INS-ul a publicat datele privind salarizarea la nivel de economie și activități economice din prima lună a anului. În ianuarie, la nivel de economie, salariul mediu brut a fost de 4.143 lei, cu peste 30% mai mare decât cel din ianuarie 2017 (3.168 lei).
Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a condus la acest salt impresionant de la an la an.
La nivel de salariu net creșterea a fost mult mai modestă. Dacă în ianuarie 2017, salariul net de la nivel național era de 2.300 lei, în ianuarie anul curent, salariul net a ajuns la 2.484 lei, asta însemnând o creștere procentuală de 8% (vezi tabelul din imagine).
INS-ul raportează o scădere a salariului net din prima lună a anului față de decembrie 2017, dar luna decembrie, după cum o arată datele, e o lună specială, în care salariile cresc mai mult decât în celelalte luni ale anului (vezi aici). așa că, scăderea din ianuarie nu e surprinzătoare. Cred că raportarea la luna ianuarie din 2017 e mai corectă.
Cu cât a crescut salariul net real de la nivel de economie și activități economice în ianuarie față de aceeași lună din 2017?
La nivel de economie, creșterea reală a salariului net, care ține cont de evoluția prețurilor, a fost de 3% (vezi tabelul din imagine). Indicele prețurilor de consum din prima lună a anului a fost de 104,32% față de aceeași lună din anul anterior. Asta presupune o ajustare cu 4,32% a creșterii salariale nominale dintre luna ianuarie 2017 și ianuarie 2018. Creșterea reală a salariului net din ianuarie anul acesta e modestă față de creșterea reală din ianuarie 2017 față de aceeași lună din anul anterior (3% față 18%).
Oricum, contrar așteptărilor, există o creștere reală a salariului în prima lună a anului față de aceeași lună din anul anterior, chiar dacă e mai mică decât cea înregistrată în anii anteriori.
La nivel de activități economice principale, cea mai mare creștere reală a salariilor s-a înregistrat în administrația publică, apărare și asigurări sociale din sistemul public (18%). Salariul net din aceste activități a crescut în termeni nominali cu aproape un sfert față de ianuarie 2017, de la 3.320 lei la 4.101 lei.
Creșteri importante salariale la nivel de subdiviziuni ale activităților principale economice s-au înregistrat în transporturile pe apă (20%) și în extracția minereurilor metalifere (18% - vezi tabelul din imagine).
La polul opus, cele mai mari scăderi reale de salarii s-au înregistrat în activitățile intermedieri financiare și asigurări (-16%).
Scăderi importante ale salariilor reale la nivel subdiviziuni ale principalelor activități economice s-au înregistrat în fabricarea produselor de tutun (-36%) și în activitățile de asigurări și reasigurări ale fondurilor de pensii private (-22% - vezi tabelul din imagine).
În activitățile IT&C s-a înregistrat o scădere reală a salariilor de 1% față de ianuarie 2017, cea mai importantă scădere din acest sector înregistrându-se în activitățile de editare (-12%). În ciuda temerilor, partea de IT din acest sector a înregistrat o creștere reală de 1% a salariului net (vezi tabelul din imagine).
Bugetarii din administrație și apărare (18% creștere reală a salariilor) sunt marii beneficiari ai „revoluției fiscale”, dacă e să ne ghidăm după datele din prima lună a anului. Salariile din sănătate și educație au avut, în medie, o creștere reală de doar 2%, cu mult în urma celor din administrație și apărare. Surprinzător, salariile din industrie, per total, au avut o creștere reală peste cea înregistrată la nivel național (5% față de 3%). E devreme să tragem o concluzie, dar aș îndrăzni să prognozez că, în a doua parte a anului, o mare parte din salarii se vor alinia la noile condiții de taxare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu