Social Icons

duminică, 21 octombrie 2018

Exporturile României în Antarctica și Insulele Marshall au explodat anul trecut

Topul principalilor parteneri comerciali ai României
   România a exportat anul trecut în Antarctica bunuri în valoare de 753 milioane de euro, exporturi mai mari decât cele înregistrate în relația cu China, Suedia sau Ucraina. 


   În Insulele Marshall, exporturile României au ajuns la valoarea de 303 milioane de euro (vezi tabelul din imagine), în scădere față de anul 2016, când valoarea exporturilor în acest paradis fiscal era de aproape  518 milioane de euro.
   Guvernul ar trebui să fie mai optimist în privința balanței comerciale. Dacă reușim să exportăm mărfuri în valoare de un miliard de euro unei țări ca Insulele Marshall, a cărei populație totală e de 53 mii locuitori, și unui teritoriu ca Antarctica, în care populația majoritară e reprezentată de câteva milioane de pinguini și vreo mie de oameni, atunci n-ar trebui să avem probleme cu exporturile în țările ceva mai populate.

   În cele două destinații neobișnuite ale exporturilor românești din 2017, pe hârtie s-au exportat mărfuri de peste un miliard de euro. Câte mărfuri românești au ajuns efectiv în aceste destinații? 
   În cazul Antarcticii, partener comercial cu care n-am mai avut relații până în prezent, e posibil să fi ajuns niște echipamente de foraj petrolier sau de navigație, șantierul naval din Galați având niște contracte în acest sens. 
   În cazul Insulelor Marshall vorbim despre niște exporturi făcute pe hârtie. În ultimii trei ani, exporturile de bunuri ale României în acest paradis fiscal au depășit un miliard de euro. Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, la finalul anului trecut, în România, existau 33 de companii cu capital de origine marshalleză, iar valoarea capitalului subscris în aceste companii era echivalentă cu 154,3 milioane lei.

    Care au fost în 2017 principalii parteneri de exporturi și importuri ai României?

    76% din valoarea exporturilor de mărfuri românești din 2017 (47,5 din 62,6 mld. euro) s-a înregistrat pe relația cu statele UE. Tot același procent se înregistrează și în cazul importurilor României din spațiul comunitar (57,3 din 75,6 mld. euro). Aproape 10 miliarde de euro din totalul celor 13, cât a reprezentat anul trecut deficitul balanței comerciale, provine din raporturile comerciale cu statele membre UE. Suntem prea puțin competitivi pe piața comună. 

    La nivel de state, cel mai mare partener la exporturi și importuri al României era Germania (14,4 mld. euro exporturi și 15,1 mld. euro importuri - vezi tabelele din imagine). Al doilea partener al României era Italia (7 mld. euro exporturi și 7,6 mld.  euro importuri). Franța era al treilea partener la exporturi (4,2 mld. euro), iar Ungaria e al treilea partener la importuri (5,6 mld. euro - vezi tabelele din imagine).

   Cele mai mari deficite comerciale le-am înregistrat anul trecut pe relația cu China (3,05 mld. euro), Ungaria (2,7 mld. euro), Polonia (2,15 mld. euro), Olanda (1,43 mld. euro), Rusia (1,37 mld. euro) și Austria (1,05 mld. euro).

    Marea problemă a României e reprezentată de faptul că nu reușește să fie competitivă la exporturi în relația cu economiile din statele comunitare ex-comuniste. Numai de pe urma comerțul cu Polonia și Ungaria înregistrăm un deficit de aproape 5 miliarde de euro. Importurile României din aceste țări au crescut spectaculos în ultimii ani, iar perspectiva pentru anii următori nu e deloc favorabilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu