germania. De fapt, majoritatea statelor foste comuniste, cu excepția statelor baltice, ce conduc la capitolul omoruri, par mult mai sigure decât statele vestice dezvoltate. De asemena, state sudice, precum Grecia, Cipru și Portugalia, au o infracționalitate cercetată mult mai redusă decât statele nordice și celelalte state din vestul Europei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu