Pages

joi, 16 august 2018

Cum arătau salariile minime din statele comunitare și extra-comunitare la începutul semestrului II al anului curent

Topul statelor UE după salariile minime
   România avea la începutul semestrului II al anului curent un salariu minim brut de 407 euro, nivel ce ne plasa pe locul 20 din cele 22 de state comunitare ce au reglementat salariul minim (6 state din UE nu au reglementat salariul minim).

   Cel mai mare salariu minim brut din cele 22 de state comunitare incluse în statistica Eurostat se înregistra în Luxemburg (1.999 euro), iar cel mai mic în Bulgaria (261 euro - vezi tabelul din imagine). 
   Deși suntem pe antepenultimul loc ca nivel al salariului minim brut dintre statele comunitare, devansând Bulgaria (261 euro) și Lituania (400 euro), atunci când ne raportăm la salariul minim net în prețuri curente suntem doar peste vecinii bulgari, pentru că, odată cu trecerea contribuțiilor în seama angajatului, impozitarea salariului brut de la noi e de anul acesta mult peste cea din Lituania. Așadar, putem vorbi doar despre o creștere statistică a salariului minim brut în cazul României, creșterea de la nivelul salariului minim net fiind zero față de semestrul II al anului precedent.

   Statistica Eurostat ne oferă date și despre salariile minime din câteva state extra-comunitare și din SUA, dar și date privind salariul minim brut la paritatea puterii de cumpărare standard din UE (vezi tabelul din imagine). 
   Exprimat în prețuri curente, salariul minim brut din SUA (1.078 euro) s-ar situa pe locul opt în UE după cele înregistrate în Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.614 euro), Olanda (1.594 euro), Belgia (1.563 euro), Franța (1.498 euro), Germania (1.498 euro)  și Marea Britanie (1.464 euro).
   Dintre statele extra-comunitare incluse în statistică, cel mai mic salariu minim de la începutul semestrului II al anului curent se înregistra în Albania (191 euro - vezi tabelul din imagine).

   Datele privind salariile minime exprimate în euro la paritatea puterii de cumpărare standard din UE (euro PPS) ne arată că România, cu un salariu minim brut de 796 euro pps, e pe locul 13 din cele 22 de state comunitare ce au reglementat salariul minim. Nivelul salariului minim brut la paritatea de cumpărare standard din UE ne arată ce putere de cumpărare comparativă au salariile din statele UE. 
   România devansează state precum Portugalia (795 euro pps), Ungaria (720 euro pps), Slovacia (694 euro pps), Croația (688 euro pps), Cehia (672 euro pps), Estonia (637 euro pps), Lituania (619 euro pps), Letonia (594 euro pps) și Bugaria (539 euro pps - vezi tabelul din imagine). 
   Trebuie să ținem cont că situația e diferită dacă ne raportăm la salariile minime nete la paritatea de cumpărare, dar, chiar și așa, România depășește state precum Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria în privința salariului minim net la paritatea de cumpărare.

   Cele mai mari salarii minime brute la paritatea de cumpărare standard din UE se înregistrau la începutul semestrului II în Luxemburg (1.575 euro  pps), Germania (1.427 euro pps) și Olanda (1.420 euro pps). 
   Iată că, deși în prețuri curente salariul minim brut de la noi e mai mic de 4,9 ori decât cel din Luxemburg (407 față de 1.999 euro), la paritatea puterii de cumpărare, salariul de la noi e la jumătate (796 față de 1.575 euro pps - vezi tabelul din imagine), asta pentru că nivelul prețurilor de la noi e mult mai scăzut.
  
   Dintre statele din afara spațiului comunitar incluse în statistica Eurostat, cele mai mari salarii minime brute la paritatea puterii de cumpărare se înregistrau în SUA (999 euro pps) și Turcia (930 euro pps). Ultimele evoluții economice din Turcia ne vor arăta probabil o ajustare serioasă a salariului minim exprimat în prețuri curente la următoarea actualizare a datelor.
   Tot Albania e statul extra-comunitar cu cel mai mic nivel al salariului minim brut exprimat în prețuri comparabile (342 euro pps - vezi tabelul din imagine). 

   Datele aferente României ne arată că la jumătatea anului stam destul de bine în privința salariului minim brut la paritatea de cumpărare, dar, ca și în cazul salariului exprimat în prețuri curente, poziția e puțin mincinoasă, pentru că, odată cu trecerea contribuțiilor la angajați, ponderea salariului net în cel brut a scăzut semnificativ.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu