În România, ponderea ruralului în populație e de 46%, iar contribuția populației ce locuiește în acest mediu la PIB e de aproximativ 31%.
joi, 31 august 2017
miercuri, 30 august 2017
Cum a evoluat PIB-ul pe locuitor în România și Ungaria din interbelic până în prezent
România era, anul trecut, sub Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor, calculat atât în prețuri curente, cât și în prețuri comparabile. E o realitate ce nu s-a schimbat din interbelic, din anul 1924 mai exact (vezi graficul din imagine).
marți, 29 august 2017
Cine are bani mai mulți în pix, primarul de municipiu reședință sau președintele de consiliu județean?
Atât primarii, cât și președinții de consilii județene pun în aplicare hotărârile consiliilor locale. Ai putea zice că aceștia sunt doar simpli executanți, dacă n-au sau au pierdut majoritatea în consiliu, dar lucrurile nu stau chiar așa, deși ani de zile unii aleși cu consilii potrivnice s-au chinuit să ne convingă că n-au nicio putere.
luni, 28 august 2017
Cu cât a crescut numărul turiștilor străini la nivel de județe de la aderarea la UE încoace
La zece ani de la aderarea la UE, România, în ciuda creșterilor procentuale susținute în ultimii ani, rămâne una din cele mai ocolite țări de turiștii străini.
duminică, 27 august 2017
În ciuda miliardelor investite de vest-germani, fosta RDG nu a progresat economic cu mult peste România
Un banc din anii `90 spunea că, la dărâmarea zidului Berlinului, un vest-german entuziast se repede la un est-german, îl ia în brațe și exclamă:
-Suntem un popor!
Răspunsul est-germanului e la fel de entuziast:
-Și noi suntem un popor!
sâmbătă, 26 august 2017
Datoria publică crește alarmant, deficitul, de asemenea, Dragnea poartă mândru o ie
Execuția bugetului la șapte luni ne arată un deficit cu 195% mai mare, iar datele Ministerului de Finanțe privind datoria publică ne arată o creștere de 3,8% în primele șase luni ale anului, asta în condițiile unei creșteri economice estimate de 5,7% în primul semestru.
joi, 24 august 2017
De câte ori a dat-o în bară Comisia Națională de Prognoză cu estimările sale
miercuri, 23 august 2017
Guvernul vrea să pape cu lingurița Pilonul II
La o televiziune aflată în insolvență de șapte ani, se dă pe surse știrea că se vor reduce contribuțiile la Pilonul II. Imediat se cer păreri de la specialiștii de casă, iar aceștia molfăie niște tâmpenii pe placul celor ce le-au cerut părerea. Deci, e nașpa.
marți, 22 august 2017
Cât de mult se bazează economia României pe consum și investiții față de economiile Germaniei și Poloniei
În ultimul timp, după fiecare comunicat INS privind creșterea economică, sar toți analiștii economici să înfiereze modul de creștere economică a României.
luni, 21 august 2017
Ultimele trei crize economice ale României arată o tendință de scurtare a perioadelor
De la Cuza încoace, România a înregistrat un număr de 41 de ani de recesiune economică. Asta înseamnă peste un an de rescesiune odată la patru ani.
duminică, 20 august 2017
Cât impozit pe profit, impozit pe venit și TVA s-au colectat anul trecut la nivel de regiuni
Anul trecut, la nivel de regiuni, prin cele opt direcții generale ale finanțelor pubice ale ANAF, s-au colectat taxe în sumă brută de peste 116 miliarde lei.
sâmbătă, 19 august 2017
Dacă lupta contra corupției e pe bune, de ce nu vedem niște anchete ale contractelor de autostrăzi?
„Cea mai incredibil de curajoasă femeie din România” nu se atinge și nu s-a atins de niciun contract major de construcție de autostrăzi.
joi, 17 august 2017
miercuri, 16 august 2017
România, acest Făt-Frumos al UE în materie de creștere economică, se caută prin buzunare după accize
INS-ul a făcut publice datele semnal privind creșterea economică din trimestrul doi al anului curent. Conform comunicatului, economia a crescut față de același trimestru al anului trecut cu 5,9% în serie brută și cu 5,7% în serie ajustată sezonier (accesează aici comunicatul).
marți, 15 august 2017
Cine sunt vinovații principali ai creșterii deficitului fondului de pensii în ultimul deceniu
Anul 2007 a fost ultimul an în care ceea ce s-a colectat la buget din contribuțiile la asigurări a reușit să acopere cheltuielile cu pensiile.
luni, 14 august 2017
În ultimii trei ani, creditarea companiilor a scăzut, dar au crescut creditele acordate populației
În ultimii trei ani, conform datelor BNR, creditele acordate companiilor au scăzut cu 5%, în timp ce totalul creditelor acordate gospodăriilor populației a crescut cu aproape 15%.
duminică, 13 august 2017
Cum stăm față de celelalte state UE în privința joburilor part time
Joburile part time au fost luate la țintă de guvern în ultima vreme pe motiv că ar fi o formă de evaziune. Patronul, bănuit din start de stat ca fiind de rea-credință, angajează part time, dar de fapt ține angajatul opt ore la muncă. Acest raționament accelerează cu viteză maximă către soluția salvatoare - part time sau nu, pătești ca pentru un job cu program complet.
Cât a scăzut sau a crescut PIB-ul pe locuitor din județul tău în raport cu media națională în ultimele două decenii
joi, 10 august 2017
Indemnizația de pensionare a lui Isărescu e perfect legală. Și-a votat-o chiar el.
După scandalul cu popi LGBT, a început scandalul cu băncile nesimțite, ce-și dosesc profiturile prin externalizare, lăsând vajnicul nostru ANAF cu buza umflată și, binențeles, cu buzunare goale, pentru că asta-i starea naturală a Fiscului nostru.
miercuri, 9 august 2017
Cu cât ar crește veniturile populației ocupate dacă remunerarea muncii ar fi la nivelul mediei UE
România are una din cele mai mici ponderi ale masei salariale în Valoarea Adăugată Brută din statele membre UE (38,1%). În urma noastră e doar Irlanda (31,7% din VAB - vezi tabelul din imagine), dar țara insulară are măcar scuza că în ultimii ani a devenit un fel de paradis fiscal pentru companiile ce operează pe continent, dar vor să plătească mai puține taxe.
marți, 8 august 2017
Dragnea pleacă la pescuit de accize și, probabil, se pregătește pentru TVA
În toată istoria de 27 de ani a PSD-ului, niciodată acest partid nu a dat impresia de asemenea amatorism precum cel din prezent. De la începutul anului asistăm la un haos generalizat în materie de măsuri de guvernare.
luni, 7 august 2017
În ce județe s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale salariilor și ale efectivelor de salariați în ultimul an
Între mai 2016 și mai 2017, la nivel național, peste 170 de mii de locuri de muncă au fost create. În aceeași perioadă, salariul mediu net de la nivel național a crescut cu 300 de lei (de la 2.063 lei la 2.363 lei - vezi datele din imagine).
duminică, 6 august 2017
Cât am recuperat în privința PIB-ului pe cap de locuitor față de celelalte state ex-comuniste între 1996 și 2016
sâmbătă, 5 august 2017
Mândră țară, bravii tăi eroi atacă la baionetă cupoanele de pensii
Imaginați-vă pentru o clipă că echivalentul american al șefului de Stat Major al forțelor terestre și-ar depune dosarul de pensionare pentru a nu scăpa oportunitatea unei pensii banane. Îl vedeți deja pe yankeu fugărind un cupon de pensii cu un braț de dosare de la ITM-ul american, în timp ce rușii își fac de cap prin Orientul Mijlociu, iar Trump dă tweet-uri înjurând nu știu ce jurnalist care face glume nasoale despre el și clanul său. Ok?
joi, 3 august 2017
Dna Prună, bețivul ăla, votant al PSD-ului, plătește TVA la scadența caietului. De acolo ți-ai luat leafa un deceniu.
Ex-tehnocratul de la justiție, Raluca Prună, ne-a dat zilele acestea o mostră de imparțialitate, profesionalism, recunoștință pentru poporul ce a propulsat-o în postul de bugetar al Bruxelles-ului și, mai apoi, al României, cu expedierea unui scuipat vârtos în obrazul celor 46% din votanții de la ultimile alegeri care au votat PSD-ul.
miercuri, 2 august 2017
Și totuși, România nu are nevoie de spitale noi
marți, 1 august 2017
Cât de mari au fost salariile președinților României, de la Ceaușescu încoace, față de cele ale muritorilor de rând
Salariul lui Ceaușescu era de aproape șase ori mai mare decât salariul mediu net în anul 1989. Cele mai multe surse indică un salariu de 18 mii lei, cifră confirmată de mărimea salariului președintelui României în anul 1990 (19 mii lei), stabilit prin legea nr. 4 din același an.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)