Primăria condusă de Clotide Armand a ajuns pe penultima poziție în topul primăriilor de sectoare după veniturile încasate pe parcursul anului 2023. Doar Primăria Sectorului 5, cea condusă de Piedone, a avut venituri mai mici decât Primăria Sectorului 1 (vezi tabelul din imagine). Datele publicate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ne arată că, anul trecut, veniturile primăriilor de municipii reședințe de județe și ale celor șapte primării din capitală au ajuns la valoarea de 42,12 miliarde de lei, adică aproape 39% din totalul veniturilor administrațiilor locale din România (108,32 miliarde lei). Prin administrații locale înțelegem primării de comune, orașe, municipii și consilii județene.
La nivelul capitalei, topul veniturilor încasate anul trecut e condus de Primăria Municipiului București (primăria generală), totalul veniturilor ridicându-se la 7,15 miliarde de lei, cu mult peste suma veniturilor din 2022 (5,3 miliarde lei - vezi aici datele din 2022). În topul primăriilor capitalei urmează Primăria Sector 3 (1,99 mld. lei), Primăria Sector 4 (1,85 mld. lei) și Primăria Sector 2 (1,76 mld. lei - vezi tabelul din imagine).
Cea mai bogată primărie de sector, cea condusă de Robert Negoiță, e de trei ani campioana sectoarelor (vezi aici și aici datele din 2022 și 2021), contrar părerii generale că topul sectoarelor ar fi condus de Primăria Sector 1. Ultimul an în care sectorul 1 a avut cel mai mare buget dintre toate sectoarele capitalei a fost 2020, an în care Clotide a preluat primăria. Anul trecut a fost cea mai poastă clasare a acestei primării din 1999 încoace, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, veniturile totale încasate de 1,65 miliarde plasând-o doar în fața Primăriei Sector 5 (1,17 mld. lei - vezi tabelul din imagine).
Toate cele șapte primării din capitală au avut anul trecut venituri în valoare de 17,28 miliarde de lei, în creștere față de anul 2022, când au totalizat venituri de 13,37 miliarde lei.
La nivelul provinciei, topul primăriilor reședințe de județe e condus de Primăria Municipiului Timișoara (1,77 miliarde lei - vezi tabelul din imagine), în creștere față de 2022, când veniturile primăriei conduse de Dominic Fritz s-au ridicat la valoarea de 1,49 miliarde lei (vezi aici datele). Pe locul secund se situează Primăria Municipiului Constanța (1,63 mld. lei), cu venituri substanțial mărite fața de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 1,15 miliarde lei. Podiumul provinciei e completat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu venituri totale de 1,62 miliarde de lei, de asemenea, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 1,31 miliarde de lei.
Top 10 primării de municipii reședințe de județe e completat de primăriile municipiilor Iași (1,61 miliarde lei), Craiova (1,27 mld. lei), Brașov (1,16 mld. lei), Oradea (1,02 mld. lei), Galați (825 milioane lei), Sibiu (779 mil. lei) și Ploiești (765 mil. lei - vezi tabelul din imagine).
Dacă am lua în calcul și primăriile din capitală, atunci Primăria Municipiului Timișoara s-ar clasa pe locul patru la nivel național după primăria generală și primăriile sectoarelor 3 și 4.
Datele aferente anului trecut ne arată că sumele alocate primăriilor din capitală și primăriilor municipiilor reședințe de județe au crescut substanțial față de anul 2022, de la 33,58 miliarde lei, la 42,12 miliarde de lei. Creșterea absolută e dublată și de o creștere a ponderii în totalul veniturilor administrațiilor locale, de la 36,9% la 38,9%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu