Ultima prognoză în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) păstrează nivelul PIB-ului național pentru anul în curs la 815 miliarde de lei. Din aceeași prognoză aflăm că salariul mediu net de la nivel național va ajunge la 2.274 lei, cu 227 de lei mai mare decât cel din 2016 (în 2016, conform acestei prognoze, salariul net a fost de 2.047 lei).
Despre nivelul PIB-ului de 815 miliarde de lei s-a discutat mult, cele mai multe opinii considerându-l mult prea optimist. Adevărul e că, deja, Prognoza pe termen mediu a CNP din ianuarie, în care euro era estimat la un curs mediu de 4,46 de lei, e infirmată de realitate, pentru că, în primele trei luni, cursul mediu a fost de 4,52 lei. Totuși, pentru că alte cifre oficiale nu avem, trebuie să acceptăm aceste prognoze până la validarea sau invalidarea lor.
Cât va fi PIB-ul pe locuitor de la nivelul județelor din 2017, conform ultimei prognoze a CNP?
În ianuarie, CNP-ul estima PIB-ul pe locuitor la un nivel de 9.326 euro pentru anul în curs.
La nivel de județe, în Prognoza în profil teritorial a CNP, publicată la finalul săptămânii trecute (vezi tabelul din imagine), apar surprize mari față de ultima Prognoză în profil teritorial din luna decembrie a anului trecut (accesează aici prognoza din decembrie).
Astfel, dacă în decembrie, PIB-ul estimat al județului Prahova pentru anul 2017 era de 32,9 miliarde de lei (vezi aici), în prognoza de săptămâna trecută, PIB-ul acestui județ din 2017 e de 38,5 miliarde de lei. Și în coada clasamentului sunt schimbări mari. Județul Giurgiu are un PIB estimat în ultima prognoză mai mare cu aproape 30% decât cel din penultima prognoză din decembrie (7,4 mld. lei față de 5,7 mld. lei).
Comisia Națională de Prognoză lucrează cu datele provenite de la INS, nedispunând de structură teritorială, și, pe măsură ce datele de la nivelul județelor ale INS devin definitive, se modifică și prognoza. Totuși, vorbim de diferențe semnificative, de 17% în cazul Prahovei și de 30% în cazul Giurgiului, care seamănă a orice, dar numai a rigoare în culegerea și tratarea datelor statistice nu.
Din ultima prognoză, cei mai mari contribuitori la PIB-ul României din 2017 vor fi Bucureștiul (200,5 mld. lei), Constanța (40,6 mld. lei), Prahova (38,5 mld. lei), Clujul (37,3 mlld. lei) și Timișul (36.3 mld. lei). În coada topului județelor după contribuția la PIB în 2017 vor fi Tulcea, Covasna și Mehedinți (vezi tabelul din imagine). Peste o treime din PIB-ul României se formează în București, Constanța și Prahova.
Topul județelor după PIB-ul pe locuitor calculat în euro, poziționează capitala pe primul loc, la mare distanță de restul județelor. Anul acesta se estimează că PIB-ul pe locuitor din București va ajunge la 24,6 mii euro.
Doar în județul Constanța, PIB-ul pe locuitor va trece de jumătatea celui înregistrat la nivelul capitalei (13,4 mii euro - vezi tabelul din imagine). După capitală și Constanța, în top urmează Clujul (11,9 mii euro), Prahova (11,8 mii euro) și Timișul (11,6 mii euro). Pentru prima dată după o lungă perioadă, Timișul cade din top 3 în privința PIB-ului pe locuitor.
Județele în care se prognozează că se vor atinge cele mai reduse valori ale PIB-ului pe locuitor în 2017 sunt Teleorman, Botoșani și Vaslui (vezi tabelul din imagine).
Topul județelor după salariile medii nete din 2017 ne arată că salariul din capitală va fi aproape dublu față de cel din județul Neamț (3.207 lei față de 1.690 lei - vezi tabelul din imagine). Conform prognozei CNP, după capitală, cele mai mari salarii se vor înregistra în Ilfov (2.656 lei), Cluj (2.504 lei), Timiș (2.501 lei) și Argeș (2.384 lei). Doar în aceste județe și în capitală se vor înregistra salarii nete peste media națională.
Cele mai mici salarii se vor înregistra în județele Covasna (1.747 lei), Bihor (1.734 lei), Vâlcea (1.725 lei), Harghita (1.713 lei) și Neamț (1.690 lei - vezi tabelul din imagine).
Discrepanțele dintre datele din penultima prognoză și cele din ultima prognoză în profil teritorial pot fi puse pe seama cifrelor definitive furnizate de INS din anii anteriori. Bucuria botoșănenilor că au părăsit penultimul loc în privința PIB-ului pe locuitor, cedându-l giurgiuvenilor, conform prognozelor din 2016, e infirmată de prima prognoză de anul acesta. În vârful clasamentului, mândria timișorenitor e puțin știrbită de ultima prognoză, după ce au căzut pe locul 5 după PIB-ul pe locuitor.
Prognoza CNP este eronata... Salariul mediu net la nivel de tara a fost 2300 lei in februarie conform INSSE, iar CNP estimeaza 2176 lei media pe intreg anul...
RăspundețiȘtergereAlt lucru greu de explicat este explozia Pib-ului in Prahova, acum 2-3 ani PIB-ul Prahovei era sub cel al Timisului.
În lunile de vară salariul mediu e mai mic decât în lunile de iarnă pentru că apar locurile de muncă sezoniere (mai prost plătite). Creștere PIB-ului din județul Prahova e urmare a definitivării datelor INS din 2014. CNP-ul lucrează cu datele INS-ului și pe măsură ce acestea se schimbă de la provizorii, la semi-definitive și definitive, se schimbă și prognoza.
RăspundețiȘtergereScaderea salarilor pe timp de vara este un mit.
RăspundețiȘtergereIar daca ne gandim si la majorarile salariale anuntate de actualul guvern sunt sanse sa trecem de 2500 lei salariu mediu net pana in toamna.
http://www.brasov.insse.ro/phpfiles/1.Salariati_Ianuarie2017.pdf <- graficul 2
Uită-te pe datele de la INS să vezi cum sunt salariile vara față de cele din lunile de iarna. În plus, salariul mediu anual nu se calculează ca o medie a salariilor medii de la nivelul lunilor.
Ștergere