Social Icons

vineri, 11 aprilie 2025

Topul celor mai bogate primării după veniturile încasate la buget

Primăria Sector 1 a fost depășită de aproape toate primăriile de sector la capitolul venituri în 2023
    Primăria Sectorului 1 a ajuns pe penultima poziție în topul primăriilor de sectoare după veniturile încasate pe parcursul anului 2023 (datele pentru anul trecut încă nu sunt publicate). Doar Primăria Sectorului 5 a avut venituri mai mici decât Primăria Sectorului 1 (vezi tabelul din imagine).

vineri, 4 aprilie 2025

Topul celor mai bogate comune din țară

Floreștiul din Cluj a detronat Chiajna din Ilfov în topul veniturilor primăriilor de comune
   Ultimele date ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ne arată că, în 2023 (datele pentru anul trecut încă nu sunt disponibile), veniturile totale ale administrațiilor locale (consilii județene, primării de municipii, orașe și comune) s-au ridicat la valoarea de 108,32 miliarde de lei, în creștere față de anul 2022, când au atins nivelul de 90,99 miliarde de lei.

vineri, 28 martie 2025

În ce județe s-au născut cei mai mulți sportivi medaliați la Jocurile Olimpice

Cum arată topul județelor după sportivii medaliați olimpici
 318 medalii olimpice reprezintă palmaresul României de pe urma participărilor la Jocurile Olimpice. Din cele 318 medalii, 93 sunt de aur, 101 de argint și 124 de bronz. 317 medalii sunt câștigate la Jocurile Olimpice de vară, și doar una, de bronz la bob în 1968, reprezintă palmaresul Jocurilor Olimpice de iarnă.

vineri, 21 martie 2025

Peste două treimi din PIB-ul României e făcut în Vechiul Regat

Topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor
    În 2023 România a avut un PIB total de 324,4 miliarde de euro, conform datelor Eurostat. Aproape 30% din această sumă reprezintă ponderea regiunii capitalei în PIB-ul național, asta deși la nivel de populație, regiunea București-Ilfov reprezintă circa 12% din totalul populației rezidente a României.

vineri, 14 martie 2025

Câți bani încasează anual Biserica Ortodoxă Română

Topul celor mai bogate mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române
   Veniturile Bisericii Ortodoxe Române, adunate la nivelul patriarhiei, ale arhiepiscopiilor și episcopiilor de pe teritoriul țării, s-au ridicat la valoarea de 1,071 miliarde de lei, conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor Publice aferente anului 2023. Pentru anul trecut datele nu sunt încă publicate, vor apărea cel mai probabil în a doua jumătate a anului curent.

vineri, 7 martie 2025

Câte primării și câți bugetari în administrația publică au statele UE

Care state din UE au cele mai multe primării și bugetari
   În fiecare an apare în spațiul public discuția despre reorganizarea teritorială. Comasarea județelor, înființarea a noi regiuni de dezvoltare, altele decât cele opt regiuni statistice existente, care n-au nici măcar personalitate juridică, reducerea numărului de primării de comună, toate aceste opțiuni sunt discutate pe scena publică de personaje care mai de care mai habarniste.

vineri, 28 februarie 2025

5 mituri despre economia României interbelice

5 mituri false despre economia României interbelice
   România interbelică, idealizată de mulți, a fost o pătură ce le-a ținut de cald unora în era comunismului. Interesant e că pătura a rămas, ba, chiar a fost folosită de mai mulți în perioada tranziției post-comuniste, pe post de antiteză între un trecut glorios și un prezent, de atunci, mocirlos.

vineri, 14 februarie 2025

Bucureștiul are un PIB mai mare decât toată Bulgaria

Decalajul de productivitate dintre capitală și restul țării s-a mărit în ultimii ani
   Pare greu de crezut, dar regiunea capitalei noastre a depășit în 2023 toată economia Bulgariei în materie de PIB. Cu un PIB regional de 95,5 miliarde de euro, regiunea București-Ilfov a fost în 2023 peste economia Bulgariei, al cărei PIB s-a ridicat la valoarea de 94,7 miliarde de euro. Asta ne arată ultimele date Eurostat privind PIB-ul la nivel de regional.

vineri, 7 februarie 2025

Cât a câștigat în materie de industrie România după Marea Unire de la 1918

Ce aport au adus la economia României provinciile alipite în 1918
   Există mitul conform căruia, Unirea de la 1918 a adus României, mai ales prin provinciile din imperiul Austro-Ungar, un mare aport industrial. E un mit, și ca orice mit, evident e fals. 

vineri, 31 ianuarie 2025

Cum a evoluat economia pe timpul lui Ceaușescu

Cum au evoluat PIB-ul , PIB-ul pe locuitor, datoria publica, exporturile, numarul de salariați și salariul real în Epoca de Aur (1965 - 1989)
   România anului 1965, an în care Nicolae Ceaușescu a venit la putere, era mult mai puțin dezvoltată economic decât cea pe care a lăsat-o în anul 1989. Ăsta e un adevăr ce rezultă din datele statistice adunate din mai multe surse.

joi, 23 ianuarie 2025

Cum arăta economia celor două principate înainte și după unire

Domnia lui Cuza a avut suișuri și coborâșuri la propriu din punct de vedere economic
   Mica Unire din 1859 a dus la apariția pe harta Europei a unui stat mic (123,7 mii km pătrați), cu 3,9 milioane de locuitori, cu două capitale, doua parlamente și un domn.

miercuri, 15 ianuarie 2025

Cum arăta economia României în vremea lui Eminescu


Economia României între 1850 și 1889
   Al șaptelea copil al familiei Eminovici vede lumina zilei în 15 ianuarie 1850, la Botoșani. La acea dată, Botoșaniul, cu aproape 25 de mii de locuitori, era al doilea oraș al Moldovei, după Iași, devansând ca număr al populației Galațiul.

vineri, 10 ianuarie 2025

Cum arăta economia Moldovei lui Ștefan cel Mare

Cât de bogată era Moldova lui Ștefan Cel Mare
    Despre Moldova lui Ștefan cel Mare s-a scris mult cu privire la războaie și ctitorii, despre economia statului feudal, în schimb, s-a scris extrem de puțin și la modul general. Lipsa documentelor păstrate pare a fi principala cauză a imaginii generalizate.