România anului 2016 avea un nivel general al prețurilor raportat la media UE mai mic decât cel înregistrat în anul aderării la spațiul comunitar.
Datele Eurostat privind nivelul general al prețurilor ne arată că, în anul 2007, ne situam la 60,5% din media UE. În 2016, prețurile din România erau la un nivel mai scăzut în raport cu media UE (52,3%), asta însemnând că inflația de la noi a fost mai mică decât cea înregistrată în restul spațiului comunitar din 2007 până în 2016. După nivelul general al prețurilor, suntem pe penultimul loc în UE, în urma noastră fiind doar vecinii bulgari (47,7% din media UE în anul 2016 - vezi tabelul din imagine).
Cel mai ridicat nivel al prețurilor din UE se înregistra în 2016 în Danemarca (140,6% din media UE), Suedia (125,8%) și Luxemburg (125%).
În urmă cu o săptămână, când am analizat nivelul prețurilor la alimente în UE (vezi aici), am văzut că România are printre cele mai ieftine alimente din spațiul comunitar, cu alimente mai ieftine decât noi fiind doar Polonia (60,4% față de 61,7% din media UE).
Totuși, datele Eurostat ne arată că nivelul general al prețurilor din Polonia din 2016 era puțin mai ridicat decât cel înregistrat în România (53,6% față de 52,3% din media UE). Deci polonezii aveau alimente mai ieftine decât noi, dar prețurile per total de la ei sunt mai mari decât cele de la noi.
Vecinii bulgari, în ciuda părerii generale, au prețuri la alimente mai mari decât noi (70% față de 61,7% din media UE), dar nivelul general al prețurilor e mai scăzut decât cel înregistrat în România (47,7% față de 52,3% din media UE).
Tot din datele Eurostat aflăm că Bulgaria are cele mai mici prețuri din UE la băuturi alcoolice și produse din tutun, fiind, așadar, cea mai prietenoasă țară din UE cu vicioșii.
Unde se înregistrează cele mai mari și cele mai mici prețuri din UE la băuturi alcoolice și produse din tutun?
Finlanda (176,2% din media UE), Irlanda (173,5%) și Suedia (143,7%) erau statele cu cele mai mari niveluri ale prețurilor la băuturile alcoolice în anul 2016.
România, cu un nivel al prețurilor de 71,9% din media UE, era pe penultimul loc din spațiul comunitar, în urma noastră, cu băuturi alcoolice mai ieftine, fiind doar Bulgaria (65,2% - vezi tabelul din imagine).
În 2007, nivelul prețurilor la băuturi alcoolice din România era mult mai ridicat în raport cu media UE (92,2%), plasându-ne la mijlocul topului statelor comunitare.
Dintre toate statele ex-comuniste din UE, România are cele mai mari prețuri la produsele din tutun (70,2% din media UE). La nivelul celor 28 de state comunitare, ne situam pe locul 18 în anul 2016. Așadar, fumătorii de la noi au cea mai grea viață dintre statele comunitare din est.
Cele mai scumpe produse din tutun se înregistrau în Marea Britanie (199,8% din media UE) și Irlanda (199% - vezi tabelul din imagine). La polul opus, cu cele mai mici prețuri la țigări și alte produse din tutun se aflau Lituania (58,9% din media UE), Croația (55,9%) și Bulgaria (50,7%).
În anul aderării la UE, România se situa printre țările cu cele mai mici prețuri la produsele din tutun (39,5% din media UE), prețuri mai mici decât cele de la noi înregistrându-se în acel an în Letonia (33,2%) și Lituania (31,2% - vezi tabelul din imagine).
În deceniul scurs de la aderarea la spațiul comunitar, accizele la produsele din tutun au tot crescut în România și, odată cu ele, a crescut și contrabanda cu țigări. Statul român taxează viciile diferit, pentru că prețurile la băuturile alcoolice sunt mult mai scăzute în raport cu media UE față de anul aderării la spațiul comunitar. Putem spune că statul te ajută să te lași de fumat și te îndeamnă să te apuci de băut.
Am fost în Spania și pot spune că e mai scump acolo. Totuși de ce există stereotipul multora că în supermaketurile din România produsele sunt mai scumpe decât în aceleași magazine din occident?
RăspundețiȘtergereProbabil, pentru că românului îi place să se victimizeze mai decât e cazul. Presa a preluat și a popularizat acest mit, iar lumea chiar crede că avem prețuri ca-n statele vestice. Și unele publicații economice au pus umărul la crearea acestui mit, deși ar trebui să fie ceva mai informate.
Ștergere