Din 2013 până în 2015, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a avut venituri de 154,5 milioane de lei.
Anul acesta, COSR a primit sprijin de la Ministerul Tineretului și Sportului în valoare de 28,7 milioane de lei (conform bugetului MTS pe 2016). Tot 28 de milioane de lei a mai primit COSR și direct de la bugetul de stat, iar veniturile proprii pe acest an se ridică la aceeași valoare. Din datele execuției bugetare a Ministerului Tineretului și Sportului la șapte luni, rezultă că suma virată COSR-ului de la începutul anului e de 32,2 milioane de lei (mai mare cu 3,5 milioane lei față de suma prevăzută în bugetul inițial). Așadar, anul acesta, COSR va avea la dispoziție o sumă de aproximativ 88,2 de milioane de lei.
Dacă adunăm sumele din 2013 până în 2015 (vezi tabelul din imagine) cu sumele de anul acesta, ne rezultă un total pe ciclu olimpic de 242,7 milioane de lei venituri totale ala COSR. Suma e echivalentă cu 54,5 de milioane de euro. Putem spune că are balta pește, cel puțin, are în cazul COSR.
Anul acesta, Ministerul Tineretului și Sportului are un buget de aproape 330 milioane de lei (75 milioane de euro - vezi aici bugetul MTS). În primele șapte luni ale anului, cheltuielile MTS au fost de 313,4 milioane de lei. E foarte probabil ca bugetul inițial, de 330 milioane lei, să fie depășit. Sunt multe orașe mari din țară ale căror primării nu se bucură de un așa buget (vezi aici bugetele primăriilor de municipii reședință). La momentul actual, bugetele MTS și COSR sunt cele mai mari din perioada post-decembristă.
Bugetul MTS crește, la fel și cel al COSR, și, deși avem date aferente anului trecut pentru unele federații ce-au dezamăgit la Rio (vezi tabelul din imagine), putem spune că și bugetele federațiilor sportive au crescut. Rezultatele, pe de altă parte, sunt tot mai slabe.
Cu patru medalii la momentul actual suntem pe locul 35 în clasamentul pe țări. Dacă băieții de la tenis luau aur, am fi fost pe locul 28, deci, tot o clasare slabă. Putem să dăm vina pe lipsa bazei materiale sau a resurselor, dar în fața noastră sunt multe țări cu o infrastructură sportivă deficitară și cu resurse financiare alocate mai mici.
Cred că problema e la nivel de conducere a federațiilor, COSR și a Ministerului Tineretului și Sportului, și nu la resursele alocate. Trebuie să se facă o analiză serioasă a modului cum se alocă banii în federații, chiar dacă acestea sunt asociații de drept privat. Atâta timp cât primesc sprijin de la bugetul de stat, statul trebuie să aibă un cuvânt de spus în modul cum se cheltuie banii.
După olimpiadă e necesară o analiză și apoi o curățenie generală la nivelul managementului din federații, COSR și MTS, altfel, vom continua să băgăm bani tot mai mulți și să obținem tot mai puține rezultate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu