Social Icons

luni, 17 octombrie 2016

Cum cosmetizează ANAF dezastrul colectării de la marii contribuabili, transformându-l într-un succes

Dezastrul colectării de la marii contribuabili
   De la venirea lui Doroș la ANAF, asistăm la o schimbare a strategiei de comunicare. În spiritul mult clamatei transparențe a actualului guvern, se dau comunicate mai dese despre nivelul veniturilor încasate

   Acestea sunt preluate imediat de presă, prezentate ca un succes, pentru că ele proclamă un succes, după care se așterne liniștea

   Ulterior, când apar buletinele fiscale detaliate ale ANAF, în care se vede cu adevărat dezastrul colectării, prin comparație cu perioadele corespondente de anul trecut, nimeni nu mai preia nimic, mergându-se pe ideea că deja publicul a fost informat.

   Comunicatele ANAF din ultima jumătate de an nu se raportează la nivelul veniturilor încasate anul trecut, cum ar fi normal, pentru a vedea evoluția sau involuția colectării, ci la o proiecție a bugetului de la începutul anului

   De exemplu, în ultimul comunicat din 14 octombrie, ANAF-ul ne spune că s-au colectat de la marii contribuabili în primele nouă luni 63,21 miliarde de lei (vezi aici comunicatul). Ne mai spune că suma e mai mare cu aproape 352 de milioane de lei față, atenție!, de programul prevăzut

   Nu ni se spune că suma e mai mică cu 6,5 miliarde de lei față de suma colectată de la marii contribuabili în primele nouă luni din 2015 (63,21 miliarde de lei în 2016, față de 69,71 miliarde de lei în 2015 - vezi tabelul din imagine). 

   Toată presa, inclusiv cea economică, a preluat comunicatul și l-a redat întocmai, fără să se intereseze cum stăm față de anul trecut și nu față de ce program prevăzut au tehnocrații noștri

   E ca și cum unui elev i s-ar da libertatea ca în vacanță să-și aleagă niște probleme de matematică și să lucreze la ele. În ultima vacanță a rezolvat 10 probleme, iar acum doar cinci. Ca să-și cosmetizeze lenea, elevul ne spune că a lucrat cu o problemă în plus față de ce și-a propus la începutul vacanței și nu cu 5 mai puține decât în ultima vacanță. Culmea e că puturosul e aplaudat pentru „depășirea planului” auto-impus.

   Tot din același comunicat ANAF, aflăm că suma colectată din TVA e mai mică decât cea prognozată (15,99 miliarde de lei față de 16,15 miliarde de lei). Iar scuza acestei colectări mai mici e pusă pe reducerea TVA

   Ce nu ne spune comunicatul, dar putem afla din buletinele fiscale ANAF din 2015 (vezi aici), e că, față de primele nouă luni din 2015, TVA colectată e cu 4,66 miliarde de lei mai mică (15,99 miliarde lei în 2016, față de 20,65 miliarde de lei în 2015 - vezi tabelul din imagine). 

   Care va să zică, scuza cu reducerea TVA-ului cade, pentru că suma prognozată de 16,15 miliarde de lei pentru primele nouă luni ținea cont de scăderea TVA-ului, de vreme ce, anul trecut s-au colectat 20,65 miliarde lei. Deci, ANAF-ul n-a fost în stare să-și respecte nici măcar țintele de colectare auto-impuse.

   Toate veniturile colectate de la marii contribuabili în primele nouă luni ale anului, cu excepția accizelor, sunt mai mici decât cele colectate anul trecut (vezi tabelul din imagine). 

   Dacă ANAF-ul dă vina pe reducerea TVA-ului pentru veniturile mai mici, e bine de știut că această reducere poate justifica doar 4,66 miliarde de lei din cele 6,5 miliarde de lei, cât reprezintă diferența între colectarea de anul trecut și cea de anul acesta. Deci, pentru colectarea mai slabă cu 1,84 miliarde de lei de la marii contribuabili, ANAF-ul n-are altă scuză, decât incompetența.

   De la începutul anului am tot spus că în materie de finanțe, acest guvern e un dezastru, iar mizeria pe care o lasă în urmă va trebui să fie curățată anul viitor de alții. Scuzele colectării slabe erau reducerea TVA-ului și sumele mai mici atrase de la UE. Vedem acum că pe componenta marilor contribuabili, care reprezintă circa 50% din veniturile ANAF, e dezastru, în condițiile în care economia crește și, ceea ce-i mai important, crește alimentată de consum. 

   Impactul sumelor atrase de la UE asupra colectării realizate de ANAF e zero, deci scuza sumelor atrase de la UE nu se aplică în cazul veniturilor fiscale, ci doar la nivelul veniturilor totale ale bugetului centralizat. 

   Rămâne scuza micșorării TVA, dar și aici vedem că doar o parte din scăderea acestei taxe justifică slaba colectare a ANAF-ului. Nu le rămâne decât scuza incompetenței, și asta e cel mai grav, pentru că o să ne coste pe toți, prin bani mai puțini la spitale, învățământ, infrastructură.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu