Islandezii, elvețienii și australienii sunt cei mai bogați locuitori, conform Institulului de cercetări Credit Suisse. În fiecare an, din 2010 încoace, acest institut întocmește un raport global privind avuția de la nivelul gospodăriilor populației pentru mai multe state (171 state în 2017).
BNR-ul nostru, de câțiva ani, calculează acest indicator exprimat în euro pe locuitor, în vreme ce institutul elvețian calculează avuția pe adult exprimată în dolari. Din datele raportului ne dăm seama că e vorba de avuția netă pe adult. Mai trebuie precizat faptul că raportul Global Wealth conține și date privind PIB-ul pe cap de locuitor pe adult exprimat în dolari, ceea ce ne dă posibilitatea să analizăm relația dintre avuție și PIB de la nivelul fiecărui stat.
Datele pentru anul 2017 ne arată că avuția netă pe adult din Islanda atingea o valoare echivalentă cu aproape 588 mii $, de 36 de ori mai mare decât cea înregistrată la noi (16,3 mii $ - vezi tabelele din imagine).
Elvețienii adulți aveau o avuție netă medie estimată de 538 mii $, situându-se pe locul doi în lume. Locul trei era ocupat de australieni, avuția netă pe adult din această țară atingând valoarea de aproape 403 mii $ la mijlocul anului 2017.
Dintre cele mai mari economii ale lumii, SUA stă cel mai bine în privința avuției nete pe adult (389 mii $), urmată de Japonia (225 mii $) și, la mare distanță, de China (27 mii $ - vezi tabelele din imagine).
Avuția netă totală a gospodăriilor populației de la nivel de state ne arată că SUA conduce autoritar clasamentul (93,6 mii mld. $), urmată la distanță destul de mare de China (29 mii mld. $), Japonia (23,7 mii mld. $), Marea Britanie (14,1 mii mld. $), Germania (13,7 mii mld. $), Franța (12,9 mii mld. $) și Italia (10,9 mii mld. $ - vezi tabelele din imagine).
Toate cele 28 de state comunitare aveau o avuție netă cumulată mai mică decât cea înregistrată în SUA (72,4 mii mld. față 93,6 mii mld. $).
Cum se situau statele europene în privința avuției nete pe adult?
Cei mai bogați europeni nu sunt din spațiul comunitar, ci din Islanda (588 mii $), Elveția (538 mii $) și Norvegia (320 mii euro).
La nivel de spațiu comunitar, cele mai mari valori ale avuției nete pe adult se înregistrau în Luxemburg (314 mii $), Danemarca (282 mii $), Belgia (278 mii $), Marea Britanie (278 mii $) și Franța (263 mii $).
Adulții români aveau anul trecut cea mai mică avuție netă din UE, fiind în urma vecinilor din Bulgaria (16,3 mii față de 17,4 mii $ - vezi tabelul din imagine). Iată că, deși suntem mai productivi decât vecinii bulgari, PIB-ul pe adult fiind semnificativ mai mare (12 mii față de 9 mii $), suntem, totuși, mai săraci, avuția netă de la noi fiind ceva mai mică decât la sud de Dunăre.
Aceeași chestiune e valabilă și pentru Germania, care, deși are o productivitate pe adult semnificativ mai mare decât Italia (51 față de 37 mii $), stă mai prost în privința avuției nete pe adult (204 mii față de 224 mii $).
Din acest motiv, atunci când ne referim la bogăție, cel mai corect indicator e avuția netă și nu PIB-ul pe locuitor, pentru că prin PIB se măsoară, în primul rând, productivitatea. Avuția netă ia în calcul activele financiare și nefinanciare ale gospodăriilor din care se scad datoriile, fiind, așadar, cel mai bun indicator pentru măsurarea bogăției
Europa e totuși un continent al extremelor, pentru că aici găsim țări precum Elveția și Islanda, unde avuția pe adult trece de jumătate de milion de euro, dar și țări ca Moldova (3,1 mii $) și Ucraina (1,22 mii $ - vezi tabelul din imagine), unde avuția pe adult e mai mică de 5 mii de $.
Bogăția se crează în timp prin acumulare. În cazul României, datele ne arată că acumularea de bogăție nu e punctul nostru forte, de vreme ce suntem pe ultimul loc în UE. Totuși, dată fiind productivitatea ridicată raportată la avuția netă (cel mai mic raport din UE), e de așteptat ca în următorii ani și acumularea de bogăție la nivelul gospodăriilor să crească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu