Pages

vineri, 27 septembrie 2024

Bucureștiul e pe locul opt între cele mai bogate regiuni din UE

Unde se situează regiunile noastre în topul UE după PIB-ul pe locuitor
   În primul trimestru al anului curent Eurostatul a publicat datele privind situația PIB-ului regional la nivelul anului 2022. Spre deosebire de datele de pe parcursul anului trecut care arătau că România a egalat Ungaria în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare în anul 2022, datele de anul acesta ne arată că în 2022 eram încă sub vecinii unguri, ei având un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate echivalent cu 76% din media UE, iar la noi nivelul era de 75% din media UE.

vineri, 20 septembrie 2024

Cât de mult s-a îmbogățit vistieria statului după Marea Unire

Cum au evoluat veniturile bugetare ale României între 1913 și 1939.
   Deși am putea crede că finanțele României Mari au cunoscut o creștere semnificativă față de cele ale Vechiului Regat, datele statistice privind execuția bugetului de stat din perioada interbelică ne contrazic.

vineri, 13 septembrie 2024

Contrar percepției, creșterea economică din timpul lui Carol I a fost mai lentă decât în majoritatea țărilor din vecinătate

Evoluția PIB-ului pe cap de locuitor în Vechiul Regat, Austro-Ungaria, Bulgaria, Grecia și Imperiul Otoman între 1880 și 1914
   Epoca lui Carol I e privită de mulți ca fiind una a dezvoltării fără precedent a economiei naționale. E adevărat, Regatul României a cunoscut o dezvoltare economică fără precedent până atunci, dar această dezvoltare a fost mai lentă decât în majoritatea statelor din vecinătate.