Anul trecut, cheltuielile totale ale administrațiilor locale din România s-au ridicat la valoarea de 56,28 miliarde lei. Suma e mai mică cu peste 3 miliarde de lei față de veniturile administrațiilor locale (59,52 mld. lei).
Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene ne arată și pe ce s-au cheltuit banii administrațiilor locale. Astfel, din cele 56,28 de miliarde de lei cheltuiți de administrațiile locale (primării și consilii județene) anul trecut, 18,1 miliarde (32,2%) au reprezentat cheltuielile de personal, 11,8 miliarde de lei (20,9%) s-au cheltuit pentru bunuri și servicii, 10,2 miliarde de lei (18,2%) au reprezentat cheltuielile de capital (investițiile) și 4,4 miliarde de lei (7,9%) s-au cheltuit pentru asistența socială.
Cum arată topul județelor după cheltuielile administrațiilor locale din 2016?
Cele mai mari cheltuieli ale administrațiilor locale din 2016 s-au înregistrat în capitală (7,64 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Totuși, cele șapte primării din București au cheltuit cu peste 800 de milioane de lei mai puțin decât veniturile încasate (8,47 miliarde lei - vezi aici veniturile primăriilor din 2016).
După capitală, cele mai mari cheltuieli ale administrațiilor locale s-au înregistrat în județele Timiș (2,24 mld. lei), Cluj (2,03 mld. lei), Constanța (2 mld. lei), Iași (1,88 mld. lei) și Prahova (1,84 mld. lei - vezi tabelul din imagine).
Pe ce au cheltuit banii administrațiile locale în 2016?
Cele mai mari cheltuieli de personal ale administrațiilor locale s-au înregistrat în capitală (1,47 mld. lei), și județele Iași (705 mil. lei), Timiș (632 mil. lei), Suceava (625 mil. lei) și Cluj (615 mil. lei).
Totuși, dacă raportăm cheltuielile de personal la cheltuielile totale, atunci situația se schimbă. Cele mai mari ponderi ale cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor realizate de administrațiile locale în 2016 s-au înregistrat în județele Vaslui (44,1%), Gorj (41,7%), Bacău (41,2%), Botoșani (40,7%) și Covasna (40,5% - vezi tabelul din imagine).
În capitală și Ilfov, ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor administrațiilor locale are cele mai mici valori (sub 20%).
Topul județelor după investițiile realizate de administrațiile locale (cheltuielile de capital) poziționează capitala pe prima poziție (788 mil. lei), dar dacă ne raportăm la ponderea deținută de aceste cheltuieli în totalul cheltuielilor, atunci capitala stă cel mai prost. Doar 10,3% din totalul cheltuielilor celor șapte primării din București s-au dus pentru susținerea investițiilor. La nivel național, 18,2% din cheltuielile administrațiilor locale s-au alocat investițiilor.
După capitală, în topul celor mai mari sume alocate cheltuielilor de capital (investițiile) urmează administrațiile locale din județele Timiș (545 mil. lei), Constanța (342 mil. lei), Vâlcea (314 mil. lei) și Iași (311 mil. lei).
Cele mai mari ponderi ale cheltuielilor de capital în totalul cheltuielilor administrațiilor locale s-au înregistrat în județele Giurgiu (34,9%), Brăila (30,5%) și Călărași (28,5%). În capitală (10,3%) și în județele Brașov (13,4%) și Cluj (13,6%) s-au înregistrat cele mai mici ponderi ale cheltuielilor cu investițiile în totalul cheltuielilor administrațiilor locale.
Modul cum sunt cheltuiți banii la nivel local ne arată că în județele sărace, cheltuielile de personal ale administrațiilor locale au o pondere mai mare. Ponderea cheltuielilor pentru investiții nu ne arată o apetență mare a administrațiilor bogate, iar în unele județe sărăce se alocă o pondere mai mare pentru acest tip de cheltuieli. Cel mai nefericit caz e acela în care ponderea cheltuielilor de personal e mare, iar cea a cheltuielilor de capital e mică. În această situație se află administrațiile locale din Vaslui și Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu