INS-ul a publicat luna aceasta datele definitive ale PIB-ului regional la nivel de activități economice din anul 2015. Cu această ocazie, putem afla și noi în ce regiuni de dezvoltare se concentrează sectoarele industrial, agricol și cel al serviciilor.
Chiar mai mult decât atât, din datele INS-ului de la nivel regional putem afla cât contează IT&C-ul în PIB-ul regional sau, și mai interesant, cât contează sectorul bugetar (serviciile publice) în economiile reginilor.
În 2015, conform datelor definitive ale INS, PIB-ul total al României a fost de 712,7 miliarde de lei.
La nivel de regiuni, cele mai mari valori ale PIB-ului se înregistrau în București-Ilfov (197,8 mld. lei; 27,8% din total - vezi tabelele din imaginile 1 și 2), regiunea Sud-Muntenia (86,6 mld. lei; 12,2% din total) și regiunea Nord-Vest (81,7 mld. lei; 11,5% din total).
Cele mai mici valori ale PIB-ului regional se înregistrau în regiunile Vest (67,4 mld. lei; 9,5% din total) și Sud-Vest Oltenia (52,1 mld. lei; 7,3% din total). Trebuie spus că aceste două regiuni au și o populație mai redusă decât celelalte șase.
Care sunt cele mai industrializate regiuni ale României?
Industria deținea în 2015 o pondere de 24,1% din PIB (vezi tabelul din imaginea 2), asta însemnând o valoare adăugată brută de 171,6 mld. lei dintr-un total al PIB-ului de 712,7 mld. lei.
Dacă e să ne referim la ponderea industriei în economia regională, atunci regiunea Sud-Muntenia e pe primul loc, cu o pondere a industriei în PIB-ul regional de 33,2% (vezi tabelul din imaginea 2).
Totuși, dacă ne raportăm la aportul regiunilor la Valoarea Adăugată Brută din industrie, atunci regiunea capitalei e pe primul loc, cu o contribuție de 17,8% la totalul VAB din acest sector la nivel național.
Deci, regiunea capitalei contribuie cu 17,8% la VAB-ul din industria României, dar ponderea industriei în PIB-ul produs la nivelul acestei regiuni e de doar 15,5% (cea mai scăzută dintre regiuni - vezi tabelul din imaginea 2). Fie că ne referim la ponderea industriei în economia regiunii, fie că ne referim la aportul economiei regiunii la sectorul industrial la nivel național, aceste două regiuni sunt cele mai industrializate regiuni ale României.
Care sunt cele mai agrare economii regionale din România?
Agricultura a avut în 2015 un aport la PIB-ul național de 4,2% (29,8 mld. lei din 712,7 mld. lei - vezi tabelul din imaginea 1).
Regiunea Sud-Est înregistra cea mai mare pondere a agriculturii în PIB-ul regional (7%). Ca aport la VAB-ul agriculturii de la nivel național, regiunea Sud-Muntenia e primul loc (19,6% din VAB-ul agriculturii). Oricum, cele două regiuni sunt pe primele poziții în privința aportului la PIB-ul sectorului agricol național.
Care sunt cele mai digitalizate economii regionale?
IT&C-ul avea în 2015 o pondere de 5,1% din PIB. De mai mulți ani ni se vântură procentul de 6% din PIB al acestui sector, fără ca acest procent să fie atins vreodată. Regiunea capitalei avea în 2015 o contribuție 61,2% la VAB-ul de la nivel național din acest sector. La mare distanță, după regiunea capitalei, urmează regiunea Nord-Vest, cu o contribuție de 10,5% din VAB-ul acestui sector.
Tot regiunea capitalei e singura regiune în care ponderea IT&C-ului în economia regională e peste nivelul de 5,1% de la nivel național. Toate celelalte regiuni sunt sub acest nivel, inclusiv regiunea Nord-Vest (vezi tabelul din imaginea 2).
Din punct de vedere al productivității în sectorul IT&C, există capitala și există restul țării. Nu se poate face o comparație între capitală și altă regiune.
În ce economii regionale se înregistrează cea mai mare pondere a sectorului public?
Activitățile de administrație publică, apărare, asigurări sociale din sectorul public, educație, sănătate și asistență publică aveau o pondere în PIB de 9,8%. Aceste activități concentrează majoritatea serviciilor publice.
Regiunea capitalei are cel mai mare aport la VAB-ul creat în economia națională de aceste activități (22,1% - vezi tabelul din imaginea 2).
Totuși, ca pondere în economia regiunii capitalei, aceste servicii publice au o contribuție mică, de 7,8%, aceasta fiind cea mai scăzută din țară.
În afară de aceste sectoare, dispunem și de date de la nivelul sectorului construcțiilor și al sectorului serviciilor per total.
Regiunea capitalei are cele mai mari aporturi în VAB-ul acestor sectoare la nivel național (vezi tabelul din imaginea 2).
Peste 55% din industrie, 59% din servicii și aproape 70% din serviciile IT&C sunt concentrate în cele 4 regiuni din sud (capitala, Muntenia, Oltenia și Sud-Est). Tot aceste regiuni concentrau aproape 58% din economia României la nivelul anului 2015, în condițiile în care concentrează mai puțin de 50% din populația rezidentă a țării. E clar că centrul de greutate al economiei e în sudul țării, iar regiunea capitalei e cea care atârnă cel mai greu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu