Social Icons

luni, 2 ianuarie 2017

Nici anul acesta nu vom inaugura mare lucru în materie de autostrăzi

Câți km de autostradă se vor inaugura în 2017
   Nu sunt bani. N-au de unde să fie, de vreme ce, la final de an, veniturile bugetare vor fi foarte probabil mai mici decât cele de anul trecut. 

   Pe primele 11 luni ale anului veniturile bugetului consolidat erau mai mici cu peste patru miliarde de lei față de cele din aceeași perioadă din 2015 (vezi aici execuția bugetului). Putem da vina pe micșorarea TVA-ului, pe „expertiza” tehnocraților în materie de colectare, pe orice, dar când se va trage linie la final de execuție bugetară pe anul 2016, vom vedea că la un PIB mai mare cu 47 de miliarde de lei față de anul 2015, am reușit performanța să colectăm cu patru miliarde de lei mai puțin.

   În condițiile tăierilor de taxe promise în campanie, nici anul acesta nu vom sta pe roze în materie de venituri bugetare. Dacă adăugăm la veniturile insuficiente adunate la buget și faptul că serviciul datoriei guvernalentale pe anul acesta și pe următorii doi ani este în creștere (un plus de 38,7 miliarde de lei față de proiecția de la începutul lui 2016), devine clar că bani prea mulți pentru investiții nu ne rămân. 

   Anul acesta, serviciul datoriei guvernamentale e mai mare cu 14,2 miliarde de lei față de proiecția de la începutul anului 2016 (vezi aici propiecția din ianuarie 2016 și aici proiecția din septembrie 2016), iar în următorii doi ani serviciul va fi mai mare cu 24,5 miliarde de lei. Asta e o bombă cu ceas lasată de tehnocrați, iar dezamorsarea ei se poate face doar prin rostogolirea datoriei, dar acest lucru va pune presiune pe bugetele din 2018 și 2019.

   La veniturile modeste raportate le PIB (gradul de colectare fiind unul din cele mai mici din UE), la creșterea serviciului datoriei guvernamentale și la scăderile de taxe preconizate pentru anul acesta, trebuie să adăugăm măririle salariale promise. Nu-i așa că deja devine amuzantă perspectiva inaugurării de noi segmente de autostrăzi?

   N-am fost un fan al guvernării tehnocrate și pe tot parcursul anului am scris că mai toți din guvern sunt orice, dar numai specialiști nu, cu atât mai mult cei ce-au condus finanțele. Ceea ce nu înțeleg e de ce Dragnea s-a aruncat în promisiuni deșarte, deși avea cifrele că în condițiile date ale veniturilor colectate la buget, bani și pentru măriri de salarii, bani ca să compenseze tăierile de taxe și ca să mai facă loc și pentru investiții nu sunt și pace, oricât de minunat finanțist ai fi. 

   Așa că, viitorul guvern va trebui să aleagă între cârpirea bugetului, infrastructură și salarii mărite. Ca de obicei, se vor alege salariile și cârpirea bugetului, iar investițiile se vor amâna pentru alți ani. Deocamdată suntem pe un val de creștere economică și cârpeala bugetului e încă posibilă, dar cum după creștere, invariabil, urmează și o ajustare, ca să nu-i zicem recesiune,  e clar că ne va prinde anul 2020 și tot nu vom avea finalizată o autostradă de la un capăt la altul al țării.


Un comentariu:

  1. Bani vor fi de la 1 iulie, daca iese ingineria financiara cu Fondul Suveran, care va prelua tot capitolul de investitii de la buget, iar spatiul fiscal eliberat va fi acoperit de cheltuieli salariale si alte promisiuni de relaxare fiscala. Datoria publica va creste accentuat, iar Fondul poate fi o bomba cu ceas. Fireste, nu va fi usor de facut acest fond, dar e singura schema prin care promisiunile vor prinde contur. Costurile sunt uriase si vor fi ascunse de UE, asa cum a facut si Grecia inainte de a colapsa.

    RăspundețiȘtergere