Mare Britanie se va goli de imigranții din UE în mai puțin de un an de zile dacă lira își va continua picajul față de euro.
Situația actuală ne arată că nu e nevoie să fie pusă nicio restricție pe piața muncii pentru români, bulgari, polonezi, sau pentru alte naționalități din statele din est, e de-ajuns să-ți faci praf moneda și scapi rapid de toți cei ce veneau pentru un loc de muncă mai bine plătit.
Din iunie, lira a scăzut în raport cu euro cu peste 18%, de la 0,76 lire pentru un euro la 0,90 lire pentru un euro (vezi harta din imagine). Dacă ne raportăm la finalul anului trecut, atunci scăderea e de peste 30% (în decembrie 2015, un euro valora 0,69 lire sterline).
La atacul speculativ a lui George Soros din 1992, lira s-a depreciat cu 15% în față mărcii germane și cu 25% în fața dolarului. Situația de față e similară, lira scăzând față de dolar tot cu 25% de la referendumul pentru brexit. Față de euro (moștenitor al mărcii germane), deprecierea e mai mare ca-n 1992 și nu pare că lucrurile se vor opri aici.
Vom avea, până la activarea articolului 50, care va veni în primăvară, o continuare a deprecierii lirei față de euro, pe fondul semnalelor venite din partea Berlinului și Parisului că nu se vor face concesii. Toate calculele de impact a brexitului asupra economiei britanice sunt optimiste, dacă se va face un nou referendum de separare a Scoției.
Când lira va ajunge să fie mai slab cotată decât euro, piața muncii din Marea Britanie va pierde mult din puterea de atracție. Nu va mai fi nevoie de nicio regelementare de limitare a accesului pe piața muncii. O liră cât 0,7 sau 0,8 euro va declanșa o migrație masivă a muncitorilor est europeni dinspre regat spre alte state din UE.
Cele mai mari pierderi ale brexitului se vor contabiliza în dreptul Marii Britanii sau, evenual, într-un viitor apropiat, al Angliei, și nu în dreptul UE, pentru că hemoragia capitalului din City-ul londonez, cel ce contribuie cu peste 10% la economia Marii Britanii, nu va mai putea fi stăpânită după activarea articolului 50. Deja unii jucători de pe piața financiară își caută un alt sediu pentru a putea activa pe piața europeană. Germaniei nu-i displace ideea ca Frankfurtul să devină noul City și de aceea nu va face nicio concesie în privința mișcărilor de capital.
Presiunile inflaționiste, ieșirile de capital, separarea de Scoția constituie un cocktail fatal pentru economia britanică. Toate acestea vor conduce la o golire a țării de muncitorii proveniți din statele estice. Nu vor conduce la o golirea regatului de imigranți proveniți din afara UE. Britanicii își vor lua țara înapoi, dar va fi una mai săracă, și cu imigranți din afara Europei care, culmea, abia aceștia vor pune presiune pe ajutoatele sociale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu