La zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, niciun județ din România, inclusiv capitala, nu va reuși să atingă media PIB-ului pe locuitor în prețuri curente (euro) din spațiul comunitar.
În 2015, media PIB-ului pe locuitor din UE în prețuri curente era de 28,9 mii euro (vezi aici datele). La noi, conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză, PIB-ul pe locuitor din București pentru 2017 e estimat la 24,1 mii euro (vezi harta din imagine). Dacă ținem cont că media PIB-ului pe locuitor în prețuri curente din UE va fi mai mare față de cea înregistrată anul trecut, devine clar că valoarea acestui indicator înregistrată în capitală nu va atinge media UE în 2017.
După capitală, la mare distanță, urmează județul Constanța, cu un PIB pe locuitor de 12,9 mii euro. Așadar, niciun județ din țară nu se va situa în 2017 la jumătate din media PIB-ului pe locuitor din UE exprimat în prețuri curente (euro).
Cum va arăta harta județelor după PIB-ul pe locuitor din 2017 față de cea din anul 2007?
Extremele topului după PIB-ul pe locuitor exprimat în euro vor fi aceleași anul viitor ca și cele din anul aderării la UE. Un bucureștean va înregistra anul viitor un PIB pe locuitor de 5,7 ori mai mare decât un vasluian (24,1 mii euro față de 4,2 mii euro - vezi harta din imagine), conform ultimei prognoze în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză. În 2007, decalajul de productivitate era ceva mai mic, PIB-ul pe locuitor din capitală fiind de 5,3 ori mai mare decât cel înregistrat în județul Vaslui (13,3 mii euro față de 2,5 mii euro).
Pe locul doi în topul după PIB-ul pe locuitor exprimat în euro din 2017 se va situa județul Constanța (12,9 mii euro), acesta detronând județe precum Ilfov, Timiș, Cluj și Brașov, care se situau în fața sa în anul 2007.
Podiumul de anul viitor va fi completat de județul Timiș, cu un PIB pe locuitor de 12,1 mii euro.
Ilfovul, județul ce se afla pe locul doi după capitală în 2007, va înregistra la anul cel mai mic avans de productivitate dintre toate județele (de la un PIB pe locuitor de 10,3 mii euro în 2007, la 10,9 mii euro în 2017). Acest avans mic îl va poziționa la anul pe locul 6 la nivel național după valoarea înregistrată de acest indicator (vezi harta din imagine).
Și în coada topului după PIB-ul pe locuitor prognozat pentru anul viitor se vor produce schimbări față de anul 2007. Dacă Vasluiul și Giurgiu rămân constante ale productivității scăzute, județe precum Călărași și Ialomița, aflate printre ultimele cinci locuri în anul 2007, vor avansa în top. Călărașiul va ceda anul viitor Botoșaniului antepenultimul loc în topul județelor după PIB-ul pe locuitor. Ialomița va urca anul viitor șapte poziții în topul județelor după PIB-ul pe locuitor, depășind județe precum Bacău, Suceava, Olt.
Prognoza pentru anul viitor comparată cu datele din anul 2007 ne arată o Românie cu mai multe viteze. Pe lângă mărirea decalajului de productivitate dintre capitală și restul țării, se observă o încetinire a creșterii la nivelul unor județe cu economii puternice, precum Ilfov, Argeș și Bihor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu