Social Icons

vineri, 31 martie 2017

Primăria Generală a devenit o pușculiță, adunând anul trecut 678 milioane de lei

Excedentul de 678 milioane lei al Primăriei Municipiului București
   Nu multe primării din țară se pot lăuda cu un buget anual de 678 milioane de lei. În cazul Primăriei Generale, această sumă reprezintă ce n-a putut cheltui pe parcursul anului trecut. 

joi, 30 martie 2017

Topul statelor UE după exporturile și importurile din 2016

Topul statelor UE după importurile și exporturile de bunuri și servicii
   Anul trecut, exporturile de bunuri și servicii ale statelor membre UE s-au ridicat la valoarea de 6.509 miliarde de euro. Importurile de bunuri și servicii s-au ridicat la valoarea de 5.967 euro, conform datelor Eurostat. Soldul balanței comerciale cu bunuri și servicii a fost unul pozitiv, de aproape 548 miliarde de euro (vezi datele din imaginea 1).

marți, 28 martie 2017

Goodbye England & Wales! ... Scotland? Northern Ireland?

Cât o va costa Brexitul pe UE
   Azi, Regatul încă Unit spune adio Uniunii încă Europene în mod oficial. E posibil ca, la finalul celor doi ani de negociere, nici Marea Britanie și nici UE să nu mai fie ceea ce sunt în prezent. 

Cât au contribuit la buget anul trecut județele din Moldova, Muntenia și Oltenia

Topul județelor după contribuțiile la buget
   Doar trei din cele opt direcții generale regionale ale finanțelor publice și-au publicat rapoartele de performanță pentru anul trecut. Nici la nivelul întregului ANAF nu avem până la această dată situația exactă a activității desfășurate în 2016. Știm doar, dintr-un comunicat, că anul trecut s-au colectat venituri în valoare de 199,4 miliarde lei.

duminică, 26 martie 2017

Topul județelor după numărul de autoturisme la mia de locuitori

Topul județelor după numărul de autoturisme înmatriculate
   Potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru finalul anului 2016, în România erau înmatriculate peste 5,47 milioane de autoturisme, cu 317 mii mai multe decât în anul anterior.

Chirițoi și bona filipineză

Moda bonelor filipineze
   Atenție!!! Acest articol nu e o declarație de susținere a luptei de clasă, e doar o constatare a fracturilor din societatea românească.

vineri, 24 martie 2017

Să moară Romeo ... și deficitul

Dragnea joacă la ofsaid cu guvernul
   Dragnea a avertizat că, dacă nu se respectă „punct cu punct” programul de guvernare, ăla pe care doar el îl știe din scoarță în scoarță, n-au cum să se strângă bani la buget. În consecință, el își va lua jucăriile și pleacă acasă. Sau guvernul pleacă acasă? N-am înțeles prea bine. Oricum, cineva va pleca acasă.

joi, 23 martie 2017

Câți români sunt plătiți cu salariul minim sau mai puțin

Cum se împart salariații după mărimea salariilor primite
   La finalul anului trecut, în decembrie, 1,49 de milioane de români au înregistrat venituri cât salariul minim brut sau mai puțin decât salariul minim brut pe economie, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice. 

miercuri, 22 martie 2017

marți, 21 martie 2017

La ANAF pare că s-a stins lumina

Ineficiența ANAF-ului în colectare
   La fiecare schimbare de putere, noii șefi instalați la ANAF vor să reformeze sistemul din temelii. Ce-a fost înaintea lor e dezastru, dar, de acum înainte, după ce vor reforma ei sistemul, vor curge doar lapte, miere și venituri multe colectate. 

duminică, 19 martie 2017

Toți populiștii din UE sunt copii lui Merkel și ai Bruxelles-ului

Merkel și Bruxelles-ul cultivă populiști
   După alegerile din Olanda, toată lumea era fericită. Cică populismul și-a luat o smetie de la valorile democratice și acum așteptăm Franța cu egalarea. Totul e ok, prin urmare, senila de la Berlin și-a luat concediu ca să viziteze Trump Tower. 

vineri, 17 martie 2017

Cât contribuie țăranii la formarea Produsului Intern Brut

Cât  contribuie țăranii la formarea Produsului Intern Brut
   În România anului 2016, ponderea ruralului în populația rezidentă era de  46,2% (9,12 milioane din 19,76 milioane de locuitori). Din cei peste 9 milioane de rezidenți ai mediului rural, 3,89 milioane reprezentau populația ocupată (45,15% din populația totală ocupată a României), conform datelor INS aferente trimestrului trei din 2016.

joi, 16 martie 2017

Cât de mult au crescut datoriile statelor membre UE din 1995 încoace

Topul statelor UE după datoria publică
   În trimestul trei al anului trecut, datoriile publice ale statelor membre UE atingeau un procent de 83,3% din PIB-ul comunitar. Dacă ar fi să ne luăm după teoria economică, care fixează limita sustenabilității datoriei publice la 80% din PIB, atunci suntem în zona roșie. 

miercuri, 15 martie 2017

Culmea populismului: Să ai exporturi intra - UE cât 45% din PIB, dar să vrei să ieși din UE

Cât profită Olanda de pe urma accesului la piața UE
   Puțină lume știe că cea mai câștigată țară de pe urma balanței comerciale cu celelalte state din UE nu e Germania, ci Olanda. Germania câștigă mai mult decât Olanda din comerțul exterior cu bunuri, dar la nivel de spațiu comunitar e pe locul doi după Olanda (vezi aici detele Eurostat).

marți, 14 martie 2017

Topurile județelor după creșterile efectivelor de salariați și a salariilor în ultimul an

Harta salariaților și a salariilor
   Distanța dintre cel mai mare și cel mai mic salariu net din România, din luna decembrie a anului trecut, e mai mică de 40 de kilometri. Conform datelor INS din buletinul statistic de pe luna decembrie 2016, salariul net din Teleorman era cel mai mic din țară (1.628 lei - vezi datele din imagine). La 38 de km distanță de orașul Videle (din județul Teleorman), în București, salariul mediu net din decembrie 2016 era de 3.219 lei

luni, 13 martie 2017

Câte crize economice a avut România de la Cuza încoace

Crizele economice în istoria României
   Din 1862 până în 2016, România, indiferent de dimensiunile statale, a trecut prin 41 de ani de criză economică. Avem, așadar, o medie de peste un an de recesine la patru ani. Numărul anilor de criză economică poate fi mai mare, având în vedere că datele economice din perioadele 1915 - 1919 și 1948 -1949 lipsesc.

duminică, 12 martie 2017

Să le plângem de milă patronilor ce dau faliment din cauza majorării salariului minim?

Majorarea salariului minim din România
   De câteva zile asistăm la o sarabandă de bocete la adresa „întreprinzătorilor” ce dau faliment la prima fluctuație a salariului minim pe economie. O firmă engleză și-a închis fabrica de la Urziceni, un patron de prin zona Olteniei pune lacătul pe ușă. 

vineri, 10 martie 2017

Cât a contat „expertiza” SRI în cadrul Direcției Antifraudă din ANAF

Rezultatele Direcției Antifraudă mai slabe decât cele ale Gărzii Financiare
   Supărat pe micșorarea lefurilor la Direcția Antifraudă, șeful SRI, Eduard Hellvig, a anunțat că-și retage ofițerii descoperiți din cadrul ANAF. Nu ne-a spus nimic de cei acoperiți, probabil, pentru că leafa acestora nu e plătită doar de ANAF.

joi, 9 martie 2017

Masa salarială a crescut anul trecut, dar rămânem codași în UE și nici față de anii `90 nu stăm mai bine

Salariile și productivitatea din România față de statele UE
   Anul trecut, remunerarea salariților din economie a atins nivelul de 33,9% din PIB, conform ultimelor date furnizate de INS. La acest nivel e probabil să părăsim penultimul loc din UE în privința acestui raport (accesează aici datele Eurostat). 

miercuri, 8 martie 2017

Cei patru călăreți ai Apocalipsei au trasat noile granițe din interiorul UE

Noua împărțire a UE
   Merkel, Hollande, Rajoy și Gentiloni s-au întâlnit să stabilească cine își ia viteză și cui îi place să circule cu căruța în noul spațiu comunitar post-Brexit. Într-o uniune unde, încă la nivel declarativ, deciziile importante se iau prin consens, cei patru au hotărât deja care trebuie să fie consensul restului țărilor mai mici.

marți, 7 martie 2017

Câți angajați publici avem și cât de bine îi plătim față de Germania și Ungaria

Evoluția numărului bugetarilor și a salariilor bugetarilor din 2008 încoace
   Zilele acestea, odată cu lansarea discuției privind adoptarea a două salarii minime pentru sectorul privat și cel public, a reînceput bătălia de clasă lansată de Băsescu între bugetarul gras și privatul firav.

luni, 6 martie 2017

Topul aeroporturilor din România după traficul de pasageri în 2016

Topul aeroporturilor din România după creșterile din 2016
   Anul trecut, traficul aerian de pasageri din România a înregistrat o creștere cu 23,5% față de anul 2015, conform datelor INS. 16,4 milioane reprezintă numărul pasagerilor îmbarcați, debarcați și în tranzit de pe aeroporturile românești pe parcursul anului trecut. Cifra este cu 3,1 milioane mai mare decât cea înregistrată în anul 2015 (vezi datele din imaginea 2).

duminică, 5 martie 2017

Cât au afectat atentatele teroriste și Brexitul turismul în Europa

Topul statelor UE după numărul de turiști în 2016
   După doi ani consecutivi (2014 și 2015) de creștere a numărului de sosiri de turiști în unitățile de cazare, se pare că și anul trecut turismul din UE a înregistrat o creștere

vineri, 3 martie 2017

Oare putem să devenim ceea ce suntem deja, adică cetățeni second hand ai UE?

Planul lui Juncker pentru UE
   Nici Schengen, nici euro, nici cu MCV ridicat, nici cu vize în SUA - De ce se tem unii că vom deveni cetățeni de mâna a doua în cadrul UE? Am o știre pentru ei, noutate absolută de vreun deceniu - suntem cetățeni de mâna a doua în cadrul UE. 

joi, 2 martie 2017

La aproape nouă luni de la alegerea ei ca primar, Firea naște un administrator public al capitalei

Primăria capitalei se transformă într-un holding de srl-uri
   Mama eroină din Voluntari nu se poate abține și ne face o surpriză la aproape 9 luni de la alegerea sa ca primar. Să ne trăiești, dle administrator public al SRL-ului numit București, de acum fosta Primărie a Municipiului București!

miercuri, 1 martie 2017

Cât PIB se produce la nivelul capitalelor statelor membre UE

Topul capitalelor din UE după ponderile deținute în economiile naționale
   Berlinul și Roma sunt capitalele din UE ce dețin cea mai mică pondere în economiile naționale. Capitala Germaniei e singura capitală din UE cu o productivitate a populației e mai mică decât media națională (Berlinul produce 4% din PIB și are o pondere de 4,3% din populația Germaniei - vezi datele din imagine).