Pages

luni, 12 august 2024

În ce județe s-au născut cei mai mulți sportivi medaliați la Jocurile Olimpice

Cum arată topul județelor după sportivii medaliați olimpici
 318 medalii olimpice reprezintă palmaresul României de pe urma participărilor la Jocurile Olimpice. Din cele 318 medalii, 93 sunt de aur, 101 de argint și 124 de bronz. 317 medalii sunt câștigate la Jocurile Olimpice de vară, și doar una, de bronz la bob în 1968, reprezintă palmaresul Jocurilor Olimpice de iarnă.
Din datele oficiale ale COSR (Comitetul Olimpic Sportiv Român) a rezultat că numărul total de sportivi medaliați olimpici e de 443, din care 233 sunt bărbați și 210 sunt femei. Tot din aceste date am putut stabili locul nașterii pentru 420 de medaliați olimpici, pentru restul de 23 datele nefiind disponibile. O mare parte dintre medaliații olimpici ale căror date privind locul nașterii nu sunt disponibile fac parte din echipa de rugby a României din 1924, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Dintre cei 420 de sportivi medaliați ale căror date privind locul nașterii sunt disponibile, 4 sportivi s-au născut în afara teritoriului actual al României (vezi datele din tabelele de la sfârșit). 

   În ce județe s-au născut campionii ?

   Cei 443 de sportivi medaliați olimpici, o parte importantă dintre ei câștigând medalii la echipe, au totalizat un număr fizic de 684 de medalii, din care 174 de medalii fiind de aur. Din cei 416 de medaliați născuți pe teritoriul actual al României, ale căror date privind locul nașterii au fost identificabile, cei mai mulți țin de capitală. 68 din 416 medaliați olimpici s-au născut în București. Cei 68 de medaliați au câștigat efectiv 109 medalii, individual și în echipaje, din care 21 au fost de aur (vezi tabelul din prima imagine). 
   Locul 2 la nivel național e ocupat de județul Suceava, cu 29 de medaliați olimpici, 54 de medalii efective, din care 21 de aur, la egalitate cu capitala în privința acestui ultim criteriu. În cazul județului Suceava putem vorbi de o apartenență disputată. Elisabeta Lipă e născută la Siret în județul Suceava din părinți ce își aveau domiciliul în Cândești județul Botoșani, orașul Siret fiind cel mai apropiat oraș de acest sat. Ea a crescut și copilărit în acest sat din Botoșani, dar locul nașterii e în județul vecin. Dacă o excludem din datele județului Suceava, atunci numărul sportivilor medaliați olimpici scade la 28, iar al Botoșaniului crește la 18, numărul efectiv al medaliilor scade cu 8 în cazul județului Suceava (46 medalii) și crește cu același număr în cazul Botoșaniului, ajungând la 41, iar numărul medaliilor de aur scade cu 5 în cazul Sucevei (16 medalii de aur) și ajunge le 21 în cazul Botoșaniului. Locul doi al județului Suceava se menține în cazul sportivilor medaliați și al numărului total de medalii obținute de către medaliați.
   Locul trei la nivel național e ocupat de județul Tulcea, 25 de medaliați olimpici s-au născut de-a lungul timpului în acest județ. Cei 25 de medaliați au obținut 38 de medalii, din care 13 de aur (vezi tabelul din prima imagine). 
   Locul patrulea nivel național e ocupat de județul Bacău, 23 de medaliați olimpici născându-se în acest județ de-a lungul timpului. Toți acești medaliați au obținut 39 de medalii, din care 12 de aur.
   Top 5 e ocupat de două județe, Botoșani și Timiș, ambele cu câte 17 medaliați olimpici. Dacă acceptăm că Elisabeta Lipă aparține Botoșaniului mai mult decât județului Suceava, atunci numărul medaliaților botoșăneni crește la 18, depășind Timișul. Cei 17 medaliați născuți în Botoșani au obținut 33 de medalii în total, din care 16 de aur. Palmaresul Elisabetei Lipă ar spori numărul de medaliați la 18, cel de medalii total la 41 și cel de medalii de aur la 21, egalând capitala la acest ultim criteriu. În cazul județului Timiș, cei 17 medaliați au câștigat un total de 27 de medalii, din care 6 de aur (vezi tabelul din prima imagine). 

   Pe cele trei mari provincii, cei mai mulți medaliați olimpici s-au născut în Țara Românească 195 medaliați, care au cucerit un total de 293 de medalii, dintre care 76 de aur. Pe locul secund urmează Moldova, cu un total de 116 medaliați, 198 de medalii cucerite, dintre care 70 de aur. Ultima în top 3 e  Transilvania cu 105 medaliați olimpici, 162 de medalii, din care 26 de aur.

   







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu