Datele Eurostat de la nivelul UE sunt incomplete pentru anul 2016, din statistică lipsind unele state. Din acest motiv am luat și datele aferente anului anterior.
În 2015, la nivelul UE s-a exploatat un volum de 450,6 milioane mc lemn rotund. În 2016, cifra a coborât la 349 milioane mc, dar din statistică lipsesc datele Suediei, care e un mare producător de masă lemnoasă, și ale altor state (vezi tabelul din imagine). Cel mai probabil, când se vor actualiza datele, cifra exploatării volumului de lemn rotund din 2016 se va apropia de cea din 2015.
Circa două treimi din lemnul exploatat la nivelul statelor UE în 2015 și 2016 provine din specii de conifere.
La nivel mondial, UE era cel mai mare exploatator de lemn rotund la nivelul anului 2014 (437 mil. mc), urmată de SUA (399 mi. mc), India (357 mil. mc), China (348 mil. mc) și Brazilia (264 mil. mc).
Cum stă România față de celelalte state comunitare în privința exploatării lemnului?
Volumul de lemn rotund exploatat în România anului 2016 ne plasează pe locul 7 dintre cele 22 de state comunitare care și-au publicat datele. În 2015, an cu date ceva mai complete, România s-a situat pe locul 9 din cele 26 de state ce și-au publicat datele.
Dacă e să ne raportăm la volumul de lemn rotund exploatat la hectarul de pădure, atunci, la nivelul UE, în 2015, s-au exploatat în medie 2,8 metri cubi de lemn rotund la hectar. Conform acestor date, în România s-au exploatat 2,4 metri cubi de lemn rotund la hectar. Suntem, așadar, sub media de exploatare din UE, conform datelor oficiale transmise de INS-ul nostru Eurostatului.
Cea mai intensivă exploatare de masă lemnoasă se înregistra la nivelul anului 2015 în Cehia (6,1 mc lemn rotund / ha).
Dintre statele comunitare cu o suprafață de pădure mai mare de 3 milioane de hectare (România are 6,4 mil. ha - vezi tabelul din imagine), cele mai intensive exploatări s-au înregistrat la nivelul anului 2015 în Germania (4,9 mc lemn rotund / ha), Austria (4,5 mc / ha) și Polonia (4,4 mc / ha).
În Spania (0,9 mc / ha), Italia (0,5 mc / ha) și Grecia (0,3 mc / ha - datele sunt din 2014) s-au înregistrat cele mai mici valori ale lemnului rotund exploatat la hectar.
Chiar dacă cifra reală de lemn rotund exploatat în România ar include și exploatările ilegale, tot n-am avea cea mai intensivă exploatare la hectar de pădure.
20 dintre cele 26 de state care și-au publicat datele în anul 2015 au înregistrat valori medii ale lemnului rotund exploatat la hectar de pădure mai mari decât cele înregistrate în România (2,4 mc / ha - vezi tabelul din imagine).
În 2015, volumul de lemn rotund exploatat în România a fost de 15,31 milioane de metri cubi. Să presupunem că exploatarea ilegală e de 5 milioane de metri cubi. Cele mai multe estimări ale exploatărilor ilegale înaintează cifra de 4 milioane metri cubi. Deci, am avea o exploatare legală și ilegală de peste 20 milioane de metri cubi anual. Raportat la suprafața de pădure, asta înseamnă un volum recoltat la hectar de 3,2 metri cubi pe hectar de pădure.
Dintre cele 14 state comunitare ce au o suprafață de pădure mai mare de 3 milioane de hectare (vezi tabelul din imagine), România, cu o exploatare de 3,2 mc lemn rotund la hectar de pădure, s-ar afla pe locul 7, fiind depășită de Germania (4,9 mc / ha), Austria (4,5 mc / ha), Polonia (4,4 mc / ha), Letonia (3,7 mc / ha), Portugalia (3,7 mc / ha) și Marea Britanie (3,4 mc / ha - vezi tabelul din imagine).
Marea problemă a pădurilor României e reprezentată de ritmul lent de reîmpădurire.
Datele oficiale ale tăierilor legale și cele estimative ale tăierilor ilegale ne arată că în România se exploatează la hectar mai puțin lemn rotund decât în alte state UE, unde, presupunem, că nu există tăieri ilegale. Marea problemă a României nu e reprezentată de exploatarea intensivă a pădurilor, ci de ritmul lent de reîmpădurire.
Dacă în 1990, regenerările artificiale erau de 25,5 mii hectare, în 2016 s-au regenerat artificial, conform INS, doar 11,6 mii hectare.
Romsilva estimează o medie de 217 metri cubi masă lemnoasă la un hectar de pădure. Cele 15,12 milioane de metri cubi lemn rotund exploatați în anul 2016 au rezultat dintr-o recoltare totală de masă lemnoasă de 17,2 milioane metri cubi, conform datelor INS. Această cifră e echivalentă cu o suprafață de 83 mii hectare, adică de peste 7 ori mai mare decât regenerările artificiale, și asta fără să punem la socoteală și estimarea privind tăierile ilegale. E clar că diferența între ceea ce se taie și ceea ce se regenerează artificial e prea mare și nu poate fi suplinită de regenerarea naturală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu