Capitala va atinge anul acesta o pondere de 24,12% din economia națională, conform ultimei prognoze în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză.
Regiunea București-Ilfov atinge o pondere de 26,89% din PIB-ul național anul acesta, fiind prima regiune de dezvoltare după ponderea deținută în economia națională (vezi tabelul din imagine).
Regiunea București-Ilfov atinge o pondere de 26,89% din PIB-ul național anul acesta, fiind prima regiune de dezvoltare după ponderea deținută în economia națională (vezi tabelul din imagine).
După București-Ilfov, în topul regiunilor de dezvoltare după ponderea deținută în PIB urmează regiunile Sud Muntenia (11,93%), Nord-Vest (11,37%), Centru (11,23%) și Sud-Est (11,21%). Ultimile trei regiuni sunt Nord-Est (10,22%), Vest (9,55%) și Sud-Vest Oltenia (7,53% - vezi tabelul din imagine).
În ultima prognoză în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză, PIB-ul național estimat pentru anul în curs e de 757,03 miliarde de lei. E posibil ca pâna la sfârșitul anului, când va apărea prognoza de toamnă, cifrele să sufere modificări. De regulă, modificările de la o prognoză la alta sunt minore. Asta, dacă nu se întâmplă ceva catastrofal în economia națională.
Care sunt județele care cântăresc cel mai mult în economia națională?
După capitală, a cărei pondere în PIB e de 24,12%, județele cu cele mai mari ponderi sunt: Constanța (4,83%), Timiș (4,63%), Cluj (4,50%) și Prahova (4,05% - vezi tabelul din imagine). Putem numi aceste județe ca fiind „The Big four”, nu numai pentru că sunt patru la număr, ci și pentru că ponderile deținute în economie depășesc 4% din PIB.
Două județe trec de ponderea de 3% din PIB. Acestea sunt Brașov (3,43%) și Iași (3,10%). Alte șapte județe (Argeș, Dolj, Arad, Bihor, Ilfov, Sibiu și Mureș) dețin ponderi în PIB mai mari de 2%. Restul, de 28 de județe, dețin ponderi mai mici de 2% și de 1% din PIB (vezi tabelul din imagine).
Cele mai mici ponderi deținute în economia națională le au județele: Covasna (0,74%), Giurgiu (0,71%) și Mehedinți (0,70% - vezi tabelul din imagine).
Care sunt județele care cântăresc cel mai mult în economia regională?
Capitala, pentru că împarte doar cu Ilfovul aceeași regiune de dezvoltare, concentrează cea mai mare pondere din economia regională (89,73% din economia regiunii București-Ilfov).
La nivelul celorlalte regiuni, cea mai mare greutate în cadrul regiunii din care face parte o are județul Timiș (48,52% din economia regiunii de dezvoltare Vest - vezi tabelul din imagine). Constanța, cu o pondere de 43,08% din economia regiunii Sud-Est, e pe locul trei în privința greutății deținute în economiile regionale.
Clujul (39,54% din PIB-ul regiunii Nord-Vest), Prahova (33,95% din economia regiunii Sud Muntenia), Doljul (33,03% din economia regiunii Sud-Vest Oltenia), Brașovul (30,60% din PIB-ul regiunii Centru) și Iașul (30,32% din PIB-ul regiunii Nord-Est) sunt județele care concentrază cele mai mari ponderi din economiile regionale.
Singurele județe care ar putea amenința supremația liderilor regionali sunt Argeșul, în regiunea Sud Muntenia (21,28% din PIB-ul regional), și Gorjul, în regiunea Sud-Vest Oltenia (22,65% din PIB-ul regional). Aradul, are de asemenea, o pondere importantă din PIB-ul regional (23,35%), dar liderul regiunii, Timișul, e la distanță mare (48,52% - vezi tabelul din imagine).
Observăm că liderii regionali, deocamdată, nu au contestatari în regiunile de dezvoltare din care fac parte. Aceeași observație e valabilă și la nivel regional pentru capitală și „The Big Four”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu