Social Icons

vineri, 4 octombrie 2024

Câți bani a încasat Biserica Ortodoxă Română în 2023

Topul celor mai bogate mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române
   În 2023, veniturile Bisericii Ortodoxe Române, adunate la nivelul patriarhiei, ale arhiepiscopiilor și episcopiilor de pe teritoriul țării, s-au ridicat la valoarea de 1,071 miliarde de ei, conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor Publice.
   Datele din 2023, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, sunt aferente asociațiilor non-profit administrate de eparhiile BOR. La nivelul fiecărei eparhii din cadrul BOR, în 2023, sumele s-au colectat la nivel de asociații non-profit deținute de administrație pariarhală, arhiepiscopii și episcopii. Cu câțiva ani înainte sumele se colectau și la nivel de mitropolii, acum situația s-a schimbat, mitropoliile nu mai au organizații non-profit, colectarea veniturilor făcându-se la nivel de arhiepiscopii și episcopii.

    Veniturile BOR provenite de la asociațiile non-profit administrate de eparhii, deci din donații, sunt separate de cele primite direct de la guvern prin Secretariatul de Stat pentru Culte pentru plata salariilor personalului clerical și neclerical. Dacă în cazul plății salariilor sumele sunt virate direct personalului, în cazul reparațiilor și construcțiilor de lăcașe de cult acestea sunt virate către asociațiile non-profit ale BOR.

   Din suma de 1,071 miliarde lei încasată de asociațiile eparhilor BOR în 2023, o parte semnificativă reprezintă sprijinul statului pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult. Conform datelor Secretariatul de Stat pentru Culte, în 2023, 446,68 milioane lei reprezintă sprijinul statului pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult la nivel de țară. Putem presupune că suma repartizată BOR e aproape proporțională cu ponderea cultului ortodox în populația României (84%), adică circa 375 milioane lei

   Mai trebuie precizat faptul că, pe lângă cele 375 milioane pentru costrucția și reparațiile lăcașurilor de cult, personalul clerical și neclerical al BOR a primit direct de la stat un procent de aproximativ 85% din totalul sumelor cheltuite pentru salariile personalului clerical și neclerical la nivel de culte (aproximativ 
908 milioane de lei  din totalul 1,069 mld. lei - conform executiei bugetare a Secretariatul de Stat pentru Culte). 

   Tragem linie și vedem că veniturile totale directe și indirecte din 2023 ale BOR s-au ridicat la circa de 1.979 milioane lei. Suma cuprinde tot ce a strâns BOR prin asociațiile non-profit ale sale de la donatori sau din activitățile economice desfășurate, plus ce a primit de la guvern. Deci  guvernul a virat direct aproximativ 375 milioane către asociațiile non-profit ale BOR pentru construcția și reparațiile lăcașelor de cult, iar indirect a virat încă circa 908 milioane lei pentru plata personalului clerical și neclerical. Așadar, de la guvern, putem estima că s-au primit direct și indirect aproximativ 1,283 miliarde lei. Restul, de venituri până la 1,979 miliarde lei, adică 696 milioane lei au venit din donații sau din activitățile economice desfășurate de asociațiile non-profit ale BOR. Suma primită de la guvern poate părea mare, dar e de 3 ori mai mică decât suma alocată bugetului SRI în același an 2023.


   Care sunt cele mai bogate eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române în 2023?

   Înainte de a începe topul, trebuie făcute câteva precizări. Veniturile adunate de asociațiile non-profit administrate de eparhiile BOR pot fi colectate la nivel de administrație patriarhală, arhiepiscopie și episcopie. Nu există o regulă de ierarhie și nu toate eparhiile dintr-o mitropolie administrează asociații non-profit sau înregistrează profituri în contul asociațiilor pe care le dețin. De exemplu, în 2023, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei veniturile au fost administrate de trei asociații: Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În cazul  Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, veniturile au fost administrate de o singură entitate, și anume asociația non-profit a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

   Pe primul loc în topul veniturilor eparhiilor BOR se află asociația administrată de Arhiepiscopia Iașilor din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar cuantumul veniturilor încasate  anul trecut  s-a ridicat la valoarea de 157,2 milioane lei.
Patriarhia Română - Administrația Patriarhală e asociația non-profit aflată pe locul doi, cu venituri încasate anii 2023  de 155,6 milioane lei (vezi tabelul din imagine).
   Pe locul trei se află asociația administrată de Arhiepiscopia Bucureștilor, cu venituri de 148,8 milioane de lei.
   Locul patru e ocupat de asociația administrată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cu venituri totale de 80 milioane lei.
   Locul cinci în 2023 era ocupat de asociația administrată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu venituri de 62milioane lei (vezi tabelul din imagine).

   La nivel de mitropolii, cele mai mari venituri le-au cumulat Mitropolia Munteniei și Dobrogei (307,6 milioane lei - vezi tabelul din imagine), urmată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (260,5 mil. lei) și de Mitropolia Ardealului (93,4 mil. lei).

   Cu venituri anuale mai mari decât cele ale unui oraș mare, Biserica Ortodoxă Română nu se poate plânge de lipsă de resurse, dar ceea ce se vrea a se impozita de către unii, adică veniturile administrate de asociațiile non-profit BOR, nu prea se poate, pentru că atunci ar trebui să impozitezi la fel toate asociațiile non-profit din țară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu