Anul trecut, cele mai importante trusturi tv din România aveau datorii cumulate de 2,07 miliarde lei. Cifra datoriilor crește de patru ori (8,05 miliarde lei) dacă îi includem și pe principalii operatori de televiziune prin cablu, UPC și RCS&RDS, care au în componență și posturi tv (vezi tabelul din imagine).
Cifra de afaceri netă a principalelor trusturi tv (fără operatorii de cablu) a ajuns la aproape 1,65 miliarde lei, în scădere față de anul 2015, când a atins valoarea de 1,68 miliarde lei (vezi aici datoriile și cifra de afaceri ale televiziunilor din 2015). Dacă includem și datele celor doi mari operatori de cablu, ce includ în situațiile financiare și datele posturilor tv pe care le operează, atunci cifra de afaceri de anul trecut ajunge la 5,52 miliarde lei (vezi tabelul din imagine).
2016 a fost un an profitabil pentru cele mai multe trusturi tv din România. Nu același lucru putem să-l spunem despre cei doi mari operatori de cablu, care au înregistrat pierderi semnificative. Pentru prima dată după mulți ani, SRTV-ul (Televiziunea Română) a înregistrat profit, deci putem spune că a fost un an bun pentru multe din trusturile tv.
Cum arată topul televiziunilor după profiturile din 2016?
De departe, cel mai mare profit l-a înregistrat trustul Pro. Profitul net din 2016 a fost de 167,6 milioane lei, în creștere cu 60% față de cel înregistrat în anul anterior (vezi aici rezultatele din 2015).
Pe locul doi, cu un profit de 28,6 milioane de lei, se află Antena TV Group. Dacă includem și Antena 3, care e o entitate separată, atunci profitul antenelor crește la 32 milioane lei. E mult mai bine decât în anul anterior, când Antena Group a fost pe pierdere (16,8 milioane lei) și doar Antena 3 a fost pe plus (3,7 milioane lei).
Pe locul trei după profitul obținut anul trecut s-a situat trustul Dogan Media (operatorul licenței Kanal D), cu un profit net de 12,9 milioane lei (vezi tabelul din imagine).
Pierderi nete, pe lângă cei doi mari operatori de cablu, au mai înregistrat trusturile Realitatea Media (Realitatea TV), Prima Broadcasting (Prima TV) și ABC Plus Media (Național TV).
Cum arată topul televiziunilor după datorii?
Cei doi operatori de cablu au cele mai mari datorii, iar RDS&RCS are datorii mai mari decât totate celelalte trusturi la un loc (5,07 miliarde de lei), în creștere față de anul anterior (accesează aici datele din 2015). Cu o pierdere de 59 milioane lei și un asemenea nivel al datoriilor, nu poți să nu-ți pui întrebarea ce-o fi fost în capul investitorilor care s-au înghesuit să subscrie la oferta Digi.
După RDS&RCS, pe locul doi în topul datornicilor urmează UPC, cu aproape 916 milioane de lei, dar în scădere semnificativă față de anul anterior, când ajungeau la 1,8 miliarde de lei.
Locul trei în topul datornicilor e adjudecat de SRTV, cu aproape 654 milioane lei, în scădere față de anul 2015. Se pare că o parte din aceste datorii, care țin de stat, vor fi șterse, pentru a face loc la altele.
Cu datorii mari, dar în scădere față de anul 2015, se află și Pro TV-ul (457 milioane lei față de 528 milioane lei - vezi tabelul din imagine și accesează aici datele pentru 2015 ).
Un caz aparte îl reprezintă Realitatea Media, trust aflat în insolvență din 2011. Nu e de stat, dar face datorii precum SRTV-ul. Anul trecut a înregistrat datorii de 430 milioane lei, în creștere față de 2015 cu aproape 12 milioane de lei. La o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică și pierderile înregistrate an de an, șansele ca acest trust să scape vreodată de datorii sunt aproape nule.
Cum arată topul televiziunilor după cifra de afaceri?
Din nou pe prima poziție se află RDS&RCS, cu o cifră de afaceri netă în 2016 de 3,29 miliarde de lei, ce include atât activitatea de operator de cablu, cât și pe cea de televiziune. Pe locul doi, în creștere față de anul anterior, se află trustul Pro, cu o cifră de afaceri de peste 700 milioane de lei.
Locul trei e ocupat de opratorul de cablu UPC, cu o cifră netă de afaceri de 579 milioane lei (vezi tabelul din imagine).
SRTV-ul se află pe locul patru după cifra de afaceri de anul trecut (350 milioane lei), în scădere semnificativă față de anul anterior (484 milioane lei). Locul cinci e adjudecat de Antena Group, cu o cifră de afaceri de 293 milioane lei. Dacă adăugăm și cifra de afaceri a Antenei 3 (65 milioane lei), atunci antenele depășesc SRTV-ul pentru prima dată.
Dintre toate aceste trusturi, singurul cu datorii mari care are șanse reale să-și achite datoriile e PRO TV-ul. Cifra de afaceri a acestui trust e în creștere solidă față de anii anteriori, profitul, de asemenea, iar nivelul datoriilor e în scădere. La polul opus, cu cele mai slabe șanse de redresare, se află Realitatea Media.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu