Social Icons

luni, 31 iulie 2017

Două treimi din români nu-și permit o vacanță de o săptămână o dată pe an

Topul statelor UE după ponderile din populație care nu-și permit o vacanță   Eurostatul ne spune că stăm cel mai prost între statele comunitare în privința ponderii din populație care nu-și permite într-un an să-și ia o săptămână de vacanță (66,6%). Față de anul 2015 (67,6%), ponderea este în ușoară scădere, dar nu ne scapă de ultimul loc în UE.

   Dacă doar unul din trei români își permitea anul trecut o vacanță de o săptămână, în cazul suedezilor, mai mult de nouă din zece își permiteau o vacanță.
   Vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, au o pondere a populației ce nu-și permiteau o vacanță mai mică decât noi, de 56,4%, iar maghiarii la fel (50,7% - vezi tabelul din imagine).

   Contrar imaginii promovate de mass-media, conform căreia litoralul e supus asaltului de turiști români, datele Eurostat ne arată că doar o treime din români își permit anual o vacanță de o săptămână, asta în condițiile în care nivelul comparativ al prețurilor pentru serviciile de hoteluri și restaurante de la noi e cu mult sub media europeană (53% din media UE - accesează aici datele).

   Anul trecut, conform INS, numărul total de sosiri de turiști în structurile de cazare din România a fost de 10,92 milioane. Dintre acestea, 2,47 milioane au fost sosiri de turiști străini. Rămân, așadar, un număr de 8,45 milioane de sosiri de turiști români. Datele INS confirmă datele Eurostat, dacă ținem cont că unii turiști au mai multe sejururi pe an (accesează aici datele INS). 

   În ce state comunitare se înregistrază cele mai mari ponderi ale cetățenilor ce-și permit o vacanță de o săptămână pe an?

    La nivelul Uniunii Europene, anul trecut, 32,9% din populație nu-și permitea o vacanță de o săptămână. Procentul este în scădere față de anul 2015, când 34% din populație nu-și permiteau o vacanță de o săptămână.

    Cele mai mari ponderi din populație care nu-și permitea o vacanță de o săptămână pe parcursul unui an se înregistrau în: România (66,6%), Croația (62,8%), Bulgaria (56,4%), Grecia (53,6%) și Ungaria (50,7% - vezi tabelul din imagine).

   Statele unde se înregistrau cele mai mici ponderi din populație care nu-și permitea o vacanță se înregistrau în Suedia (8,2%), Danemarca (13,7%), Finlanda (14,2%), Austria (15,4%) și Olanda (16,2% - vezi tabelul din imagine). E foarte  probabil ca Luxemburgul să se situeze în primele state, dacă ne ghidăm după ponderea înregistrată în anul 2015, pentru că datele pentru anul trecut ale acestui stat nu sunt publicate.

   Surprind ponderile mari ale populației ce nu-și permite o vacanță de o săptămână anual în state precum  Italia (45,2%), Irlanda (42%; pondere aferentă anului 2015) și Spania (40,3% - vezi tabelul din imagine).

   Aceste date confirmă, încă odată, dacă mai era nevoie, faptul că nivelul de trai din România ne plasează pe ultimile locuri în UE și, de asemenea, constituie una din rarele ocazii pentru vecinii bulgari să ne privească de sus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu