Pages

duminică, 26 august 2018

Cum au evoluat prețurile de consum din România față de cele din celelalte țări europene în ultimii 20 de ani

Cum stă România la principalele categorii de prețuri de consum față de celelalte state europene
   Eurostatul ne-a anunțat zilele acestea că nivelul prețurilor de consum de la noi era anul trecut la 48,4% din media UE. Vorbim de consumul individual și nu de nivelul general al prețurilor, care cuprinde și prețurile de producție și unde România se situează la 52,2% din media UE.

   Principalele grupe ale prețurilor de consum sunt: alimentele și băuturile nealcoolice, băuturile alcoolice și produsele din tutun, îmbrăcămintea și încălțămintea, articolele și echipamentele de uz casnic, transportul, locuința, apa, gazele și combustibilii, sănătatea, educația, comunicațiile, cultura și recreerea, hotelurile și restaurantele și alte bunuri și servicii.

    Cu un nivel al prețurilor de consum de 48,4% din media UE, România se situează pe penultimul loc în UE, în urma noastră fiind doar Bulgaria (44% din media UE - vezi tabelul din imaginea 1). Vecinii maghiari au un nivel al prețurilor de consum echivalent cu 58,3% din media UE.
   Cele mai mari niveluri ale prețurilor din spațiul comunitar de consum se înregistrau anul trecut în Danemarca (141,2% din media UE), Luxemburg (141%) și Suedia (134,7%). 
   Dintre statele din afara UE, incluse în statistica Eurostat, cele mai mari niveluri ale prețurilor de consum se înregistrau în Islanda (171,6% din media UE), Elveția (165,6%) și Norvegia (151,9%), iar cele mai mici în Albania (45,9%), Serbia (45,8%) și Macedonia (42,5% - vezi tabelul din imaginea 1).

   Cum au evoluat prețurile de consum în Europa din 1997 încoace?

   În 1997,  prețurile de consum de la noi se situau la nivelul de 29,7% din media UE (media celor 28 state actuale membre). Și atunci eram pe penultimul loc între cele 28 de state actuale membre UE și tot Danemarca avea cel mai ridicat nivel al prețurilor de consum (137,7% din media UE - vezi tabelul din imaginea 1).

   Un deceniu mai târziu, în 2007, România avea un nivel al prețurilor de consum raportat la media UE mai mare decât cel de anul trecut (54,2% față de 48,4% din media UE). Tot Danemarca avea cel mai ridicat nivel al prețurilor de consum (135,2% din media UE), iar noi nu eram pe penultima poziție, ci pe antepenultima, Lituania (54%) și Bulgaria (41%) fiind în urma noastră.
   România, Polonia, Ungaria, Croația, Grecia și Marea Britanie sunt statele comunitare care aveau anul trecut un nivel al prețurilor de consum raportat la media UE mai mic decât cel înregistrat în anul 2007. Restul celor 22 de state comunitare au înregistrat creșteri ale prețurilor de consum în raport cu media UE față de anul 2007 (vezi tabelul din imaginea 1).

Cum au evoluat prețurile de consum din România față de cele din celelalte țări europene în ultimii 20 de ani
   Cum se situează România între statele comunitare în privința principalelor categorii ale prețurilor de consum?

   Anul trecut, România avea, conform statisticii Eurostat, cel mai scăzut nivel din UE al prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice (62,2% din media UE). La polul opus, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor acestei categorii se află Danemarca (150% din media UE - vezi tabelul din imaginea 2).

   În ceea ce privește prețurile la băuturile alcoolice și produsele din tutun, România, cu un nivel al prețurilor de 68,6% din media UE, e pe penultimul loc în UE, Bulgaria (56,3% din media UE) fiind în urma noastră. Pe primul loc la această categorie se situa Irlanda (174,1% din media UE).

   La îmbrăcăminte și încălțăminte ne situăm pe locul 24 în UE (92,4% din media UE) prețuri mai mici decât noi având Marea Britanie (88,3%), Ungaria (86,9%), Polonia (85,8%) și Bulgaria (78,3% - vezi tabelul din imaginea 2).

   Suntem pe antepenultimul loc în UE (38,6% din media UE) în privința prețurilor la categoria locuință, apă, gaze, electricitate și combustibili, aici intrând în cea mai mare parte cheltuielile cu întreținerea locuinței, dar și chiria. Prețuri mai mici decât noi aveau Polonia (37,3%) și Bulgaria (30,6%). În Luxemburg se înregistra cel mai ridicat nivel al prețurilor la această categorie (162,8% din media UE).

   Prețurile pentru categoriile educație (34% din media UE), sănătate (32,2%), transport (68,2%) și comunicații (49,8%) ne plasează pe antepenultimul loc în UE, Bulgaria înregistrând niveluri mai scăzute decât noi la primele trei categorii, iar Polonia ocupa ultimul loc în privința prețurilor la comunicații. 
   Luxemburgul se situa pe prima poziție în privința prețurilor aferente cheltuielilor cu educația (313,6% din media UE), Suedia conducea la categoriile sănătate (167,7%) și transport (118,3%), iar Grecia conducea la capitolul comunicații (154% - vezi tabelul din imaginea 2).

   Datele Eurostat ne arată că nu suntem la nivelul mediei UE în privința prețurilor de consum, așa cum tot afirmă unii care au văd paritatea prețurilor doar la raftul supermarketurilor (nu prea înțeleg în ce supermarketuri intră aceștia). La majoritatea categoriilor de prețuri de consum suntem pe ultimele locuri în UE, iar datele ne arată că în urmă cu un deceniu aveam un nivel al prețurilor de consum mai ridicat.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu