Social Icons

sâmbătă, 5 mai 2018

Cum a ajuns România, o țară condusă de „socialiști”, să impoziteze cel mai drastic dintre statele UE salariul minim

Topul statelor UE după impozitarea salariului minim brut   În ianuarie, odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, salariul minim net din România a ajuns să reprezinte 61% din salariul minim brut.

   Dacă erai un salariat român plătit cu salariul minim în luna ianuarie anul acesta, la un brut echivalent cu 408 euro, plecai acasă cu 250 de euro în buzunar. Într-o țară condusă de un guvern social-democrat”, salariatul plătit cu leafa minimă pe economie primește în mână cel mai puțin procentual raportat la restul statelor comunitare care au reglementat salariul minim. 

   Anul trecut, dacă erai plătit cu salariul minim, plecai acasă cu 73% din salariul minim brut. Nu eram printre țările comunitare fruntașe din acest punct de vedere, dar măcar nu eram ultimii. Polonezii (70%) și maghiarii (67% - vezi harta din imagine) aveau procente ale netului în brut mai mici decât noi.
   Anul acesta, odată cu aplicarea măsurii de largă inspirație „socială” de trecere a responsabilității contribuțiilor sociale pe capul angajatului, românul rupt în fund, pentru că nu poți numi altfel un salariat plătit cu un net de 250 de euro lunar, e cel mai fraier din UE, primind în mână doar 6,1 lei din 10 lei salariu brut. Ce-i în mână nu-i minciună e o zicală care nu prea se aplică în cazul de față. E de fapt un artificiu marca Dragnea - Vâlcov  cu PR de la Olguța.

   În România, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice din decembrie 2017, existau 1,9 milioane de asigurați, aici intrând salariații cu normă întreagă, parțială, lucrătorii pe cont propriu, etc., care primeau salariul minim sau mai puțin decât atât. Din aceștia, 1,05 milioane erau salariați cu normă întreagă. Asta înseamnă că aproape o treime din totalul de asigurați din decembrie 2017 erau plătiți cu salariul minim sau mai puțin decât atât (1,9 din 6,1 mil.) și mai mult de o cincime dintre salariații cu normă întreagă (1,05 din 5 mil.) se aflau în aceeași situație. Cam mulți, nu?
   Câți erau în aceeași situație în ianuarie anul acesta? Sigur mai mulți, dar n-avem de unde ști, pentru că Olguța nu vrea să mai publice datele privind distribuția asiguraților pe tranșe de venit brut. Cică e secret să vadă lumea cât a afectat trecerea contribuțiilor distribuția asiguraților pe tranșe de venit.

   Probabil mulți dintre cei 1,9 milioane de asigurați plătiți cu salariul minim sau mai puțin decât atât au votat PSD-ul cu speranța că le va merge mai bine. Acum pot să îndrăznească să creadă că România e pe ultimul loc dintre cele 22 de state comunitare ce au reglementat salariul minim în privința sumei cu care pleacă acasă salariatul plătit cu leafa minimă raportat la suma brută.

   În Estonia, conform datelor culese, salariatul plătit cu salariul minim brut pe economie pleacă acasă cu 96% din el. În Franța și Irlanda, salariul minim net reprezintă 93% din cel brut (vezi harta din imagine). În aceste țări, conduse sau nu de social democrați, se înțelege faptul că, dacă ești rupt în fund, statul nu trebuie să te jecmănească, și, astfel, se ia grosul contribuțiilor sociale și a impozitelor de la angajator. 
   Vecinii bulgari plătiți cu salariul minim brut pe economie pleacă acasă cu 77% din acesta, iar vecinii unguri cu 67%, pesemne că și popularul Orban suferă parțial de sindromul de stânga Dragnea-Vâlcov. 

   România „social-democrată” seamănă din ce în ce mai mult cu o țară de secol XIX, unde capitalul dicta politica statului, iar munca, reprezentată de angajați, primea cel mai des câte un picior în fund de la stat și capital, în funcție de cum le venea rândul. 
   Oare dacă România se satură de această social-democrație, ce se ocupă cu majorarea micșorărilor sau invers (Olguța știe mai bine și-o să vă zică diseară la Gâdea), la ce să ne așteptăm când vor veni ceilalți, care plâng de li se scutură cămășile pe ei când cineva atentează la statutul băncilor?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu