Pagina Analize economice vă urează un An Nou fericit!
duminică, 31 decembrie 2017
sâmbătă, 30 decembrie 2017
După un an de beție fiscală urmează unul de mahmureală
miercuri, 27 decembrie 2017
marți, 26 decembrie 2017
Cum au evoluat economiile României și Moldovei din 1995 încoace
România a avut anul trecut un PIB total în prețuri curente echivalent cu 186,7 miliarde de dolari. Economia României era anul trecut de 28 de ori mai mare decât cea a Republicii Moldova, conform datelor Băncii Mondiale (186,7 mld. $ față de 6,75 mld. $ în prețuri curente - vezi tabelul din imagine).
luni, 25 decembrie 2017
Care sunt cele mai vizitate județe de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă
Numărul turiștilor din cele două luni ce cuprind perioada sărbătorilor de iarnă va ajunge, cel mai probabil, anul acesta, la 1,5 milioane, dacă ținem cont de evoluțiile din anii anteriori.
joi, 21 decembrie 2017
miercuri, 20 decembrie 2017
Topul statelor UE după creșterile salariilor minime între 1999 și 2017
România are în prezent penultimul salariu minim ca mărime dintre cele 22 de state comunitare care au reglementat salariul minim. Fără îndoială, dacă totate statele membre UE ar avea reglementat salariul minim, ne-am situa tot pe penultimul loc din UE, în urma noastră fiind doar Bulgaria.
marți, 19 decembrie 2017
Ce grad de acoperire au pensiile plătite la nivel de județe din CAS-ul colectat de la angajați și angajatori
luni, 18 decembrie 2017
Eurostatul s-a răzgândit, suntem iar în urma Croației în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare
La sfârșitul primăverii, statistica Eurostat ne situa la egalitate cu Croația în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard (PPS). Pentru prima dată de când am aderat la UE, părea că vom depăși penultimul loc din uniune.
duminică, 17 decembrie 2017
sâmbătă, 16 decembrie 2017
Topul statelor UE după ponderea locuințelor ocupate de proprietari
Anul trecut, 69,2% din locuințele de la nivelul UE erau ocupate de proprietari. În consecință, chiriașii ocupau o pondere de 30,8% din numărul total de locuințe. Statistica Eurostat ne mai arată că 26,5% din totalul locuințelor erau ipotecate și erau locuite de proprietari.
joi, 14 decembrie 2017
Fără un calendar cert de aderare la zona euro, moneda noastră e un fel de Ana zidită doar de Manole
Manole a dat drumul la tiparnița de bani. Acum doi ani îndeplineam criteriile de la Maastricht. Acum, ciuciu! Manole a zidit leul în temelia economiei românești și acum leul ne bântuie cum îi bântuie pe unii notele date la Securitate.
miercuri, 13 decembrie 2017
Ce valoare va avea PIB-ul pe cap de locuitor din județul tău la un secol de la Marea Unire
Comisia Națională de Prognoză ne spune că, anul viitor, PIB-ul pe cap de locuitor din România va trece de pragul de 10 mii de euro. Conform ultimei prognoze economice a CNP, tot anul viitor, când sărbătorim un secol de la Marea Unire, PIB-ul total al României va fi echivalent cu aproape 200 miliarde de euro.
marți, 12 decembrie 2017
Ce ponderi dețin consumul de droguri și prostituția în economiile UE
luni, 11 decembrie 2017
Deși patronii se plâng că n-au forță de muncă, în cinci județe numărul salariaților a scăzut față de anul trecut
Economia duduie, guvernul se laudă cu orice ocazie, patronii se plâng de lipsa forței de muncă și de presiunea pe salarii și, totuși, există județe unde efectivul de salariați din luna septembrie e mai mic decât aceeași lună de anul trecut, iar creșterea salariilor diferă mult de la un județ la altul.
duminică, 10 decembrie 2017
Cu cât a crescut numărul locuințelor terminate în primele nouă luni față de aceeași perioadă din 2016 la nivelul județelor
În primele nouă luni ale anului, numărul locuințelor finalizate a crescut cu 6,5% față de aceeași perioadă din 2016 (de la 36,96 mii la 39,37 mii).
sâmbătă, 9 decembrie 2017
Haiducia statului de drepți: Să luăm de la asistați și să dăm la servicii!
De vreo lună și ceva, la UM Digi 24, beneficiarii de venit minim garantat, adică cei numiți generic asistați social, sunt luați la țintă zi de zi. La câteva ore ni se prezintă niște cifre combinate cu filmulețe pe bază de bețivii satului și cu niște statistici îngrijorătoare privind lipsa de forță de muncă.
joi, 7 decembrie 2017
Cât de mult se baza economia pe consum, investiții și exporturi în comunism și cât de mult se bazează acum
În ciuda părerii generale, alimentate de unii habarniști cu pretenții de analiști economici, România avea o economie bazată pe consum încă de acum 32 de ani.
miercuri, 6 decembrie 2017
Ce aeroporturi au înregistrat cea mai mare creștere a traficului de pasageri în primele nouă luni ale anului
În primele nouă luni ale anului, traficul total de pasageri înregistrat la nivelul aeroporturilor României (îmbarcați și debarcați) a crescut cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut (de la 12,15 la 15,41 milioane pasageri).
marți, 5 decembrie 2017
Cum a arătat, în cifre, economia României în timpul Regelui Mihai
Epoca interbelică e un fel de laitmotiv al suspinelor după timpurile prospere. Dacă întrebi un monarhist ce părere are despre această epocă, vei rămâne surprins de ce distorsionare a realității e capabilă mintea atunci când iubește ceva.
luni, 4 decembrie 2017
Cât au crescut salariile medii nete în statele UE între 2004 și 2016
Între 2004 și 2016 salariul mediu net din România s-a triplat (de la 144 euro la 456 euro). Chiar dacă e una din cele mai impresionante creșteri procentuale, datele Eurostat ne arată că suntem tot pe penultimul loc în UE în ceea ce privește mărimea salariilor, în urma noastră fiind, ca de obicei, vecinii bulgari.
duminică, 3 decembrie 2017
Care au fost cele mai subvenționate județe din 1991 încoace
sâmbătă, 2 decembrie 2017
Patriotism și fasole la ceaun
Ziua națională de anul acesta a devenit o defilare solemnă în jurul ceaunului cu fasole, în costume aproape populare.
Dacă deschideai ieri dimineață televizorul pe vreun canal, din el răsărea o prezentatorare îmbrăcată cu o ie bizară, imprimată cu motive naționale românești sau ucrainiene, în funcție de cât de mult s-a priceput la folclor cel ce-a conceput designul.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)