Salariul mediu net de la nivel național din decembrie anul trecut a fost cu aproape 12% mai mare decât cel din decembrie 2016 (2.629 lei față de 2.354 lei). Acest avans a survenit pe fondul unei creșteri a efectivelor de salariați de la nivel de județe cu doar 2,6% (131 mii) în aceeași perioadă.
Avansul salariilor de la nivel național nu vine ca urmare a unei presiuni pe piața muncii, ci are, cel mai probabil, drept cauză principală creșterile salariale din sectorul bugetar.
De fapt, ultimele date ale INS ne arată că, în cinci județe (Gorj, Călărași, Hunedoara, Buzău și Constanța), efectivele de salariați din decembrie anul trecut erau în scădere față de aceeași lună din anul 2016 (vezi tabelul din imagine). În trei din aceste județe (Gorj, Călărași și Hunedoara), salariile au crescut mai mult decât creșterea înregistrată de salariul net la nivel național (12%; +275 lei).
Județul Mehedinți e marele câștigător al cursei majorării salariilor. În decembrie 2017, salariul mediu net din acest județ era cu 25,7% mai mare decât cel înregistrat în aceeași lună din anul anterior (2.365 lei față de 1.881 lei - vezi tabelul din imagine). Acest județ era fruntaș în 2016 la ponderea deținută de bugetari în totalul salariaților (33,4% - accesează aici Topul județelor după numărul de bugetari). E clar că sporul salariului net de 484 de lei înregistrat în acest județ e, cel mai probabil, cauzat de majorările salariale din sectorul public.
La nivel de județe, în decembrie 2017, doar în opt dintre acestea salariul net era sub pragul de 2.000 de lei.
Datele INS din ultimul buletin statistic lunar al județelor ne arată că doar în capitală salariul mediu net din decembrie anul trecut era mai mare de 3.000 lei (3.545 lei - vezi tabelul din imagine). Trebuie să ținem cont că luna decembrie e o lună specială, iar salariile din ianuarie anul curent au fost ceva mai reduse.
La distanță destul de mare de capitală urmau județele Cluj și Ilfov, cu salarii medii nete aferente lunii decembrie 2017 de 2.860 lei, respectiv 2.843. lei.
Doar în cinci județe și în capitală salariul mediu net depășea media națională (2.629 lei). Acest lucru se întâmplă din cauza ponderii însemnate deținută de capitală în calculul salariului net de la nivel național.
În opt județe (Covasna, Botoșani, Brăila, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Suceava, Teleorman și Harghita), salariul net din luna decembrie a anului trecut era mai mic de 2.000 de lei. În două dintre acestea, Teleorman și Harghita, era mai mic și decât 1.900 lei (vezi tabelul din imagine).
În ce județe au crescut cel mai mult salariile și efectivele de salariați?
Mehedinți (+484 lei), Gorj (+476 lei), Brașov (+409 lei), Sibiu (+394 lei) și Olt (+378 lei) sunt județele cu cele mai mari creșteri ale salariului net între decembrie 2016 și decembrie 2017.
Procentual, cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în Mehedinți (25,7%), Gorj (22,8%), Vrancea (20,3%), Călărași (20,1%) și Olt (19,1%).
Cele mai mici creșteri salariale s-au înregistrat în județele Mureș (+101 lei), Ilfov (+100 lei) și Alba (+76 lei). Tot în aceste județe se înregistrează și cele mai mici creșteri procentuale ale salariilor.
În Ilfov s-a înregistrat și cea mai mare creștere procentuală a efectivului de salariați între decembrie 2016 și decembrie anul trecut (9%). Asta confirmă faptul că între cererea naturală de forță de muncă și creșterea salariilor nu există o relație puternică, iar mărirea salariilor e în principal consecința majorării salariale din sectorul bugetar. Cum în județul Ilfov se înregistra în 2016 cel mai mic procent de bugetari din țară (11,5% din totalul salariaților - vezi aici Topul județelor după numărul de bugetari), e firesc ca și creșterile salariale să fie mai puțin influențate de ceea ce s-a întâmplat în sectorul public.
În capitală s-a înregistrat cel mai mare avans al efectivului de salariați în cifre absolute între decembrie 2016 și decembrie anul trecut (+52,8 mii salariați; +6%). Creșteri mari s-au mai înregistrat în Ilfov (+12,2 mii salariați; +9%), Cluj (9,7 mii; +4%) și Timiș (6,7 mii; +3%).
În cinci județe, cele sus-menționate, s-au înregistrat scăderi ale efectivelor de salariați între decembrie 2016 și decembrie 2017.
Anul trecut, salariile au crescut semnificativ în România, dar această creștere, așa cum am arătat, nu a venit ca urmare a unei presiuni existente pe piața muncii, ci a fost în principal o consecință a majorărilor salariale din sectorul bugetar. Nu trebuie exclus fenomenul existenței unei presiuni pe creșterea salariilor la nivelul unor județe, dar acestea nu caracterizează toată piața muncii de la nivel teritorial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu