Pages

marți, 2 ianuarie 2018

5 prognoze economice pentru anul 2018

Prognoze economice pentru 2018
   La început de an, încercăm să facem câteva prognoze economice pe baza datelor statistice existente până în prezent. 

   În cazul valutelor, prognoza s-a făcut pe baza analizei tehnice a evoluției cotațiilor. Același lucru e valabil și pentru analiza cotațiilor petrolului și aurului.

   O primă prognoză are în vedere evoluția prețului petrolului. La începutul anului trecut, prețul de tranzacționare al barilului de petrol crud era de 57 $. La jumătatea anului trecut, prețul barilului ajunsese la 44 $. Sfârșitul de an a a adus o cotație de puțin peste 67 $ pentru un baril.
   Pe baza evoluțiilor anterioare, analiza tehnică arată că prețul actual e unul de rezistență, iar urcarea prețului peste 70 $ pe baril va fi una temporară în prima parte a anului, pentru ca mai apoi, în a doua parte a anului, prețul să coboare spre nivelul de 55 $, nivel care va deveni unul de suport.

   Prețul unciei de aur de la final de an era mai mare cu 14% față de cel de la începutul anului trecut (1.310 $ față de 1.149 $ pe uncia de aur). Dacă cineva investea în aur la începutul anului trecut, la final de an avea un randament de 14%. 
   Analiza tehnică sugerează o scădere a prețului aurului în prima parte a anului, după ce, în prealabil, cotația va testa pragul de rezistență reprezentat de 1.350 $ pe uncie. Estimăm o scădere a prețului la jumătatea anului la nivelul de 1.275 $ pe uncie și o testare a nivelului de 1.200 $ spre finalul anului.

   Cotația EUR/USD e în prezent de 1,2 $ pentru 1 euro, în creștere față de începutul lui 2017, când era de 1,05 $ pentru 1 euro. Piețele cred într-un dolar mai slab în fața euro, iar nivelul din prezent va deveni unul de suport în prima parte a anului curent. 
   La jumătatea anului, estimăm că va fi testată rezistența de 1,25 $ pentru 1 euro, iar finalul de an va înregistra o cotație de 1,3 $ pentru 1 euro.

   Cursul EUR/RON din prezent e de 4,66 lei pentru 1 euro. La începutul anului ce s-a încheiat, cotația era de 4,53 lei pentru 1 euro. Avem, așadar, o depreciere de 2,8% pe parcursul unui an de zile, cu mult sub cea a dolarului în fața euro, care a a fost de aproape 15%. Deci, tot tămbălăul făcut de unii privind devalorizarea leului nu e susținut de cifre. O devalorizare de mai puțin de 3% pe parcursul unui an de zile nu e un motiv de îngrijorare.
   Analiza tehnică ne arată că intrăm pe un teritoriu neexplorat, cotația leului în raport cu euro fiind la un nivel maxim. Cel mai probabil, în prima parte a anului, dacă ținem cont de nivelurile Fibonacci, vom asista la o revenire a cursului la nivelul 4,60 lei pentru 1 euro, iar dacă se trece de nivelul de 4,58 lei pentru 1 euro, atunci finalul de an ne va aduce o cotație de 4,55 lei pentru 1 euro.

   Economia României are estimată o creștere de 5,5% în acest an de către Comisia Națională de Prognoză. Și anul acesta, consumul va fi principalul motor de creștere economică, cu un aport de 4,5% la creșterea totală estimată a PIB-ului de 5,5%. Investițiile var avea un aport la creșterea economică mai mare decât cel înregistrat în anul care s-a încheiat (1,7% la creșterea economică de 5,5%). Exportul net de bunuri și servicii va avea un impact negativ în PIB de 0,7%. 
   Datele CNP privind creșterea economică sunt optimiste, dar sunt realiste, dacă ținem cont că în 2017 e posibil să se fi depășit pragul de 6% creștere economică. Cu ce nu sunt de acord în această prognoză, e aportul consumului final și al investițiilor. 

   Cred că anul acesta vom înregistra o temperare a consumului, iar un aport de 4,5% la o creștere economică de 5,5% e mult prea optimist. Cred că aportul consumului la creșterea economică se va situa în jurul procentului de 4%, iar cel al investițiilor de peste 2%. De ce cred că investițiile vor crește mai mult în acest an? Pentru că la o creștere economică de peste 6%, în ciuda climatului fiscal turbulent, investitorii privați vor fi tentați să investească. În plus, investițiile guvernamentale vor fi mai mari decât cele din anul ce tocmai s-a încheiat, pentru că mai jos decât anul trecut nu se poate.

   Acestea sunt prognozele pentru anul acesta, iar îndeplinirea lor nu ne va face să părem mai deștepți, ci va confirma că analiza tehnică, în cazul cotațiilor, e superioară celei fundamentale într-un orizont de timp mai mare de jumătate de an.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu