Toate statele din UE au înregistrat creștere economică în primele două trimestre ale anului față de aceleași trimestre din 2016. E prima dată când se întâmplă cest lucru de la declanșarea crizei economice încoace.
În primele două trimestre din ultimii ani, de regulă, Grecia era cea care ieșea din rând, înregistrând scădere economică, dacă nu în ambele timestre, măcar în unul. Anul acesta n-a mai fost cazul, semn că economiile statelor UE trec printr-o perioadă de boom economic.
Dintre toate statele, România se detașează cu cele mai mari creșteri ale PIB-ului în ambele semestre (vezi tabelul din imagine), iar datele semnal de pe trimestrul trei, conform cărora economia a crescut cu 8,8% față de trimestrul III din 2016, ne dau speranțe că și la final de an vom fi primii în materie de creștere economică. E o fotografie frumoasă de final de an în care vom fi premianți, dar am cam copiat la majoritatea materiilor.
Toată creșterea României e pusă sub semnul întrebării atât de economiști, cât și de toți analiștii de ocazie invitați pe la șezătorile televiziunilor. Toți părerologii au devenit extrem de pricepuți în ale economiei. Adam Smith, stai liniștit, România e pe mâini bune! Așa că, de dimineață până seara asistăm la un cor de bocete la catafalcul creșterii consumului și a PIB-ului deopotrivă.
Ce economii au mai crescut pe bază de consum în primele două trimestre ale anului?
Toate economiile din UE au înregistrat o creștere a consumului în primele două trimestre ale anului față de aceeași perioadă din 2016 (vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că avansul consumului a contribuit la creșterea economiei în toate statele membre UE.
Statistica Eurostat împarte consumul în două părți principale: consumul populației și al administrației. Împreună formează consumul final, sau, cum ar spune noua generație de economiști - Consumul. Consumul populației deține între 70% și 80% din totalul consumului, în funcție de stat (la noi e circa 80%). Deci o creștere importantă a consumului populației e determinantă pentru creșterea per ansamblu a consumului.
Toate statele UE au înregistrat o creștere a consumului populației și majoritatea statelor, cu excepția câtorva, au înregistrat o creștere a consumului administrației în primele două trimestre ale anului (vezi tabelul din imagine).
România a înregistrat cea mai mare creștere a consumului în primele două trimestre față de aceeași perioadă a anului trecut în materie de consum al populației (7,3% și 7,7%) și una din cele mai mari creșteri ale consumului administraței (4,5% și 1,7%). În cazul consumului administrației, creșterile procentuale sunt mai mici decât cele înregistrate de Bulgaria (5,8% și 1,2%) și Letonia (3,5% și 5% - vezi tabelul din imagine).
Așa cum deja ne-a anunțat INS-ul, creșterea economică a României e bazată pe consum, dar pe bază consum cresc și alte state din UE. Problema noastră e că suntem singura țară din UE care nu prea are alt motor de creștere pe lângă consum (vezi tabelul din imagine). Nici investițiile și nici exportul net de bunuri și servicii nu ne prea ajută.
Ce economii au turat mai mult investițiile în prima parte a anului?
În primul trimestru al anului, doar noi și polonezii am înregistrat o scădere a investițiilor față de același trimestru din anul anterior, iar scăderea noastră a fost mai mare decât a polonezilor (- 1% față de - 0,3% - vezi tabelul din imagine). În restul statelor UE s-au înregistrat creșteri ale investițiilor, unele chiar impresionante, cum e cazul Ciprului (+310%). În rândul economiilor mari, creșterile investițiilor din primul trimestru față de același trimestru din 2016 au fost robuste, contribuind alături de consum la creșterea PIB-ului acestor state.
În al doilea trimestru, România a înregistrat o creștere anemică a investițiilor față de același trimestru de anul trecut (0,2%), dar asta nu înseamnă că investițiile au avut un cuvânt de spus în creșterea economică de 6,1% pe trimestrul II, INS-ul anunțăndu-ne că au contribuit fix cu zero la creșterea economică. Cinci state din UE au înregistrat o scădere a investițiilor în trimestrul II (vezi tabelul din imagine), iar în cazul economiilor mari creșterile au fost mai modeste decât pe primul trimestru.
Dintre statele ex-comuniste din cadrul UE, doar România, Polonia și Slovacia și-au bazat creșterea economică mai mult pe partea de consum și puțin spre deloc pe partea de investiții. Diferența între noi și aceste state e că noi stăm prost și pe a treia componentă importantă a PIB-ului, cea a exportului net de bunuri și servicii. În timp ce aceste țări înregistrează valori pozitive ale exportului net, noi suntem pe minus (accesează aici datele Eurostat).
E probabil ca datele de pe trimestrul III să arate puțin diferit, în sensul că nivelul investițiilor să crească puțin față de același trimestru de anul trecut, dar asta nu ne încălzește prea mult pentru că anul trecut cel mai mari sume investite au avut loc în primul trimestru. Vom încheia anul cu o creștere bazată în proporție de peste 80% pe consum și de aproape de 0% pe partea de investiții, și asta într-o perioadă de avânt economic. Oare ce vom face când va veni recesiunea?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu