Între 2013 și 2023, PIB-ul pe cap de locuitor din România a înregistrat o creștere procentuală de 129%. Asta rezultă dacă analizăm datele Eurostatului și pe cele din ultima prognoză ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).
Conform datelor instituțiilor sus-amintite, PIB-ul pe cap de locuitor la nivel național din 2013 era echivalent cu 7,2 mii euro. Anul acesta, conform ultimei prognoze economice, PIB-ul pe cap de locuitor de la nivel național va ajunge la 16,5 mii de euro. Asta se traduce într-o creștere procentuală între anii 2013 și 2023 de 129%.
Datele de anul acesta reprezintă o prognoză a CNSP, cele definitive vor fi publicate de INS peste cel puțin șase luni la nivel național, un an și jumătate la nivel de regiuni și mai bine de doi ani pentru cele de la nivel de județe. Având în vedere că evoluția economică estimată pentru anul în curs e în linie cu prognoza, cel mai probabil PIB-ul pe cap de locuitor de anul acesta se va situa în jurul valorii de 16,5 mii euro.
Ce județe au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale PIB-ului pe cap de locuitor între 2013 și 2023?
Surprinzător, județul Giurgiu e campionul creșterii PIB-ului pe cap de locuitor în perioada analizată, cu un procent de 188% (de la 3,6 mii euro la 10,4 mii euro - vezi tabelul din imagine). Podiumul e completat de județele Mehedinți (170%) și Cluj (156%). Creșteri procentuale importante au mai înregistrat județele Vâlcea (151%), Maramureș (151%), Bihor (149%), Buzău (149%), Tulcea (147%), Covasna (146%) și Vrancea (145% - vezi tabelul din imagine).
În coda acestui clasament, cu cele mai mici creșteri procentuale ale PIB-ului pe cap de locuitor în perioada 2013 - 2023, găsim județele Prahova (93%), Constanța (78%) și Ilfov (75% - vezi tabelul din imagine). 27 de județe plus capitala au înregistrat creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor mai mari decât cea înregistrată la nivel național. Dâmbovița a înregistrat o creștere similară cu cea de la nivel național. Între cele 13 județe situate sub media națională, în afară de cele din coada topului, găsim județe dezvoltate din punct de vedere economic precum Brașov (126%), Arad (125%), Sibiu (122%) și Timiș (114%).
Dăcă în top 10 găsim doar două județe potente din punct de vedere economic (Cluj și Bihor), în coadă găsim mult mai multe. Asta înseamnă că unele județe vedete de după anul 2000 au pierdut mult din turație în ultimul deceniu. Motivele sunt multe și complexe. Dacă în cazul Ilfovului putem explica creșterea mică prin exodul populației dinspre capitală în localitățile acestui județ în ultimul deceniu, populația actuală fiind 40% mai mare decât cea existentă în anul 2013, în cazul Constanței putem pune creșterea slabă pe seama factorului politic, preocupat de carnavaluri și parade și mai puțin pe investiții, cel puțin până la fuga lui Mazăre spre Madagascar. În cazul Prahovei putem pune creșterea mică a indicatorului analizat pe seama dezindustrializării acestui județ, multe capacități de producție din domeniul petrochimiei fiind închise în ultimul deceniu.
Ce regiuni au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale PIB-ului pe cap de locuitor între 2013 și 2023?
La nivel de regiuni statistice de dezvoltare, cea mai mare creștere procentuală a PIB-ului pe cap de locuitor a fost înregistrată în regiunea Nord-Vest (148,5%), fapt de așteptat dacă ținem cont că două dintre cele șase județe ale regiunii, Cluj și Bihor, se află și în topul creșterilor la nivel de județe. La polul opus, cu o creștere procentuala de 113,5%, găsim regiunea de dezvoltare Sud-Est, regiune ce cuprinde județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Buzău și Vrancea. În aceată regiune găsim trei județe în fruntea creșterilor procentuale ale PIB-ului pe locuitor (Vrancea, Buzău și Tulcea) și două în coada creșterilor (Constanța și Galați). Ponderea importantă economică a celor două județe codașe în cadrul regiunii și-a spus cuvântul trăgând întreaga regiune în jos.
Creșteri importante la nivel de regiuni de dezvoltare s-au mai înregistrat în Sud-Vest Oltenia (145%) și Nord-Est (132% - vezi tabelul din imagine), fapt îmbucurător dacă ținem cont că aceste regiuni au un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor scăzut, 10,4 mii euro pentru Nord-Est și 13 mii euro pentru Oltenia în 2023. Regiunea Olteniei va reuși probabil să depășească anul acesta regiunea Sud-Muntenia în materie de PIB pe cap de locuitor (13 mii față de 12,7 mii euro).
Cu toată creșterea spectaculoasă a regiunii de Nord-Vest, formată din județele Cluj, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Bihor și Maramureș, nivelul PIB-ului pe cap de locuitor de anul acesta (15,4 mii euro) e încă sub celelalte două regiuni din Transilvania (15,5 mii euro pentru regiunea Centru și 16,7 mii euro pentru regiunea Vest - vezi tabelul din imagine).
Creșterile procentuale ale PIB-ului pe cap de locuitor sunt importante de analizat la nivel de regiuni și județe pentru că ne arată dinamica economică la nivel teritorial, dar creșterea în valori absolute ne arată o realitate insurmontabilă, aceea că există București și restul lumii.
În timp ce la nivel național creșterea absolută a PIB-ului pe cap de locuitor între 2013 și 2023 a fost de 9,3 mii euro (de la 7,2 mii la 16,5 mii euro), în capitală a fost de 23,9 mii euro (de la 18,4 la 42,3 mii euro - vezi datele din tabel).
După capitală, cele mai mari creșteri albsolute ale PIB-ului pe cap de locuitor le-au înregistrat județele Cluj, cu 13,9 mii euro (de la 8,9 mii la 22,8 mii euro), Brașov cu 11 mii euro (de la 8,7 la 19,7 mii euro) și Timiș cu 10,9 mii euro (de la 9,5 la 20,4 mii euro - vezi datele din tabel). Dacă ritmurile de creștere din perioada analizată se mențin, capitala nu va putea egalată de niciun județ nici măcar peste trei decenii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu