Social Icons

marți, 13 decembrie 2016

Ce primării reședință de județ au cele mai mari venituri pe locuitor

Topurile primăriilor după veniturile totale și veniturile pe locuitor
   Bugetele primăriilor de municipii reședință de județ din primele 11 luni ale anului sunt mai mari cu aparoape 3,3 miliarde de lei decât veniturile realizate pe tot parcursul anului trecut (vezi tabelul din imagine).

   Dacă bugetul centralizat e pe minus cu câteva miliarde de lei față de cel de anul trecut, bugetele locale ale primăriilor reședință de județ sunt pe plus. În primele 11 luni ale anului, la bugetele primăriilor reședință de județ și ale primăriilor capitalei (în număr de șapte) s-au adunat venituri de 25,2 miliarde de lei, conform datelor preluate de la Ministerul de Finanțe (transparenta-bugetara.gov. ro). Atât veniturile, cât și cheltuielile din primele 11 luni ale anului includ datele instituțiilor aflate în subordinea primăriilor (școli, spitale, societăți ale primăriei, teatre, muzee, etc.), finanțate total sau parțial de la bugetul local.

   Cheltuielile totale ale acestor primării, în aceeași perioadă, s-au ridicat la valoarea de 20,9 miliarde de lei. Rămân de cheltuit până la final de an peste 4 miliarde de lei,  fără să mai punem la socoteală și veniturile din ultima lună a anului, asta, dacă primăriile nu vor să facă excedent bugetar. Putem spune că la unele primării dintre cele analizate, Moș Crăciun are sacul burdușit pentru finalul de an

   Care primării au încasat cele mai mari venituri în primele 11 luni ale anului?

   Capitala, cu cele șapte primării ale sale, are cele mai mari venituri ale bugetelor locale (10,5 miliarde de lei - vezi tabelul din imagine). 
   Dintre primăriile capitalei, primăria generală a avut cele mai mari încasări în primele 11 luni ale anului (4,8 miliarde de lei), cu peste 1,2 miliarde de lei față de veniturile totale din anul 2015 (de aproape 3,6 miliarde de lei - vezi tabelul din imagine). 

   Cele mai bogate primării de sector, după veniturile realizate în primele 11 luni ale anului, sunt Primăria Sector 1 (1,39 miliarde lei) și Primăria Sector 3 (1,31 miliarde lei - vezi veniturile detaliate pe sectoare în tabelul din imagine). Interesant e faptul că, anul acesta, e posibil ca veniturile încasate de Primăria Sector 3 să le depășească pe cele ale Primăriei Sector 1, dacă ne luăm după creșterea de venituri din ultimile două luni (vezi aici datele aferente perioadei ianuarie - septembrie).

   La nivelul celorlalte primării din țară, cele mai mari venituri, în primele 11 luni ale anului, le-au încasat primăriile municipiilor Timișoara (1,03 miliarde lei), Cluj-Napoca (999 milioane lei) și Oradea (859 milioane lei - vezi datele celorlalte primării reședință de județ în tabelul din imagine).
   Cele mai mici venituri la bugetele locale s-au încasat de către primăriile municipiilor reședință Slobozia, Giurgiu și Alexandria.

   Ce primării reședință de județ au cele mai mari venituri bugetare pe locuitor?

   Trebuie spus că raportarea veniturilor bugetelor locale s-a făcut la populația după domiciliu (acesta fiind criteriul după care primăriile primesc sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat). 

   În urma calculelor a rezultat că nivelul cel mai ridicat al veniturilor bugetare pe locuitor se înregistrază în capitală (aproape 5 mii lei/locuitor în primele 11 luni ale anului - vezi harta din imagine). Suma este mult mai mare decât în cazul altor primării reședință de județ din cauza suprapunerii veniturilor încasate de primăria generala și cele ale primăriilor de sector

   Veniturile pe locuitor ale primăriei generale sunt de 2,29 mii lei. La acestea se adaugă veniturile din fiecare sector, cele mai mari fiind în sectorul 1 (5,69 mii lei/locuitor) și, la mare distanță, cele din sectorul 2 (2,89 mii lei/locuitor - vezi harta din imagine). Cele mai mici venituri bugetare pe locuitor se înregistrează în sectorul 5 (1,47 mii lei). Dacă sectorul 5 ar fi o primărie reședință de județ și n-ar benefica de suplimentul provenit de la primăria generală, atunci acesta ar fi pe penultimul loc la nivel național după veniturile bugetare pe locuitor, în urma sa situându-se doar municipiului Vaslui.

   La nivelul celorlalte primării, cele mai mari venituri bugetare pe locuitor se înregistrează în Oradea (3,86 mii lei), Cluj-Napoca (3,11 mii lei) și Timișoara (3,10 mii lei - vezi harta din imagine). 

   Surprinde clasarea bună a unor primării reședință de județ cu o populație redusă, precum Miercurea Ciuc (3,04 mii lei venituri bugetare/locuitor), Bistrița (2,59 mii lei/locuitor), Slatina (2,54 mii lei/locuitor), față de unele de orașe mari, precum Brașov (2,18 mii lei venituri bugetare/locuitor), Pitești (2,19 mii lei/locuitor), Bacău (1,92 mii lei/locuitor - vezi harta din imagine).

   Dacă bugetul centralizat e pe minus față de anul trecut, iar bugetele primăriilor Bucureștiului și ale municipiilor reședință de județ sunt pe plus, putem să anticipăm că bugetele restului municipiilor nereședință de județ, ale orașelor, ale comunelor, precum și cele ale consiliilor județene vor fi mai mici decât cele de anul trecut (situația exactă va putea fi cunoscută anul viitor).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu