Pages

luni, 23 ianuarie 2017

Un buget mult prea optimist pentru capacitatea noastră de colectare

Buget 2017
   Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget. În linii mari, veniturile bugetului consolidat pentru anul acesta vor fi de 254,7 miliarde de lei, iar cheltuielile totale se vor ridica la valoarea de 278,8 miliarde de lei, ceea ce va duce la un deficit de 24,1 miliarde de lei (2,96% din PIB-ul estimat la valoarea de 815,2 miliarde lei).

   Marea problemă a acestui buget o reprezintă estimarea foarte optimistă a veniturilor.

   Anul trecut, dacă e să dăm crezare primelor estimări privind execuția bugetară din 2016, veniturile la bugetul consolidat au fost de 223,7 miliarde de lei. Peste câteva zile vom avea primele date oficiale privind execuția bugetară pe anul trecut și vom ști exact cât de slabă a fost colectarea. Veniturile de anul trecut au fost chiar mai mici decât cele din 2015 (233,6 miliarde de lei - vezi aici execuția din anul 2015). 

   Din punct de vedere al colectării, anul 2016 a fost primul an de după revoluție în care veniturile bugetului consolidat au fost mai mici decât cele din anul anterior. Dacă e să ne raportăm la gradul de colectare, de asemenea, anul 2016 a fost cel mai slab de la revoluție încoace, de vreme ce, gradul de colectare a scăzut sub pragul de 30% din PIB.

   Plecând de la realitatea că anul trecut am fost varză în materie de colectare, actualul proiect de buget prevede o creștere cu 14% a veniturilor (de la 223,7 miliarde de lei la 254,7 miliarde lei - vezi datele din imagine). Acestei creșteri de 15% a veniturilor îi corespunde un avans nominal al PIB-ului de 7% (de la 758,5 miliarde lei la 815,2 miliarde lei). Dacă anul acesta PIB-ul va fi mai mare cu 56,7 miliarde lei, actualul proiect de buget își propune o creștere  a veniturilor cu 31 miliarde lei. Asta înseamnă că, din avansul PIB-ului, guvernul își propune să colecteze circa 55%. 

   Proiectul de buget ne spune că gradul de colectare va fi de 31,3% din PIB. Anul trecut, gradul de colectare a fost de 29,5% din PIB, dacă estimarea veniturilor de 223,7 miliarde de lei se confirmă. Avansul gradului de colectare ar trebui să fie de peste 6% din PIB. Dacă ne uităm la datele execuțiilor din ceilalți ani, vedem că în 2013 gradul de colectare a fost de 32% din PIB (vezi aici), în 2014 a fost de 32,1% din PIB, în 2015 de 33,1% din PIB (vezi aici), iar anul trecut de 29,5% din PIB. Cel mai mare avans al gradului de colectare a fost realizat în 2015 față anul 2014, când a fost de 3,1%. Care va să zică, ar trebui să avem un avans al gradului de colectare mai mult decât dublu față de cel mai bun an din 2013 încoace.

   Indiferent la ce ne-am raporta (avansul gradului de colectare, al colectării în general sau din surplusul de PIB), realizăm că nivelul estimat al veniturilor e prea optimist. Ar trebui oare să ne așteptăm la final de an ca guvernul actual să se acuze singur de o nouă gaură de 10 miliarde lipsă la buget, pentru că au estimat greșit veniturile la buget? 

2 comentarii:

  1. Din păcate în România nu există o categorie socială capabilă și predispusă la o dezbatere publică pe asemenea teme. Asta face ca statul de azi să ruineze Romania de mâine.

    RăspundețiȘtergere
  2. GRADUL DE COLECTARE va creste din incasarile din taxele pe salarii care au crescut urias... se vor pune taxe din nou pe benzina...si se vor inaspri controalele, se vor lega casele de marcat la servere,se va elimina cat mai mult din circulatia cash,plus lovitura suprema ce trebuie data multinationalelor in fentarea taxelor prin preturi de transfer pt ca scot bani la metru cub prin evzaziune legala datorita proastei legislatii, si NEADOPTAREA DIRECTIVELOR UE pe aceasta chestiune.

    RăspundețiȘtergere