Zilele acestea, consilierul pe politică monetară a guvernatorului BNR, Lucian Croitorul, ne-a spus că suntem prea relaxați fiscal și s-ar putea s-o pățim la anul.
BNR-ul, după ce ne-a cântat tot anul maneaua cu am creștere și am valoare, ne dă la spartul nunții vestea proastă că fiecare trebuie să-și plătească consumația, chiar dacă au dat dar de nuntă.
Nu vreau să ma laud, dar cerândumi-se prin luna martie să-mi dau cu părerea despre economie, am spus la Pro TV (vezi aici) ceea ce abia acum, timid, glăsuiește BNR-ul.
La anul, vom culege ce-am semănat, iar ce-am semănat e: creșterea consumului, investiții neglijabile, jenant de puține fonduri atrase de la UE, venituri bugetare la cel mai scăzut nivel de după revoluție ca procent în PIB.
Văd că zilele acestea guvernul își face bilanțul. Nota de plată va veni la anul, tot pentru Cioloș sau pentru altcineva, dar va veni. Acum economia e în creștere, dar această creștere nu poate dura câtă vreme motorul e alimentat doar de consum, care, la rândul său, a fost lansat de reducerea de taxe. Deja efectul reducerii taxelor de la începutul anului începe să se disipe, dovadă stând creșterea economică de pe trimestrul trei ce a fost mai mică decât se estima (4,4% față de un nivel al așteptărilor de 5% sau chiar mai mult).
Economia a răspuns la stimuli mai puțin decât se credea că o va face, iar problema noastră e că, pe lângă stimulul încurajării consumului, guvernul n-a venit cu mai nimic pe partea de investiții în acest an. Același lucru l-au făcut și mediul privat, dar și autoritățile locale. Toată lumea politică a fost prinsă cu alegerile, iar mediul privat a așteptat mulțumit că veniturile îi cresc din scăderea taxelor, fără să fie nevoit să investească ceva. Avem o economie mai mare decât anul trecut, dar un buget mai mic. La anul, dacă e să stagnăm sau, mai rău, s-o luăm la vale, veniturile bugetului nu prea au cum să fie mai mari.
Dacă adăugăm și presiunea venită din partea lui Trump, ce vrea să ne respectăm angajamentul de 2% din PIB pentru armată, nu ne prea rămân bani de nimic. Anul acesta, cele 11,2 miliarde de lei propuse pentru bugetul apărării înseamnă aproape 1,5% din PIB. La anul, va trebui să mai adăugăm aproape 4 miliarde de lei ca să nu ne supărăm fratele cel mare, în condițiile unui PIB apropiat de cel de anul acesta.
Cu o economie în scădere de viteză și un buget faultat de un ANAF nereformat, ce aleargă după evaziunea din piețe, în loc să vâneze balenele din economie, semne bune anul viitor nu are.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu