De vreo lună și ceva, la UM Digi 24, beneficiarii de venit minim garantat, adică cei numiți generic asistați social, sunt luați la țintă zi de zi. La câteva ore ni se prezintă niște cifre combinate cu filmulețe pe bază de bețivii satului și cu niște statistici îngrijorătoare privind lipsa de forță de muncă.
Mesajul e clar - România nu se poate dezvolta din cauza celor 216,8 mii de asistați social (atâția erau în luna octombrie, conform datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială).
Zilele acestea, posesorul unui doctorat la fabrica de diplome a SRI, nimeni altul decât prim-ministrul României, a venit cu proiectul de buget. În proiect, minune mare, bugetul celor trei servicii de informații principale (SRI, SIE și STS) se apropie de 3 miliarde de lei. Deoacamdată, în proiectul de buget, propunerea e de 2,92 miliarde de lei, dar, după rectificările de pe parcursul anului viitor, sigur suma va sări de 3 miliarde lei. În 2013, bugetul celor trei servicii era de 1,46 miliarde de lei, adică fix jumătate din bugetul pe anul viitor.
SRI-ul e marele beneficiar, bugetul acestuia crescând anul viitor de la 2,04 miliarde la 2,3 miliarde lei. Probabil, obrazul subțire din Piață, cu cheltuieli mai mari se ține.
Ok, să revenim la asistații social care sug sângele poporului, nu au pic de spirit civic, adică să facă și ei vreun protest sau ceva de genul pentru sprijinul statului de drepți, deci sunt total inutili societății din punctul de vedere al unităților militare televizate. Anul trecut, de la bugetul de stat s-au cheltuit 811,7 milioane de lei pentru ajutoarele de venit minim garantat. Anul acesta, în primele zece luni ale anului, s-au cheltuit de la bugetul de stat 651,6 milioane lei. E foarte probabil ca suma plătită la final de an să fie de 770 milioane lei, deci în scădere față de anul trecut, pentru că și numărul asistaților e în scădere.
Așadar, în timp ce bugetele seviciilor cresc, cheltuielile cu asistații scad. Fanteziile celor de la Digi se vor împlini în câțiva ani, fără ca Tudose să ia vreo măsură efectivă contra asistaților. De fapt, ceea ce urmărea această unitate nu era decât să creeze spațiu fiscal în anii următori pentru alte măriri de bugete ale serviciilor. Acum e la modă sunt iei la țintă asistații, la anul, probabil, vor urma pensionarii, peste doi ani vor urma restul bugetarilor, iar peste trei ani, guvernul va aloca tot bugetul pe servicii, pentru că nu vor mai rămâne alți ordonatori principali ai bugetului.
Educație, sănătate, infrastructură - asta repeta ca un papagal Tudose când încerca să sintetizeze bugetul pe anul viitor. În traducere asta înseamnă Pop, Bodog și ascultări pe bază de mandat de siguranță națională, pentru că și ascultările, nu-i așa, au nevoie de infrastructură.
Te-ai aștepta ca unul care se laudă că joacă bine șah să fie ceva mai inventiv în privința demagogiei sau măcar în exprimare. Cu exprimarea e mai greu, că doar are patalama de la Academia SRI, dar și în materie de demagogie e subțire rău de tot, repetând aceeași chestie. În ședințele televizate de guvern se răstește la Bodog, iar Bodog se bâlbâie, ia poziția ghiocelului și dă aprobator din cap la criticile șefului. A doua zi auzim că au mai murit câțiva pacienți din cauza lipsei de medicamente.
România devine o țară din ce în ce mai tristă pe zi ce trece. Cei slabi sunt tot mai atacați, fie în privința ajutoarelor sociale, fie în spitale de către managementul genialului Bodog, fie în stradă pentru că nu susțin statul de drepți, iar structurile de forță își măresc bugetele pentru a fi tot mai pregătite să lupte cu cei slabi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu